ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα δίνει όλα η κυβέρνηση για την αξιολόγηση: Νέα μέτρα 2,5 δισ. ευρώ και διπλός κόφτης!

Τα δίνει όλα η κυβέρνηση για την αξιολόγηση: Νέα μέτρα 2,5 δισ. ευρώ και διπλός κόφτης!

Αξιολόγηση | Ειδήσεις: Όπισθεν ολοταχώς από την ελληνική κυβέρνηση μετά τις απειλές περί Grexit τουΓερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε-Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης που θα εκπροσωπήσει στις Βρυξέλλες την Ελλάδα στο EWG φέρεται αποφασισμένος να προτείνει νέα μέτρα υπό τον φόβο να τιναχθεί στον αέρα η διαπραγμάτευση.

Όλα δείχνουν ότι η αξιολόγηση πολύ δύσκολα θα κλείσει στις 20 Φεβρουαρίου αν δεν υπάρξει συμφωνία σε πολιτικό επίπεδο. Σε διαφορετική περίπτωση, η «βαλίτσα» θα πάει πολύ μακριά με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να επιβεβαιωθεί ο αρχιτέκτονας του χάους Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Κι ενώ ο πήχης των απαιτήσεων των δανειστών συνεχώς ανεβαίνει, την νέα της πρόταση καταθέτει σήμερα (09/02) στο Euro Working Group η ελληνική κυβέρνηση ελπίζοντας σε ένα γεφύρωμα των διαφορών, προσπάθεια που μοιάζει καταδικασμένη με βάση τις πολλαπλάσιες απαιτήσεις του ΔΝΤ. Με το... πιστόλι στον κρόταφο και με την απειλή του Grexit πιο ισχυρή από ποτέ, με μια φωνή ΔΝΤ και δανειστές απαιτούν να υλοποιηθούν οι απαιτήσεις των σκληρών μεταρρυθμίσεων που ζητά το Ταμείο, χωρίς καμιά δέσμευση για ουσιαστική μείωση χρέους.

Όλα δείχνουν ότι η κυβέρνηση θα κάνει αρκετά βήματα πίσω και θα αντιπροτείνει νέα μέτρα ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ , παρά το γεγονός ότι αρχικά ο κ. Τσακαλώτος έκανε λόγο μόνο για μέτρα μισού δισεκατομμυρίου.

Από τα 4,5 δισ. που ζητούσαν οι δανειστές τελικά η ελληνική πλευρά θα προτείνει 2,5 δισ. !!!

Επιπλέον η Αθήνα θα δεσμεύεται και για μέτρα όπως:

1. Περικοπή της έκπτωσης φόρου στα 1.650 ευρώ από 1.900-2.100 ευρώ, δηλαδή αφορολόγητο στα περίπου 7500 ευρώ από 8.636 που ισχύει σήμερα, προκειμένου να εισπραχθούν 1 δισ. ευρώ επιπλέον φόροι.

2. Διατήρηση του στόχου για πρωτογενή πλεονάσματα στο 3% του ΑΕΠ από το 2019 έως το 2023.

3. Επέκταση του «κόφτη» ενδεχομένως και στις φορολογικές δαπάνες, δηλαδή στις φοροαπαλλαγές.

Οι παραπάνω υποχωρήσεις είναι εξόχως τραγικές για το σύνολο του ελληνικού λαού, ενώ είναι σχεδόν βέβαιο ότι ακόμα κι αν υπογραφούν δεν πρόκειται να εφαρμοστούν, ούτε να αποδώσουν.

Οι εκβιασμοί Σόιμπλε

Την ανάγκη μεταρρυθμίσεων υπογράμμισε χθες και ο κ. Σόιμπλε στο ARD, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα πρέπει να δρομολογήσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να καταστεί ανταγωνιστική, ειδάλλως «δεν θα μπορέσει να μείνει στην Ευρωζώνη», αφού όπως παρατήρησε, θα επρόκειτο για παραβίαση των ευρωπαϊκών κανόνων.

Σημείωσε ότι δυνατότητα κουρέματος υπάρχει, μόνο εάν η Ελλάδα αποχωρούσε από την Ευρωζώνη.

«Δεν μπορούμε να αναλάβουμε κούρεμα χρέους για μέλος του ευρωπαϊκού ενιαίου νομίσματος, αποκλείεται βάσει της Συνθήκης της Λισαβόνας», ανέφερε ο Σόιμπλε, μιλώντας στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD, όπως μεταδίδει το Bloomberg. «Για να γίνει αυτό, η Ελλάδα θα έπρεπε να αποχωρήσει από το ευρώ», διευκρίνισε.

