ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ντάισελμπλουμ: Την επόμενη εβδομάδα επιστρέφουν στην Αθήνα οι Θεσμοί

Ντάισελμπλουμ: Την επόμενη εβδομάδα επιστρέφουν στην Αθήνα οι Θεσμοί
Χωρίς συμφωνία, όπως άλλωστε αναμενόταν, ολοκληρώθηκε η μίνι Σύνοδος για την Ελλάδα στις Βρυξέλλες, με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ να κάνει λόγο για «ουσιαστική πρόοδο», αποκαλύπτοντας πως οι Θεσμοί θα επιστρέψουν στην Ελλάδα την επόμενη εβδομάδα -Στενεύουν τα χρονικά περιθώρια για συμφωνία πριν την ημερομηνία ορόσημο της 20ης Φεβρουαρίου - Τα έδωσε… όλα ο Τσακαλώτος και είπε «ναι» στα νέα μέτρα ύψους 3,6 ευρώ; - Κυβέρνηση: Έγινε πρόοδος, αλλά παραμένουν παράλογες οι απαιτήσεις του ΔΝΤ

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, η άφιξη των εκπροσώπων των δανειστών στην ελληνική πρωτεύουσα αναμένεται από το βράδυ της Κυριακής μέχρι την Τρίτη το βράδυ, το αργότερο.

Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερουν Ντάισελμπλουμ: «σήμερα είχαμε μια εποικοδομητική συζήτηση με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τους επικεφαλής των θεσμών για την πορεία της δεύτερης αξιολόγησης. Υπάρχει σαφής κατανόηση ότι η έγκαιρη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης είναι προς το συμφέρον όλων. Σήμερα σημειώθηκε ουσιαστική πρόοδος και είμαστε κοντά στην εξεύρεση ενός κοινού τόπου για την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα. Θα αποτιμήσουμε την περαιτέρω πρόοδο της δεύτερης αξιολόγησης στο επόμενο Eurogroup».

Υπενθυμίζεται ότι στη συνάντηση συμμετείχαν ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ως συντονιστής, ο Τόμας Βίζερ (πρόεδρος Euroworking Group), ο Μπενουά Κερέ (ΕΚΤ), ο Κλάους Ρέγκλινγκ (Πρόεδρος Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης), ο Νικολά Τζαμαρόλι (ΕΜΣ) η Ντέλια Βελκουλέσκου, ο Πολ Τόμσεν (ΔΝΤ) και ο Μάρκο Μπούτι (Κομισιόν).

Από τη στιγμή πάντως που ο «σκληρός» Γερούν Ντάισελμπλουμ μίλησε για πρόοδο, ενώ η κυβέρνηση δεν διέψευσε ότι οι Θεσμοί ζητούν νέα μέτρα ύψους 3,6 δισ. ευρώ, «γεννιέται» εύλογα η ανησυχία μήπως και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε το «ναι», κάνοντας αποδεκτή την πρόταση των δανειστών, οι οποίοι – αντίθετα με τους «δικούς» μας - δεν μας έχουυν συνηθίσει σε υποχωρήσεις και παραχωρήσεις…

Σχετικά με τη σημερινή συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου με τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και τους εκπροσώπους των θεσμών, κυβερνητικοί κύκλοι αρκέστηκαν απλά να σχολιάσουν πως υπήρξε προσπάθεια εξεύρεσης κοινού τόπου, προσθέτοντας ότι έγινε πρόοδος, ωστόσο «όσο παραμένουν παράλογες απαιτήσεις από πλευράς ΔΝΤ, δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για συνέχεια της διαπραγμάτευσης σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων».

Η κυβέρνηση τους τελευταίους μήνες διατυμπανίσε ότι δεν θα υπάρξουν νέα μετρά που θα «πέσουν» στις πλάτες των Ελλήνων πολιτών. Τα γεγονότα και οι ραγδαίες εξελίξεις όμως άλλα καταμαρτυρούν.

Και αυτό γιατί, σύμφωνα με το Reuters, οι δανειστές ήταν έτοιμοι να ζητήσουν νέα μέτρα εκ των οποίων τουλάχιστον το 1,8 δισ. (σε αφορολόγητο και συντάξεις) πρέπει να νομοθετησεί τώρα η ελληνική κυβέρνηση. Οι εταίροι ήταν έτοιμοι μάλιστα να καταθέσουν πρόταση για μέτρα 1% του ΑΕΠ τώρα (1,8 δισ.) και άλλο 1% μετά το 2018 (επιπλέον 1,8 δισ.).

Κύκλοι από τις Βρυξελλών δήλωναν επίσης ότι υπάρχει λίστα καυτών μέτρων που θα περάσουν από τη Βουλή τις επόμενες μέρες, όμως θα εφαρμοσθούν μετά το 2018 σε περίπτωση απόκλισης από τους στόχους. Και δεν φτάνει μόνο αυτό, άλλα γίνεται συζήτηση για εφεδρική λίστα μέτρων τα οποία θα πρέπει να νομοθετήσει άμεσα η Βουλή. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΔΝΤ εμφανίζεται να είναι πιο σκληρό στις αξιώσεις του, ενώ στο πακέτο που πρέπει να νομοθετηθεί τώρα έχει και αφορολόγητο και συντάξεις.

