ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Βόμβα» στη διαπραγμάτευση: Το ΔΝΤ εκβιάζει τους Έλληνες με «αιματηρά» μέτρα

«Βόμβα» στη διαπραγμάτευση: Το ΔΝΤ εκβιάζει τους Έλληνες με «αιματηρά» μέτρα

Ειδήσεις | ΔΝΤ: Ραγδαίες εξελίξεις - Στήνουν στον τοίχο την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ οι δανειστές λίγο πριν το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου – Πολιτική λύση αναζητεί ο Τσίπρας

ΤΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ, ΤΟ «ΜΝΗΜΟΝΙΟ 4» ΚΑΙ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΡΕΟΣ

Σε μια άνευ προηγουμένου τραγωδία οδηγείται η διαπραγμάτευση Αθήνας – Θεσμών, μετά και το σοκ από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), το οποίο στέλνει την Ελλάδα στο εκτελεστικό απόσπασμα των δανειστών, αξιώνοντας από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ να επιβάλει πρόσθετα μέτρα – «φωτιά» ύψους 4,2 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το ΔΝΤ προχωρά κι ένα βήμα παραπέρα, απαιτώντας τα μέτρα αυτά να είναι εκ των προτέρων νομοθετημένα, ώστε να διασφαλιστεί ο στόχος για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% επί του ΑΕΠ κατά την περίοδο 2018-2020.

Επί της ουσίας, οι δανειστές βάζουν το μαχαίρι στον λαιμό της κυβέρνησης, εκβιάζοντάς την και προωθώντας ιδιαίτερα σκληρές θέσεις, με έμφαση, κυρίως, στο αφορολόγητο, τις συντάξεις και κυρίως στα εργασιακά, που αποτελούν και το μεγάλο «αγκάθι» για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.

Το μουδιασμένο «όχι» της κυβέρνησης

Όπως είναι φυσικό, οι εξελίξεις αυτές, λίγα εικοσιτετράωρα πριν τη συνεδρίαση του Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου έχουν προκαλέσει πανικό και έντονο προβληματισμό στην κυβέρνηση αλλά και προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα.

Με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα, το κυβερνητικό επιτελείο φαίνεται να μη δέχεται σε καμία περίπτωση τους όρους του ΔΝΤ, με κυβερνητικό αξιωματούχο, ο οποίος βρίσκεται πολύ κοντά στη διαπραγμάτευση να διαρρέει αργά το απόγευμα της Παρασκευής (03/12/2016) ότι «καμία κυβέρνηση δεν θα δεχόταν τέτοια μέτρα που περιλαμβάνουν περαιτέρω μείωση του αφορολογήτου και μείωση συντάξεων».

Το «χάπι» της πολιτικής λύσης και το σενάριο των εκλογών

Επίσης, ο ίδιος αξιωματούχος τόνισε ότι «η κυβέρνηση δεν θα δεχθεί νομοθέτηση μέτρων τώρα και πως «το όλο ζήτημα θα τεθεί πλέον από τον πρωθυπουργό σε πολιτικό επίπεδο», ενώ πρόσθεσε: «Δεν είναι δυνατόν να γίνει συμφωνία από τώρα για το 2019, το οποίο είναι έτος εκλογών. Θα ήταν αντιδημοκρατικό και ανέντιμο να υπάρξει από τώρα δέσμευση για μέτρα το 2019-2020».

Eρωτηθείς δε ο κυβερνητικός αξιωματούχος, αν οι νέες απαιτήσεις του ΔΝΤ μπορεί να προκαλέσουν πολιτικές εξελίξεις, σημείωσε ότι «αυτό το καταλαβαίνουν και οι δανειστές», εννοώντας ότι μπορεί να υπάρξουν αλλαγές.

Χαρακτηριστική ήταν και η αναφορά του ιδίου ότι «δεν έχουμε πολλούς συμμάχους στο αίτημα μείωσης των στόχων για πρωτογενές πλεόνασμα έως το 2020».

Προσέξτε τα δύο σημαντικά στοιχεία αυτής της κυβερνητικής διαρροής: αφενός ο κ. Τσίπρας προσανατολίζεται να ξαναπαίξει το «χαρτί» της πολιτικής λύσης απέναντι στους εταίρους – δανειστές. Υπενθυμίζεται πως κατά το πρόσφατο παρελθόν, όσες φορές η κυβέρνηση επέλεξε αυτό το δρόμο, το αποτέλεσμα ισοδυναμούσε με ήττα κατά κράτος και άτακτη υποχώρηση μπροστά στις απαράδεκτες αξιώσεις των Θεσμών.

