ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο «σφυρί» 10.000 ακίνητα μέσω ηλεκτρονικών πλειστηριασμών

Στο «σφυρί» 10.000 ακίνητα μέσω ηλεκτρονικών πλειστηριασμών

Δέκα χιλιάδες ακίνητα θα αλλάξουν χέρια τους επόμενους μήνες, και κανείς πια δεν θα μπορέσει να σώσει τους ιδιοκτήτες τους από τα κοράκια που ... παίρνουν θέση μάχης.

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΥΛΟΠΟΙΕΙ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΝΑ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΣΕ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟ ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΧΩΡΙΣ ΤΙΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ ΣΤΑ ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΙΑ

Από το Μάρτιο αρχίζουν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί μετά από απαίτηση των δανειστών, για να αποφευχθούν οι αντιδράσεις που μέχρι σήμερα μπλόκαραν τους πλειστηριασμούς.

Πραγματοποιώντας ένα ακόμη προαπαιτούμενο για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, η κυβέρνηση ετοιμάζει την σχετική προσθήκη στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας ενώ οι 15 διατάξεις του άρθρου 959Α με τον τίτλο «Πλειστηριασμός με ηλεκτρονικά μέσα» θα τεθούν σε εφαρμογή με υπουργική απόφαση που θα εκδοθεί ύστερα από πρόταση του υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η υπουργική απόφαση αναμένεται, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, να εκδοθεί εντός του Φεβρουαρίου.

Οι τράπεζες είναι έτοιμες να ξεκινήσουν τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και το πρώτο «κύμα» αφορά σε 10.000 ακίνητα μεγάλων οφειλετών, τα οποία θα πλειστηριαστούν έως το τέλος του 2017, ενώ ένα ακόμη πακέτο 15.000 ακινήτων είναι έτοιμο για το 2018.

Πώς θα γίνονται

Με το νέο καθεστώς οι πλειστηριασμοί θα διενεργούνται, όπως αναφέρεται στην παράγραφο 15 του σχετικού άρθρου, Τετάρτη ή Πέμπτη ή Παρασκευή από τις 10.00 έως 17.00 και ως τόπος διενέργειας του πλειστηριασμού ορίζεται η έδρα του συμβολαιογράφου.
Η διαχείριση της ηλεκτρονικής διαδικτυακής πύλης για τη διενέργεια του πλειστηριασμού με ηλεκτρονικά μέσα ανατίθεται με τη σύμφωνη γνώμη της Συντονιστικής Επιτροπής των Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος στο Συμβολαιογραφικό Σύλλογο Εφετείων Αθηνών-Πειραιώς-Αιγαίου και Δωδεκανήσου.

Κάθε υποψήφιος πλειοδότης ή ο πληρεξούσιος του ή ο νόμιμος εκπρόσωπός του δηλώνει τη συμμετοχή του σε συγκεκριμένο πλειστηριασμό σύμφωνα με τους όρους αυτού και υποβάλλει την εγγύηση της παρ. 1 του άρθρου 965 και το τυχόν πληρεξούσιο της παρ. 2 του άρθρου 1003 ΚΠολΔ μέχρι ώρα 15:00 (3:00 μ.μ.) της προηγούμενης του πλειστηριασμού ημέρας στον υπάλληλο του πλειστηριασμού.

Κάθε πλειοδότης διορίζει αντίκλητο που να κατοικεί στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου του τόπου της εκτέλεσης είτε με δήλωσή του προς τον υπάλληλο του πλειστηριασμού, στο γραφείο του, είτε με ηλεκτρονικά μέσα, μέχρι ώρα 15:00 (3:00 μ.μ.) της προηγούμενης του πλειστηριασμού ημέρας, διαφορετικά αντίκλητος θεωρείται ο γραμματέας του Πρωτοδικείου του τόπου της εκτέλεσης.

Λαφαζάνης: Τα νοικοκυριά πρέπει να διαλέξουν , το ευρώ ή το σπίτι τους

Ο επικεφαλής της ΛΑΕ Παναγιώτης Λαφαζάνης, χαρακτήρισε τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς πραξικοπηματικούς, παράνομους και αδιαφανείς και ότι « πλήττουν βάναυσα τα δικαιώματα των πολιτών και βεβαίως απαλλοτριώνουν την μικροϊδιοκτησία, που κατά τα άλλα θεωρεί απαραβίαστη ο καπιταλισμός».

Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί δεν θα περάσουν, πρόσθεσε ο κ. Λαφαζάνης, ο οποίος έδωσε το παρών στις χθεσινές (01/02/2017)κινητοποιήσεις ενάντια στους πλειστηριασμούς στο Ειρηνοδικείο Αθηνών.

Σχετικές ειδήσεις