ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Παζάρι» για το αφορολόγητο – Τι θα προτείνει η κυβέρνηση

«Παζάρι» για το αφορολόγητο – Τι θα προτείνει η κυβέρνηση

Τρόπο για να σώσει τα προσχήματα αναζητά η κυβέρνηση που ετοιμάζεται για υποχώρηση στο θέμα του αφορολόγητου ορίου, ενώ μέχρι πριν λίγες ημέρες τα κυβερνητικά στελέχη διαβεβαίωναν ότι δεν θα γίνει καμία μείωση.

Ωστόσο, μπροστά στις πιέσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που εκβιάζει για μείωση του αφορολόγητου και στα τελεσίγραφα του Βερολίνου ότι αν δεν συμμετάσχει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, τότε ελληνικό πρόγραμμα τέλος, η κυβέρνηση δείχνει να οπισθοχωρεί και να ετοιμάζεται να αποδεχτεί μείωση του αφορολόγητου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση, προκειμένου να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση, ετοιμάζει αντιπρόταση για μείωση στα 7.000-7.700 ευρώ από 8.636 που είναι σήμερα.

Η μείωση του αφορολόγητου ορίου θα φέρει νέα δεινά στους πολίτες, καθώς θα κληθούν να πληρώσουν φόρο ακόμα και όσοι έχουν πολύ χαμηλά εισοδήματα.

Ο λόγος είναι ότι στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι πολίτες αυτοί δεν φορολογούνται με βάση τα πραγματικά εισοδήματά τους, τα οποία είναι πολύ χαμηλά ή ακόμη και μηδενικά, αλλά με βάση εξωπραγματικά τεκμαρτά εισοδήματα, συνήθως μεγαλύτερα των 6.000 ή και των 7.000 ευρώ!

Συνεπώς, από τη στιγμή που το αφορολόγητο όριο θα μειωθεί , περίπου 1,5 εκατ. χαμηλόμισθοι και χαμηλοσυνταξιούχοι που λαμβάνουν μηνιαίως κάτω από 500 ευρώ, δηλαδή έχουν ετήσια πραγματικά εισοδήματα χαμηλότερα των 6.000-7.000 ευρώ, θα κληθούν να πληρώσουν φόρο εισοδήματος για πρώτη φορά μετά από πάρα πολλά χρόνια, καθώς τα τελικά φορολογητέα εισοδήματά τους υπερβαίνουν τις 6.000-7.000 ευρώ.

Σχετικές ειδήσεις