Οι πιστωτές της ευρωζώνης και το ΔΝΤ έχουν έλθει σε συμφωνία μεταξύ τους για μια κοινή στάση που θα παρουσιάσουν στην Ελλάδα, ανέφερε ακόμα υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ευρωζώνης στο Reuters.

Όπως τόνισε ο αξιωματούχος, «υπάρχει συμφωνία να παρουσιάσουμε ενωμένο μέτωπο στους Έλληνες», και πρόσθεσε ότι το αποτέλεσμα της σημερινής συνάντησης με τους Έλληνες αξιωματούχους ήταν ακόμη ασαφές, όπως και το εάν η Αθήνα θα δεχόταν τις προτάσεις. «Θα δούμε τι θα βγει από αυτό (τη συνάντηση)», δήλωσε.

Κανείς δεν βιάζεται να κλείσει η αξιολόγηση

Την πρωτοβουλία για τη συνάντηση ανέλαβε νωρίτερα ο επικεφαλής του Eurogroup, Γ. Ντάισελμπλουμ, ο οποίος δήλωσε σε δημοσιογράφους στη Χάγη ότι πρέπει να δοθεί μια ώθηση στη διαπραγμάτευση. «Kάποιες φορές χρειάζεται να σπρώξουμε τα πράγματα. Αυτό θα το κάνουμε σήμερα και ελπίζουμε να βοηθήσει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γ. Ντάισελμπλουμ, ο οποίος σημείωσε παράλληλα ότι «στην Ελλάδα οι μεταρρυθμίσεις προχωράνε αργά, αλλά βρίσκονται στη σωστή κατεύθυνση».

Ο Πρόεδρος του Eurogroup ανέφερε, επίσης, ότι τα σενάρια περί αναζωπύρωσης της κρίσης είναι υπερβολικά, ότι δεν υπάρχει λόγος βιασύνης και η δουλειά συνεχίζεται. Ο Γ. Ντάισελμπλουμ ξεκαθάρισε ότι στη συνάντηση στις Βρυξέλλες δεν θα συζητηθεί το θέμα του ελληνικού χρέους, αλλά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θα βρεθούν τα δημοσιονομικά της Ελλάδας, το θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων και οι μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού.

«Αν δεν καταφέρουμε να φτάσουμε σε συμφωνία, τότε θα προχωρήσουμε για να την προσεγγίσουμε τις επόμενες εβδομάδες» ανέφερε επίσης, μεταξύ άλλων, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ σε συνέντευξή του στο Bloomberg με αφορμή τη συνάντηση εκπροσώπων των δανειστών και του Ευριπίδη Τσακαλώτου στις Βρυξέλλες.

«Οι πρώτες μεγάλες πληρωμές για την Ελλάδα είναι προγραμματισμένες για το καλοκαίρι, οπότε δεν υπάρχει κανένα τελεσίγραφο και καμία ατμόσφαιρα κρίσης», πρόσθεσε ο πρόεδρος του Eurogroup ο οποίος αναφερόμενος στην ατζέντα της συνάντησης είπε ότι θα τεθούν όλα επί τάπητος.

Σύμφωνα πάντως με κυβερνητικές πηγές, η Ελλάδα πήγε στη συνάντηση με τις γνωστές θέσεις της και με βασικό όπλο τις θετικές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας τόσο το 2016, όσο και τους πρώτους μήνες του 2017, ενώ θα έκανε ό,τι ήταν δυνατόν για μία «βιώσιμη κοινωνικά συμφωνία».

Οι ίδιες πηγές επιβεβαίωναν μάλιστα ότι δεν αναμενόταν να προκύψει συμφωνία από τη σημερινή συνάντηση στο κτίριο Justus Lipsius του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις Βρυξέλλες, σημειώνοντας ωστόσο ότι όλοι δουλεύουν με χρονικό ορίζοντα την 20ή Φεβρουαρίου.

Μοσκοβισί: Αν όλοι κάνουν ένα βήμα σύγκλισης θα υπάρξει συμφωνία

Εάν όλοι οι εταίροι κάνουν τώρα ένα βήμα για να συγκλίνουν μεταξύ τους, μπορούμε να ολοκληρώσουμε την αξιολόγηση και τελικά να γυρίσουμε σελίδα σε ένα δύσκολο κεφάλαιο», δήλωσε από την πλευρά του ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ, Πιερ Μοσκοβισί, στους Financial Times, όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας.

«Είμαστε σε μία διχάλα στον δρόμο: Μπορούμε επιλέξουμε να κτίσουμε στην πρόοδο που έχει γίνει ή να θέσουμε αυτή σε κίνδυνο», πρόσθεσε ο Επίτροπος. Το ίδιο δημοσίευμα σημειώνει ότι ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας και Πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, είχε χθες βράδυ εντατικές συζητήσεις με διεθνείς ομολόγους του, σε μία προσπάθεια να λυθεί το αδιέξοδο, ενώ για τον ίδιο λόγο συνεδρίασε χθες βράδυ το Euro Working Group.

Αν και το χρέος της Ελλάδας δεν λήγει πριν από τον Ιούλιο, οι Αρχές θεωρούν ότι πρέπει να επιτευχθεί μία σημαντική πρόοδος έως τα μέσα Φεβρουαρίου, ώστε να αποφευχθεί η πολιτικοποίηση του θέματος στις επερχόμενες ολλανδικές και γαλλικές εκλογές, αναφέρει η εφημερίδα.

Σχετικές ειδήσεις