ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παράταση μέχρι τις 8 Μαΐου για τα αυθαίρετα

Παράταση μέχρι τις 8 Μαΐου για τα αυθαίρετα

Τρίμηνη παράταση στον ισχύοντα νόμο 4178 για τα αυθαίρετα, αναμένεται να δώσει το ΥΠΕΝ, ορίζοντας ως καταληκτική ημερομηνία υπαγωγής, την 8η Μαΐου.

Παράλληλα, αναμένεται να θεσμοθετηθεί ο νέος νόμος για την προστασία και τον έλεγχο του δομημένου περιβάλλοντος, λαμβάνοντας υπόψη τη δημόσια διαβούλευση, στην οποία έχουν ήδη κατατεθεί περισσότερα από 2.000 σχόλια και παρατηρήσεις, καθώς και σχετικές επεξεργασίες που προκύπτουν από τον συνεχιζόμενο διάλογο με επιστημονικούς και κοινωνικούς φορείς. Επιπλέον, βασική προτεραιότητα του υπουργείου καθίσταται πλέον η σύνταξη και ολοκλήρωση του Κτηματολογίου, με την θέσπιση ενός ενιαίου φορέα.

Στόχος, όπως τόνισαν αξιωματούχοι του ΥΠΕΝ, είναι «ο νόμος όταν ψηφιστεί να εφαρμοστεί άμεσα και να έχει τη σύμφωνη γνώμη και των φορέων και της κοινωνίας». Ξεκαθάρισαν δε, ότι η «κόκκινη γραμμή» του 2011 πρόκειται να παραμείνει ως έχει.

Όπως εκτίμησαν, αναμένεται μεγάλος αριθμός εντάξεων, καθώς εκτιμάται ότι το ποσοστό που έχει υποβληθεί είναι σχετικά χαμηλό.

«Ελπίζουμε να έχουμε καταφέρει να ελαφρύνουμε και τον γραφειοκρατικό φόρτο, άρα τι χρειάζεται και τι δεν χρειάζεται να δηλωθεί, και αντίστοιχα τον τρόπο με τον οποίο αναμένεται να τακτοποιηθούν οι αυθαιρεσίες», υπογραμμίζουν από το ΥΠΕΝ.

Εντός του Μαρτίου αναμένεται η θεσμοθέτηση των έντεκα περιφερειακών χωροταξικών σχεδίων, ενώ και αυτό της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου αναμένεται να θεσμοθετηθεί εντός του 2017.

Επιπλέον, αναμένεται σύντομα το σχετικό προεδρικό διάταγμα για τις χρήσεις γης.
Προτεραιότητα του ΥΠΕΝ αποτελεί επίσης το Κτηματολόγιο, η πορεία του οποίου βρίσκεται υπό συζήτηση με την Παγκόσμια Τράπεζα, η οποία έχει αναλάβει τη μελέτη και έχει προσληφθεί από την Κομισιόν.

«Έχουμε καταλήξει επί της αρχής να υπάρχει ένας ενιαίος φορέας, ο οποίος θα αναλάβει και τη λειτουργία του Κτηματολογίου και τα υποθηκοφυλακεία» αναφέρουν τα στελέχη, ενώ όπως υπογραμμίζουν, οι συζητήσεις για τη λειτουργία του νέου φορέα βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο.

Όσον αφορά την εξέλιξη της ανάθεσης των μελετών με τις οποίες ολοκληρώνεται και η κτηματογράφηση της χώρας, για τις 28 από τις 32 έχουν ανοίξει οι οικονομικές προσφορές, ώστε να συνταχθεί το δεύτερο πρακτικό από την επιτροπή αξιολόγησης.
Όπως διευκρινίστηκε, όλη η διαδικασία γίνεται σε συζήτηση και σε συνεννόηση με όλους τους εμπλεκομένους φορείς, έχουν ωριμάσει αρκετά τα θέματα της προετοιμασίας, ενώ παραμένουν λίγες εκκρεμότητες, οι οποίες μόλις επιλυθούν, θα υπάρξει σχετική νομοθετική πρωτοβουλία.

Τέλος, μέχρι το τέλος του μήνα αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία ενσωμάτωσης της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για τον θαλάσσιο χωρικό σχεδιασμό.

Σχετικές ειδήσεις