ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ραγδαίες εξελίξεις: Λίστα με απαιτήσεις για να κλείσει η συμφωνία στέλνουν οι δανειστές

Ραγδαίες εξελίξεις: Λίστα με απαιτήσεις για να κλείσει η συμφωνία στέλνουν οι δανειστές

Καλά κρατεί το… θρίλερ με το «πάγωμα - ξεπάγωμα» των μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους μετά τα «δώρα» Τσίπρα χωρίς να ενημερώσει πρώτα τους Θεσμούς - Κούρεμα συντάξεων ζητούν οι δανειστές αν δεν πιαστούν οι στόχοι – Δεν εστάλη ποτέ η επιστολή Τσακαλώτου - Ανενημέρωτος ο Τσίπρας.

Η κυβέρνηση τρώει τη μία «σφαλιάρα» μετά την άλλη καθώς ο «μποναμάς» που έταξε ο Έλληνας πρωθυπουργός σε χαμηλοσυνταξιούχους, αλλά και η αναστολή αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου δεν θα περάσουν «αναίμακτα» από τους «σκληρούς» του Eurogroup.

Και ενώ οι Θεσμοί περίμεναν την επιστολή του Ευκλείδη Τσακαλώτου, φαίνεται πως ανοίγει νέος κύκλος… διαπραγματεύσεων, καθώς τώρα, αναμένεται να στείλουν λίστα με τις απαιτήσεις τους για τις οποίες ο υπουργός Οικονομικών να δώσει διαβεβαιώσεις.

Ανάμεσα σε αυτές θα είναι και η «εφάπαξ παροχή στους συνταξιούχους», η οποία «δεν θα επαναληφθεί χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των Θεσμών», καθώς και ότι «η Ελλάδα θα τηρήσει χωρίς απόκλιση το δημοσιονομικό πρόγραμμα και τους στόχους που αυτό θέτει».

Στο μεταξύ, κυβερνητικές πηγές διαβεβαιώνουν ότι «τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος θα ενεργοποιηθούν κατά πάσα πιθανότητα στις αρχές του 2017, ενώ «δεν συνδέονται με την ολοκλήρωση της β΄ αξιολόγησης».

Παράλληλα, εξηγούν ότι για να υπάρξει απάντηση της ελληνικής κυβέρνησης σε ανησυχίες που έχουν διατυπωθεί από την πλευρά των Θεσμών σχετικά με τις πρόσφατες εξαγγελίες για τις συντάξεις, θα πρέπει πρώτα οι τελευταίοι να στείλουν γραπτώς τις διευκρινίσεις που ζητούν, ώστε και η ελληνική πλευρά να απαντήσει συγκεκριμένα σε αυτές.

Γι΄ αυτό άλλωστε και δεν θα αποσταλεί τελικά αύριο κάποια επιστολή από την ελληνική κυβέρνηση προς τους θεσμούς…

Σήμερα πάντως, όπως αναφέρουν οι ίδιοι αρμόδιοι κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, δεν πραγματοποιήθηκε Euroworking Group.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά στα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, οι κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών εξηγούν ότι για να ενεργοποιηθούν θα πρέπει να απαντηθούν από την ελληνική πλευρά κάποιες ανησυχίες που είχαν διατυπώσει οι θεσμοί.

«Προκειμένου να μην παίζουμε το μπρος-πίσω, ζητήθηκε χθες στο Euro Working Group από τους θεσμούς, να μας τις στείλουν γραπτώς και με καθαρό τρόπο, ώστε να απαντήσουμε με αντίστοιχα καθαρό τρόπο» σημειώνουν οι ίδιοι αρμόδιοι παράγοντες. Όπως διευκρίνιζαν, δε, δεν έχει νόημα να στείλουμε επιστολή και να μας πουν οι ότι «δεν απαντάτε σε αυτό ή στο άλλο. Αυτές οι διευκρινίσεις περιμένουμε να μας αποσταλούν ίσως αύριο από τον ESM».

Οι ίδιοι παράγοντες ξεκαθάρισαν επίσης ότι η παροχή για τους χαμηλοσυνταξιούχους είναι εφάπαξ, κάτι πάντως για το οποίο απαιτούν ρητή και σαφής δέσμευση οι πιστωτές, όπως επίσης και για το αν ο ΦΠΑ θα ισχύσει μόνο το 2017, αλλά και για την τήρηση του προγράμματος χωρίς άλλες αποκλίσεις.

Νωρίτερα, πάντως, καλά ενημερωμένες κυβερνητικές πηγές εξέφραζαν τη βεβαιότητα ότι θα δοθεί λύση που θα ξεκλειδώσει σύντομα τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το παρασκήνιο, αφού βάσει του οποίου ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται να μην είναι καλά ενημερωμένος.

