ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρόταση βόμβα για αφορολόγητο κάτω από 5.000 ευρώ

Πρόταση βόμβα για αφορολόγητο κάτω από 5.000 ευρώ

Μαχαίρι στο αφορολόγητο όριο και προσδιορισμό κοντά στο όριο της φτώχειας που έχει διαμορφωθεί στην Ελλάδα δηλαδή 4.512 ευρώ προτείνει σε μελέτη του το Κέντρο Προγραμματισμού Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ} προκειμένου να εξοικονομηθούν οι πόροι για τη χρηματοδότηση του κοινωνικού εισοδήματος αλληλεγγύης.

ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΦΟΒΑΤΑΙ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΕΛΝΕΙ ΤΟΝ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΣΤΟΥΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΥΣ

Το κέντρο συντάσσει το τελικό κείμενο της μελέτης που ζήτησε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλειδής Τσακαλώτος ενόψει της συζήτησης με τους δανειστές για την εξασφάλιση των απαιτούμενων 700 εκατ. ευρώ για την καταβολή του ΚΕΑ το 2018.

Όπως σημειώνεται σε δημοσίευμα της Realnews η μελέτη αποτελεί βόμβα στα χέρια του υπουργού καθώς προτείνει την κατάργηση φοροαπαλλαγών που δεν δικαιολογούνται με όρους πρόνοιας ή δεν συνδράμουν στην καταπολέμηση της φτώχειας.

Προτείνεται η κατάργηση της φορολογικής έκπτωσης του 10% στις δαπάνες ιδιωτικών ιατρικών υπηρεσιών όπως προτείνει και η Παγκόσμια Τράπεζα αλλά και του μειωμένου φορολογικού συντελεστή για τους αξιωματικούς και το κατώτερο πλήρωμα στα εμπορικά πλοία.

Το ΚΕΠΕ αναφέρει ότι η χρηματοδότηση του ΚΕΑ είναι πιθανόν προτιμότερο να γίνει από τη γενική φορολογία και όχι από τη συνένωση - περικοπή υφιστάμενων επιδομάτων εκτός αυτών που αλληλοεπικαλύπτονται από το ΚΕΑ.

Το ΚΕΑ πρτείνει να υπάρξει νέα φορολογική μεταρρύθμιση με εξορθολογισμό του αφορολόγητου και αναπροσαρμογή των φορολογικών συντελεστών με προοδευτικό χαρακτήρα.

Σχετικές ειδήσεις