ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο Ντράγκι «αδειάζει» το ΔΝΤ: Δεν υπάρχει «μη βιώσιμο» χρέος

Ο Ντράγκι «αδειάζει» το ΔΝΤ: Δεν υπάρχει «μη βιώσιμο» χρέος

Στην παραδοχή ότι δεν υπάρχει καμία χώρα, το χρέος της οποίας να μην είναι βιώσιμο, προχώρησε ο Μάριο Ντράγκι στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου που ακολούθησε μετά τη λήξη της διήμερης συνεδρίασης νομισματικής πολιτικής της τράπεζας.

Παρέμβαση του προέδρου της ΕΚΤ για τις εξελίξεις στο ελληνικό πρόγραμμα και ηχηρή απάντηση στη Γερμανία

«Δεν βλέπουμε το χρέος καμίας χώρας ως “μη βιώσιμο”», δήλωσε ο κ. Ντράγκι σε ερώτηση για το ιταλικό χρέος. Πρόσθεσε ωστόσο πως στην περίπτωση της Ελλάδας υπάρχει ένα πρόγραμμα και διαπραγματεύσεις με τους Θεσμούς και το ΔΝΤ. «Τα ξέρετε αυτά», επισήμανε.

«Χαστούκι» στη Γερμανία: Είστε ωφελημένοι από την πολιτική μας

Ο Μάριο Ντράγκι υπεραμύνθηκε της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ κόντρα στις γερμανικές επικρίσεις για επιζήμια χαμηλά επιτόκια, ζητώντας να υπάρξει υπομονή μέχρι να αποδώσουν πλήρως τα μέτρα.

Ο ίδιος τόνισε πως οι Γερμανοί αποταμιευτές έχουν επωφεληθεί από τις πολιτικές της ΕΚΤ και σημείωσε πως τα χαμηλά επιτόκια είναι απαραίτητα σήμερα για να υπάρξουν υψηλότερα επιτόκια στο μέλλον.

«Η ανάκαμψη του συνόλου της ευρωζώνης είναι προς το συμφέρον όλων, συμπεριλαμβανομένης και της Γερμανίας. Τα πραγματικά επιτόκια θα ανέβουν, καθώς θα ενισχύεται η ανάκαμψη» ανέφερε.

Ο κ. Ντράγκι υποστήριξε πως δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο δομικός πληθωρισμός ακολουθεί μια πειστική ανοδική πορεία, λέγοντας πως οι πληθωριστικές πιέσεις παραμένουν υποτονικές. Ο ίδιος απέδωσε την πρόσφατη άνοδο του δείκτη τιμών καταναλωτή στην αύξηση στις τιμές της ενέργειας, επισημαίνοντας η ανάπτυξη των μισθών και άλλοι δείκτες παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ επανέλαβε ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν στα σημερινά χαμηλά ή χαμηλότερα επίπεδα για παρατεταμένο διάστημα.

O κ. Ντράγκι υπερασπίστηκε τις αποφάσεις που έλαβε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ το Δεκέμβριο, υποστηρίζοντας πως έχουν ήδη βοηθήσει στην ενίσχυση του οικονομικού κλίματος.

Προειδοποίησε επίσης πως η ανάπτυξη της ευρωζώνης περιορίζεται από την έλλειψη διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων από τα κράτη μέλη, ζητώντας μεγαλύτερη δραστηριότητα στον τομέα αυτό.

Σχετικές ειδήσεις