«Η πίεση στην Ελλάδα, προκειμένου να αναλάβει τις μεταρρυθμίσεις, πρέπει να συνεχιστεί, ώστε να καταστεί ανταγωνιστική, αλλιώς δεν μπορεί να παραμείνει στην Ευρωζώνη», υπογράμμισε ο Σόιμπλε.

Χωρίς ΔΝΤ δεν υπάρχει πρόγραμμα

daiselbloum

Το τέλος του προγράμματος θα σηματοδοτούσε η απόσυρση του ΔΝΤ καθώς και ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, Γερούν Ντάισελμπλουμ, μιλώντας στην ολλανδική βουλή, δήλωσε πως η Ολλανδία δεν θα διατηρήσει την συμμετοχή της στο ελληνικό πρόγραμμα εάν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) αποσύρει την υποστήριξη του.

«Η συμμετοχή του ΔΝΤ είναι απαραίτητη», επεσήμανε. «Η απόφαση της πλειοψηφίας στο Κοινοβούλιο είναι ξεκάθαρη. Εάν το ΔΝΤ δεν συμμετάσχει ή αποσυρθεί, η στήριξη του προγράμματος θα χαθεί», είπε και συμπλήρωσε: «Το ίδιο ισχύει και για το γερμανικό Κοινοβούλιο και για την ολλανδική κυβέρνηση».

Και η Λαγκάρντ αμφισβητεί τα στοιχεία των Ελλήνων

lagarde

Για την αντίδραση των ελληνικών Αρχών στο περιεχόμενο των εκθέσεων του ΔΝΤ, η Γενική Διευθύντρια του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ μιλώντας σε εκδήλωση του Atlantic Council στην Ουάσιγκτον, είπε πως από την πλευρά του Ταμείου έγινε προσπάθεια οι εκθέσεις να αποτυπώνουν με ειλικρίνεια το πού βρίσκεται η ελληνική οικονομία και το τι πρόοδος έχει συντελεστεί.

«Στις ελληνικές Αρχές δεν άρεσαν κάποια από τα πράγματα που είπαμε», σημείωσε η επικεφαλής του Ταμείου.

Σχετικά με τα στατιστικά στοιχεία της Ελλάδας, ανέφερε πως η έλλειψη δημοσιονομικής διαφάνειας ήταν ένα από τα θέματα που οδήγησαν στην ελληνική κρίση το 2010. «Το ελληνικό έλλειμμα αναθεωρήθηκε από το 6% στο 13% και υψηλότερα και τα στοιχεία της χώρας διαρκώς αναθεωρούνταν από την Eurostat», είπε και προσέθεσε με νόημα πως δεν γνωρίζει το εάν «η δουλειά στο σκέλος της στατιστικής διαφάνειας έχει ολοκληρωθεί».

«Προσπαθήσαμε στις δύο εκθέσεις, με απόλυτη ειλικρίνεια, να είμαστε αυτοί που θα πούμε την σκληρή αλήθεια για την Ελλάδα. Δεχόμαστε κριτική γι’ αυτό, περιστασιακά, και στις ελληνικές αρχές δεν άρεσαν κάποια από αυτά που είπαμε. Αναγνωρίσαμε όμως στις δύο εκθέσεις την τεράστια συλλογική προσπάθεια και τις μεγάλες θυσίες του ελληνικού λαού και είπαμε ότι κάποιες μεταρρυθμίσεις έχουν γίνει. Αλλά επίσης είπαμε ότι κάποιες μεταρρυθμίσεις βρίσκονται ακόμα μπροστά μας. Δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα…».

Απαντώντας σε περισσότερες ερωτήσεις για την Ελλάδα, η Κριστίν Λαγκάρντ επανέλαβε τη θέση του ΔΝΤ. «Η Ελλάδα πρέπει να διευρύνει της φορολογική βάση στο φόρο εισοδήματος για να επιτρέψει μια πιο δίκαιη κατανομή των φορολογικών βαρών. «Πολλοί λίγοι άνθρωποι σηκώνουν σήμερα το βάρος της φορολογίας», τόνισε εμφατικά. Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ σημείωσε ακόμη πως απαιτούνται περαιτέρω μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό σύστημα, ώστε να βελτιωθεί η βιωσιμότητά του και να επιτρέψει μια πιο στοχευμένη προστασία εκείνων που είναι πιο ευάλωτοι.

Σχετικές ειδήσεις