ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέος… ΕΝΦΙΑ με μείωση του αφορολόγητου

Νέος… ΕΝΦΙΑ με μείωση του αφορολόγητου

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σήμεραΠέμπτη θα μεταβεί στις Βρυξέλλες, όπου θα συναντηθεί με τον επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης Πιέρ Μοσκοβισί για να συζητήσει την πρόοδο της αξιολόγησης.

ΤΑ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΧΑΡΑΤΣΙΑ - ΣΧΕΔΙΑΖΟΥΝ ΚΙ ΑΛΛΑ ΜΕΤΡΑ 2,5 ΔΙΣ.

Εναλλακτικά σενάρια επιβολής νέων δημοσιονομικών μέτρων για την περίοδο 2019-2020 εξετάζει το οικονομικό επιτελείο, σε μια προσπάθεια να γεφυρώσει το «χάσμα» που τη χωρίζει από τους δανειστές και να κλείσει το συντομότερο δυνατό τις εκκρεμότητες της δεύτερης αξιολόγησης της πορείας υλοποίησης του Μνημονίου με μια νέα συμφωνία, η οποία θα περιλαμβάνει και την κατάθεση του νέου Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής.

Τα ήδη γνωστά σενάρια που εξετάζονται περιλαμβάνουν τη μείωση του αφορολόγητου ορίου των μισθωτών, των συνταξιούχων και των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών, την περαιτέρω περικοπή των συντάξεων και μια νέα αύξηση συντελεστών ΦΠΑ!

Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο στο πλαίσιο αυτό το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους επεξεργάζεται σενάρια μείωσης του αφορολογήτου ορίου όπως ζητάει το ΔΝΤ όχι στις 5.000 ευρώ, αλλά σε υψηλότερα επίπεδα.

Η κυβέρνηση σε ένδειξη καλής θέλησης απέναντι στους Θεσμούς δέχεται να νομοθετήσει μέτρα πέραν του 2018. Στο παρασκήνιο οι διεργασίες σε Μέγαρο Μαξίμου και υπουργείο Οικονομικών είναι έντονες προκειμένου να υπάρξει συμφωνία.

Ετσι, εξετάζονται η μείωση του αφορολογήτου ορίου εισοδήματος περί τις 7.000 ευρώ, αύξηση του ΦΠΑ από το 13% στο 14% ακόμη και στο 15% και ψαλίδισμα της προσωπικής διαφοράς.

Να σημειωθεί ότι η μείωση του αφορολόγητου θα προκαλέσει νέα φοροεπιδρομή αφού όπως υπολογίζεται η μέση ετήσια επιβάρυνση θα κυμαίνεται στα 400 ευρώ.

Σχετικές ειδήσεις