ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ασφαλιστικό: Οι νέες εισφορές ευνοούν τους φοροφυγάδες!

Ασφαλιστικό: Οι νέες εισφορές ευνοούν τους φοροφυγάδες!

Αποτυχία του νέου συστήματος ασφαλιστικών εισφορών, το οποίο τέθηκε σε ισχύ από την 1η Ιανουρίου 2017, προβλέπει το περιοδικό Spiegel Online.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Spiegel Online, το οποίο αναπαράγει η Deutsche Welle, από τις νέες ρυθμίσεις θα επωφεληθούν οι φοροφυγάδες, ενώ οι συνεπείς θα «ματώσουν».

«Το νέο σύστημα θα είχε νόημα σε ένα κράτος, το οποίο θα πάτασσε τη φοροδιαφυγή με αξιοπιστία και σοβαρότητα. Μόνο έτσι θα μπορούσε το κράτος να αντλήσει έσοδα από τους πολίτες που έχουν υψηλότερα εισοδήματα, άρα και μεγαλύτερη ευχέρεια στην καταβολή υψηλότερων εισφορών», αναφέρεται.

«Ωστόσο παραμένει αμφίβολο αν κάτι τέτοιο θα μπορούσε να λειτουργήσει στην Ελλάδα», προσθέτει το δημοσίευμα.

Σύμφωνα με το νέο σύστημα καταβολής εισφορών καταργούνται οι μέχρι τώρα ισχύοντες κανόνες, βάσει των οποίων αυτοαπασχολούμενοι και ελεύθεροι επαγγελματίες καλούνταν να πληρώσουν ένα πάγιο ποσό για εισφορές υγείας και συντάξιμα, ανεξάρτητα από το εισόδημά τους, με δυνατότητα αύξησής τους ανά τριετία.

Το Spiegel σημειώνει «Οι εισφορές κοινωνικής ασφάλισης θα εισπράττονται συναρτήσει του εισοδήματος, όπως γίνεται στη Γερμανία. Το νέο σύστημα συγκροτήθηκε κατόπιν επίμονης απαίτησης των διεθνών πιστωτών και είναι επίσης ένας εκ των όρων της δανειακής σύμβασης. Στη θεωρία πρόκειται για ένα δικαιότερο σύστημα σε σχέση με το παλαιότερο σύστημα της πάγιας καταβολής. Κάθε πολίτης οφείλει να πληρώσει μόνο ανάλογα με τις οικονομικές του δυνατότητες κι όχι πια ανάλογα με τα χρόνια αυτοαπασχόλησης. Αλλά εκεί που χωλαίνει η Ελλάδα είναι στην εφαρμογή».

Σχετικές ειδήσεις