ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χαμός στο Χίλτον: «Αρπάχτηκαν» Τσακαλώτος - Βελκουλέσκου

Χαμός στο Χίλτον: «Αρπάχτηκαν» Τσακαλώτος - Βελκουλέσκου

Το απόγευμα της Τρίτης (13/12) ολοκληρώθηκε η πρώτη συνάντηση μεταξύ του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου και των εκπροσώπων των δανειστών οι οποίοι κατέφθασαν σήμερα στην Αθήνα για την επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων.

Η ελληνική πλευρά εξέφρασε το παράπονο πως οι διαπραγματεύσεις δεν πρέπει να γίνονται μέσω blog

«Αγκάθι» των συνομιλιών υπήρξε το άρθρο του ΔΝΤ για την κατάσταση στην Ελλάδα, καθώς και για τις πρόσφατες εξαγγελίες για διανομή κοινωνικού μερίσματος από την κυβέρνηση,

Σύμφωνα με πληροφορίες το κλίμα που υπήρξε κατά την συνάντηση ήταν βαρύ, με την ελληνική πλευρά μάλιστα να εκφράζει τα παράπονά της για άρθρο του ΔΝΤ το οποίο συνέγραψε του Πολ Τόμσεν, ενώ συζητήθηκαν εκτενώς και οι πρόσφατες εξαγγελίες του πρωθυπουργού για 13η σύνταξη που θεωρήθηκε από το Ταμείο, «μονομερής κίνηση».

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος φαίνεται πως είχε ένα «έντονο» διάλογο με την Ντέλια Βελκουλέσκου, εκφράζοντας το παράπονο του πως οι διαπραγματεύσεις δεν πρέπει να γίνονται μέσω blog.

Μάλιστα η εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Ντέλια Βελκουλέσκου δεν αναγνώρισε κανένα ατόπημα λέγοντας χαρακτηριστικά το Διεθνές Νομισματικό ταμείο δεν στόχευε στο να δυσκολέψει τις διαπραγματεύσεις, αλλά να καταγράψει τις απόψεις του.

Πιο συγκεκριμένα, από την ελληνική πλευρά τέθηκε το θέμα των εξαγγελιών για παροχή κοινωνικού μερίσματος, χωρίς ωστόσο να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις για τη θέση που τήρησαν οι θεσμοί επί του ζητήματος.

Με βάση την ενημέρωση που έγινε από αρμόδια κυβερνητικά στελέχη ο στόχος του νέου γύρου συζητήσεων με τους επικεφαλής των θεσμών είναι τις επόμενες ημέρες να κλείσει η συμφωνία για όσο τον δυνατόν περισσότερα σημεία του Staff Level Agreement. Μεταξύ αυτών είναι και ο προϋπολογισμός του 2018.

Οι συναντήσεις θα συνεχισθούν τις επόμενες ημέρες σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων και επικεφαλής των θεσμών.

Αρμόδιες πηγές επιβεβαίωσαν ότι στη σημερινή συνάντηση έγινε συζήτηση και για τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για την ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων και την αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά του Βόρειου και Ανατολικού Αιγαίου.

Η σημερινή συνάντηση ήταν η πρώτη του νέου γύρου συζητήσεων στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για την δεύτερη αξιολόγηση και διήρκησε περισσότερο από 3 ώρες

Σχετικές ειδήσεις