ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χαμένη στις απαιτήσεις των δανειστών η Αθήνα

Χαμένη στις απαιτήσεις των δανειστών η Αθήνα

ΟΙ «ΔΡΑΚΟΙ» ΣΤΙΣ ΕΠΑΦΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ - ΤΟ ΠΟΚΕΡ ΤΟΥ ΣΟΙΜΠΛΕ, Η ΑΠΕΙΛΗ ΤΟΥ ΔΝΤ

Οι όροι του ΔΝΤ είναι τέτοιοι τόσο για την ελληνική κυβέρνηση (νέα μέτρα) όσο και για τους Ευρωπαίους (γενναία απομείωση χρέους) που κάνουν την όποια λύση όλο και πιο δύσκολη και πιο μακρινή.
Την ίδια στιγμή ο χρόνος τελειώνει και αν η δεύτερη αξιολόγηση δεν ολοκληρωθεί τις επόμενες μέρες η Ελλάδα μπορεί να μείνει εκτός προγράμματος και ο κίνδυνος του Grexit αναβιώνει.

Χθες βράδυ ύστερα από περίπου τρεις ώρες, λίγο μετά τη 1 τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδος), ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, όπου παρουσιάστηκε η έκθεση για την Ελλάδα, που αναφέρεται με ανησυχία στο ελληνικό χρέος.

Από την πλευρά τους οι Ευρωπαίοι αν και θεωρούν ότι το αίτημα του Ταμείου για προνομοθέτηση μέτρων βασίζεται επί της ουσίας σε λανθασμένα στοιχεία για την ελληνική οικονομία απαιτούν τη συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα την οποία θεωρούν απαραίτητη για πολιτικούς λόγους πριν από τις 20 Φεβρουαρίου.

Το ΔΝΤ δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τους λόγους αυτούς ούτε για την εξεύρεση μιας συμβιβαστικής λύσης προκειμένου να συμμετάσχει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Το αδιέξοδο κάθε μέρα γίνεται μεγαλύτερο αφού έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση και όλοι εμμένουν στις θέσεις τους. Η δεύτερη αξιολόγηση πρέπει να ολοκληρωθεί απαραιτήτως πριν από το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου και όλα θα κριθούν αυτή την «κρίσιμη» εβδομάδα: ή θα υπάρξει κάποια πρόοδος προκειμένου να επιστρέψουν οι θεσμοί στην Αθήνα πριν από την Παρασκευή ή σε λίγο θα είναι αργά για λύσεις και αμοιβαίους συμβιβασμούς.

Σήμα κινδύνου από Ντάισελμπλουμ και Ντράγκι

Ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ανέλαβε δράση, για το κλείσιμο της διαπραγμάτευσης σχετικά με τη δεύτερη αξιολόγηση και κάλεσε τους εκπροσώπους των θεσμών, Έλληνες και Γερμανούς να συναντηθούν στο τέλος της εβδομάδας στις Βρυξέλλες ώστε να βρεθεί λύση στο αδιέξοδο που έχει προκύψει στις διαπραγματεύσεις.

Όμως κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών πάντως έθεταν χαμηλά των πήχυ των προσδοκιών για την πρωτοβουλία του Γερούν Ντάισελμπλουμ, επισημαίνοντας πως “πολλοί παράγοντες σε πολλά επίπεδα παίρνουν πρωτοβουλίες αυτό το διάστημα για να επιταχυνθούν οι διαδικασίες επίτευξης συμφωνίας στη Β αξιολόγηση. Είναι νωρίς ακόμα να πούμε αν θα καρποφορήσουν”.

