ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέα δεδομένα: Στο νόμο Κατσέλη και τα χρέη προς ασφαλιστικά Ταμεία

Νέα δεδομένα: Στο νόμο Κατσέλη και τα χρέη προς ασφαλιστικά Ταμεία

«Παράθυρο» για υπαγωγή και των χρεών προς ασφαλιστικά Ταμεία στο νόμο Κατσέλη αφήνει μια δικαστική απόφαση – σταθμός, η οποία αναμένεται να χρησιμοποιηθεί ως «πιλότος» και σε άλλες περιπτώσεις.

ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΤΑΘΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΦΕΙΛΕΤΕΣ

Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Έθνους της Κυριακής», το σκεπτικό αυτής της απόφασης θα χρησιμοποιηθεί σε σχετικές υποθέσεις στο μέλλον, καθώς έως και σήμερα τα χρέη σε Ταμεία, δεν μπορούσαν να υπαχθούν στον νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, αφού τα δικαστήρια απέρριπταν τις αιτήσεις.

Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, την οποία παραθέτει το «Έθνος της Κυριακής» η υπαγωγή των οφειλετών σε ασφαλιστικούς φορείς στον νόμο Κατσέλη κρίθηκε επιβεβλημένη «καθώς τυχόν απαλλαγή από τα χρέη προς τους ιδιώτες με διατήρηση των χρεών προς τα ταμεία θα καθιστούσε άνευ ουσιαστικού αποτελέσματος τυχόν επιτυγχανόμενη απαλλαγή του οφειλέτη, ο οποίος θα εξακολουθούσε να βαρύνεται με τα εξαιρούμενα χρέη.

Η δε εξαίρεση συγκεκριμένων απαιτήσεων από το πεδίο εφαρμογής του νόμου θα είχε ως συνέπεια τη δημιουργία δανειστών δύο ταχυτήτων, καθώς οι πιστωτές που εξαιρούνται βρίσκονται σε πλεονεκτικότερη θέση έναντι των υπολοίπων, διατηρώντας στο ακέραιο τις απαιτήσεις τους».

Μάλιστα, το δικαστήριο σημειώνει ότι «η είσπραξη αυτών των χρεών είναι όχι μόνο επισφαλής αλλά και αδύνατη, ενώ οι φορείς δεν μπορούν να στηρίζουν τη βιωσιμότητά τους στην προσμονή της είσπραξης αυτών των οφειλών».

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, την απόφαση «κέρδισε» οφειλέτης, υπάλληλος σήμερα με πολύ χαμηλό εισόδημα, με σύζυγο άνεργη και πατέρας δύο παιδιών.

Στο παρελθόν, από το 2003 έως και το 2009, είχε φούρνο, όπου είχε επενδύσει σημαντικό κεφάλαιο, χωρίς όμως να προσφύγει σε υψηλό δανεισμό (είχε δάνεια ύψους 14.000 ευρώ).

Σχετικές ειδήσεις