ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στον Νόμο Κατσέλη και οι ασφαλιστικές εισφορές

Στον Νόμο Κατσέλη και οι ασφαλιστικές εισφορές

Το δικαστήριο άναψε πράσινο φως για την υπαγωγή στο Νόμο Κατσέλη οφειλέτριας με χρέη προς τον ΟΑΕΕ ωστόσο τον τελικό λόγο θα έχει ο Άρειος Πάγος.

Απόφαση για οφειλέτρια σε τράπεζες και ΟΑΕΕ εξέδωσε το Ειρηνοδικείο Αθήνας δίνοντας το «οκ» για κούρεμα οφειλών και στον ασφαλιστικό φορέα.

Είναι η πρώτη φορά, όπως δημοσιεύεται στο Εθνος της Κυριακής, που το Ειρηνοδικείο της Αθήνας ανοίγει τον δρόμο για την υπαγωγή στον Νόμο Κατσέλη και των οφειλών προς τους οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης με το σκεπτικό ότι τυχόν απαλλαγή από τα χρέη προς ιδιώτες με τη διατήρηση των χρεών προς τους ασφαλιστικούς φορείς δεν θα ικανοποιούσε τον σκοπό του νόμου αφού ο οφειλέτης θα εξακολουθούσε να βαρύνεται με τα εξαιρούμενα χρέη.

Η προσφεύγουσα όφειλε συνολικά 400.000 ευρώ με τις τράπεζες να κατέχουν το μεγαλύτερο ποσοστό των οφειλών ενώ στον ΟΑΕΕ οφείλονταν 35.000 ευρώ.

Το δικαστήριο αποφάσισε την υπαγωγή της οφειλέτριας στον Νόμο Κατσέλη με καταβολή 250 ευρώ τον μήνα για μια τριετία σε τράπεζες και ασφαλιστικό φορέα και την καταβολή του 80% της αντικειμενικής αξίας της πρώτης κατοικίας της για τα επόμενα 20 χρόνια.

Ακόμη ενέταξε σε καθεστώς εκκαθάρισης τα υπόλοιπα ακίνητα της δανειολήπτριας προκειμένου αυτά να εκποιηθούν και να αποδοθούν τα οφειλόμενα στις τράπεζες.

Στο σκεπτικό της απόφασης του δικαστηρίου αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι ο υπερχρεωμένος πολίτης δεν θα καταφέρει ούτως ή άλλως να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του με αποτέλεσμα τη συνεχιζόμενη συσσώρευση των χρεών του.

Σχετικές ειδήσεις