Και πώς όχι όταν την ώρα που πηγές του ΥΠΟΙΚ διαβεβαίωναν ότι η επιστολή Τσακαλώτου δεν έχει σταλεί, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, παραδεχόταν ότι δεν γνωρίζει σχετικά, επειδή ήταν στην Κρήτη. «Υποθέτω την έχει στείλει, του έχω εμπιστοσύνη», ανέφερε…

Κούρεμα συντάξεων ζητούν οι δανειστές αν δεν πιαστούν οι στόχοι

Στο μεταξύ, οι δανειστές της Ελλάδας εγείρουν νέες απαιτήσεις, με χαρακτηριστική τη «γραμμή Σόιμπλε» η οποία απαιτεί υποχρεωτικό αυτόματο κόφτη στις συντάξεις αν δεν επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι του 2016!

Και ενώ η ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι δεν θα χρειαστεί νέα τηλεδιάσκεψη του EuroWorking Group ή νέα συζήτηση μεταξύ των υπουργών Οικονομικών του Eurogroup γα να διευθετηθεί το ζήτημα των έκτακτων παροχών που αποφάσισε το Μαξίμου, οι δανειστές εντείνουν τις πιέσεις τους απαιτώντας από την ελληνική πλευρά να δεσμευθεί ότι σε περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι στόχοι για το 2016 τότε αυτομάτως θα μπει κόφτης στις συντάξεις.

Ορισμένοι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης ζητούν μάλιστα να υπάρξει σαφής αναφορά περί ισοδύναμων μέτρων που θα λάβει η κυβέρνηση, αν δεν επιτευχθούν οι συμφωνημένοι δημοσιονομικοί στόχοι για το 2016, μέσα στην επιστολή του Ευκλείδη Τσακαλώτου.

Συγκεκριμένα, οι Ευρωπαίοι πιστωτές απαιτούν γραπτή δέσμευση για περαιτέρω μείωση συντάξεων σε περίπτωση απόκλισης από τους δημοσιονομικούς δείκτες. Αυτή είναι η απάντηση στις μονομερείς όπως υποστηρίζουν ενέργειες του Αλέξη Τσίπρα να αναβάλει την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και να δώσει έκτακτο επίδομα στους χαμηλοσυνταξιούχους.

Υπενθυμίζεται πάντως ότι οι κυβερνητικές πηγές υποστήριζαν νωρίτερα πως «με τα δεδομένα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει ενδεχόμενο να χρειαστεί νέα τηλεδιάσκεψη του Euroworking Group ή του Eurogroup. Θα δοθεί λύση που θα ξεκλειδώσει σύντομα τα βραχυχρόνια μέτρα ελάφρυνσης του χρέους. Η εφαρμογή των τελευταίων δεν θα συνδεθεί με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης».

Δύο βέτο μπλοκάρουν τα μέτρα για το χρέος

Σύμφωνα, τέλος, με πληροφορίες, δεν επιτυγχάνεται ομοφωνία για να συγκληθεί το EwG, καθώς Αυστρία και Γερμανία δεν πείθονται από τις εξηγήσεις της ελληνικής πλευράς.

Οι δύο χώρες υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να γίνουν ενδελεχείς έλεγχοι από τους Θεσμούς, προκειμένου να εξακριβωθεί αν τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός συνάδουν με το πρόγραμμα διάσωσης.

Την ίδια ώρα, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ δεν εμφανίζεται έτοιμος να προχωρήσει σε σύγκληση των υπουργών Οικονομικών.

Συνεχίζονται και αύριο οι διαβούλευσεις

Για αύριο, Πέμπτη (22/12), πάντως παρατάθηκαν οι όποιες εξελίξεις με στόχο να επιλυθεί το συντομότερο δυνατό το ζήτημα που έχει προκύψει με το «πάγωμα» των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές.

Σύμφωνα με αξιωματούχο της Ευρωζώνης, η επιστολή συντάσσεται σε συνέχεια των διαβουλεύσεων μεταξύ όλων των εμπλεκομένων και επομένως, πρόκειται να πάρει περισσότερο χρόνο από αυτό που προβλεπόταν.

Ωστόσο, όπως εκτίμησε χαρακτηριστικά «οδεύουμε προς μία λύση», ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο να χρειαστεί έκτακτο Eurogroup.

Την πεποίθηση, τέλος, ότι σύντομα θα βρεθεί μια λύση για το «ξεμπλοκάρισμα» της εφαρμογής των μέτρων για το χρέος, εξέφρασε πηγή της ευρωζώνης.

«Εργαζόμαστε εποικοδομητικά με τους θεσμούς και τις ελληνικές αρχές, προκειμένου να βρεθεί μια λύση σχετικά με την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος», ανέφερε η εν λόγω πηγή, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι αυτή η διαδικασία μπορεί να ολοκληρωθεί «σύντομα». «Κατά συνέπεια, δε θεωρείται αναγκαίο κάποιο νέο έκτακτο EuroWorking Group», κατέληξε.

Σχετικές ειδήσεις