Αφετέρου, θα πρέπει να επισημανθεί ότι ξανά η λέξη «εκλογές» αναφέρεται ακροθιγώς, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες πως αν οι δανειστές επιμείνουν στη σκληρή γραμμή, τότε ο κ. Τσίπρας δεν αποκλείεται να πατήσει το «κουμπί» των πρόωρων εκλογών.

Όμως κι αυτό το επιχείρημα απέναντι στους εταίρους δεν έχει κανένα απολύτως νόημα, αφού έχει αποδειχθεί περίτρανα ότι οι πιστωτές μας δεν ενδιαφέρονται για το ποιος θα βρίσκεται στο «τιμόνι» της χώρας, αλλά κυριότατα ποιος θα είναι ο «διαχειριστής-ανδρείκελο», το εκτελεστικό όργανο των προγραμμάτων τους.

Ανοιχτό έμεινε το ενδεχόμενο για έκτακτο Eurogroup καθώς, όπως τόνισε ο κυβερνητικός αξιωματούχος, μπορεί, εφόσον δεν επιτευχθεί λύση στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, να υπάρξει σε ένα επόμενο ίσως και λίγο πριν τα Χριστούγεννα.

Οι ίδιες πηγές άφησαν να εννοηθεί ότι αν οι συζητήσεις γινόταν μόνο με τους Ευρωπαίους, το κλίμα θα ήταν καλύτερο: «Αν ήταν μόνο οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, θα είχαμε κλείσει εδώ και δυο εβδομάδες».

Κρίσιμο το επόμενο 48ωρο: Μνημόνιο 4 ή Μνημόνιο 3.1;

Μέσα σε αυτό το ζοφερό κλίμα, όπως διαμορφώνεται σε επίπεδο οικονομικών εξελίξεων για την Ελλάδα, οι επόμενες ώρες έως και τη συνεδρίαση του Eurogroup θεωρούνται εξαιρετικά κρίσιμες, καθώς θα συνεχιστούν οι παρασκηνιακές και υπόγειες διαβουλεύσεις στον άξονα Αθήνας - Βρυξελλών - Βερολίνου.

Πλέον η κυβέρνηση και προσωπικά ο κ. Τσίπρας γνωρίζουν πως δεν υπάρχουν καλά και κακά σενάρια: Όταν οι δανειστές και δη το ΔΝΤ απαιτούν νέα μέτρα ύψους 4,2 δισ. ευρώ, δηλαδή ένα νέο σκληρότατο τέταρτο Μνημόνιο, το οποίο προβλέπει – μεταξύ άλλων – μείωση του αφορολόγητου στο όριο των 5.000 – 6.000 ευρώ, νέο «τσεκούρωμα» των συντάξεων και διάλυση των εργασιακών κεκτημένων.

Από την πλευρά της, η διαπραγματευτική ομάδα της Ελλάδας επιμένει πως συζητά μόνο στη βάση ενός «Μνημονίου 3.1», δηλαδή για ένα πρόγραμμα του ΔΝΤ που θα συνοδεύει το ήδη υπάρχον τρίτο Μνημόνιο, με χρονικό ορίζοντα υλοποίησης όχι πέραν του τέλους του 2018.

Τι θα γίνει με το ελληνικό χρέος

Την ίδια στιγμή και παρά το ήδη αρνητικό κλίμα, η κυβέρνηση προσδοκά να λάβει τουλάχιστον το «πράσινο φως» στο Eurogroup της Δευτέρας (05/12/2016) για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, φαίνεται πως αποδέχθηκε τις προτάσεις του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) για τα μέτρα αυτά, επιβεβαιώνοντας σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας «Handelsblatt».

Διαβάστε εδώ το αναλυτικό ρεπορτάζ του Newsbomb.gr

Δείτε επίσης τη δήλωση Τσακαλώτου για το χρέος

Ωστόσο, μένει να φανεί τι θα στάση θα τηρήσει και το ΔΝΤ. Η κυβέρνηση εκτιμά πως η απαίτηση του Ταμείου για άμεσο προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων θα κριθεί σε ένα σχήμα όπου τα μεσοπρόθεσμα θα είναι προσδιορισμένα, αλλά όχι ποσοτικοποιημένα.

Σε τελευταία ανάλυση, μπορεί στην κυβέρνηση να επιμένουν πως «τίποτα δεν κλείνει, αν δεν κλείσουν όλα», ωστόσο ο χρόνος κυλάει εναντίον του κ. Τσίπρα και οι εξελίξεις μέσα στις επόμενες ημέρες θα είναι ραγδαίες.

Διαβάστε εδώ όλες τις ειδήσεις σχετικά με το ΔΝΤ

Σχετικές ειδήσεις