Ο Μάριο Ντράγκι έστειλε επίσης σήμα κινδύνου τονίζοντας πως η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για να ενταχθεί η χώρας μας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Die Welt : Το πόκερ του Σόιμπλε με το ΔΝΤ μπορεί να γίνει επικίνδυνο

Την κρισιμότητα της κατάστασης υπογραμμίζει και η εφημερίδα Die Welt η οποία επισημαίνει ότι η διάσταση απόψεων μεταξύ Βερολίνου και ΔΝΤ σε ό,τι αφορά το ελληνικό πρόγραμμα δανεισμού και τη βιωσιμότητα του χρέους επανέρχεται και «το πόκερ του Σόιμπλε με το ΔΝΤ μπορεί να γίνει επικίνδυνο». Ο αρθρογράφος σημειώνει ότι «η Αθήνα θα χρειαστεί το καλοκαίρι φρέσκο χρήμα για την εξυπηρέτηση του χρέους. Η (σ.σ. ελληνική) κυβέρνηση αρνείται ακόμη να εκπληρώσει τους όρους των δανειστών. Παρατηρητές φοβούνται μια νέα αντιπαράθεση με το Βερολίνο».

Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε «παραμένει σκληρός» έναντι της Αθήνας ζητώντας πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3,5% κατά προτίμηση για 10 χρόνια με τη λογική, όπως επισημαίνει ο συντάκτης, ότι «όσο πιο μεγάλο το χρονικό διάστημα τόσο μικρότερες θα είναι οι πρόσθετες χρηματοδοτικές ανάγκες της Αθήνας».

Ωστόσο, όπως σημειώνει η Welt, «στην πραγματικότητα όλοι οι εμπλεκόμενοι γνωρίζουν ότι η Ελλάδα δεν θα είναι σε θέση να επιτύχει τόσο υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα για τόσο μεγάλο διάστημα».

Η Welt εκτιμά ότι είναι πιθανό η Γερμανία να πρέπει να εγκρίνει κάποιας μορφής ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. «Αυτό που ενδιαφέρει τον Σόιμπλε είναι το ύψος της και το χρονικό σημείο που θα συμβεί. Γι' αυτό και παίζει εδώ και μήνες πόκερ με το ΔΝΤ».

Όπως σημειώνει το δημοσίευμα, «κορυφαίοι εκπρόσωποι του ΔΝΤ έχουν επισημάνει επανειλημμένα ότι οι μεταρρυθμίσεις που απαιτεί το Βερολίνο δεν είναι ρεαλιστικές μακροπρόθεσμα και υπερβαίνουν τις δυνατότητες της Ελλάδας».
«Το περιβάλλον του Σόιμπλε παραπέμπει στο ό,τι δεδομένης της αβεβαιότητας κανείς δεν σκέφτεται να πετάξει την Ελλάδα εκτός νομισματικής ένωσης»

Όπως σχολιάζει ο αρθρογράφος, «πάντως το πόκερ του Σόιμπλε δεν είναι εντελώς ακίνδυνο. Επειδή αν ο Τσίπρας, αντίθετα με ό,τι φαίνεται τώρα, δεν υποχωρήσει (σ.σ. στις απαιτήσεις του Βερολίνου) η κρίση θα αναζωπυρωθεί όπως το καλοκαίρι πριν από δύο χρόνια.

Σε αντίθεση όμως με το 2015 η Γερμανία βρίσκεται λίγο πριν από τις ομοσπονδιακές εκλογές. Και αν η Ελλάδα δεν υποχωρήσει μέχρι τότε και δεν εφαρμόσει άλλες μεταρρυθμίσεις, ενδέχεται ο Σόιμπλε να αναγκαστεί να δείξει τα φύλλα του. Χωρίς κάποια συμφωνία με την Ελλάδα το ΔΝΤ θα έμενε εκτός του τρέχοντος προγράμματος. Και τότε θα πρέπει ο Σόιμπλε να αποφασίσει εάν θα συστήσει στην ομοσπονδιακή βουλή τόσο κοντά στις εκλογές να εγκρίνει ένα νέο πακέτο βοήθειας – χωρίς το ΔΝΤ ως εγγυητή των δεσμεύσεων λιτότητας. Ή εάν θα αποτολμήσει μια δεύτερη προσπάθεια για Grexit, παρά την αβέβαιη παγκόσμια πολιτική κατάσταση με τα βάρη λόγω Brexit και Ντόναλντ Τραμπ».

Σχετικές ειδήσεις