ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

EUROGROUP LIVE: Τα δίνουν όλα και εκλιπαρούν τους δανειστές να γυρίσουν

EUROGROUP LIVE: Τα δίνουν όλα και εκλιπαρούν τους δανειστές να γυρίσουν

ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ - Το απόγευμα της Δευτέρας (20/2) ολοκληρώθηκε το «μίνι-Eurogroup» στις Βρυξέλλες, μεταξύ της ελληνικής πλευράς και των δανειστών - Η Αθήνα είπε «ναι» σε πρόσθετα μέτρα σύμφωνα με αξιωματούχους της Ευρωζώνης - Επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα τις επόμενες ημέρες.

«Ναι» σε όλα και συμφωνία για πρόσθετα μέτρα - Προβλέψιμη και χωρίς κανένα σχέδιο η κυβέρνηση - «Ξεφούσκωσαν» οι επαναστατικές κορώνες του Τσίπρα και οι λεονταρισμοί του Τσακαλώτου

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής» η ελληνική πλευρά είπε «ναι» στα πρόσθετα μέτρα των δανειστών ώστε να επιστρέψουν και πάλι οι επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα μέσα στις επόμενες μέρες για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.

Στο «μίνι-Eurogroup» στις Βρυξέλλες συμμετείχαν από την ελληνική πλευρά οι κ.κ. Τσακαλώτος και Χουλιαράκης και από την πλευρά των θεσμών, ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, οι Πιέρ Μοσκοβισί, Μάρκο Μπούτι (Κομισιόν), ο Κλάους Ρέγκλινγκ (ESM), ο Τόμας Βίζερ (επικεφαλής EuroWorking Group), ο Μπενουά Κερέ (ΕΚΤ) και οι Ντέλια Βελκουλέσκου, Πόουλ Τόμσεν (ΔΝΤ).

Η έκτακτη συνάντηση πραγματοποιήθηκε μεταξύ των επικεφαλής των θεσμών και της ελληνικής πλευράς, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία για το περιεχόμενο κοινού ανακοινωθέντος το οποίο αναμένεται να εκδοθεί στο Eurogroup.

Νομοθετούν νέα μέτρα για το 2019 και ζητούν νέο δάνειο

Τι αναφέρει το κυβερνητικό non paper:

«Πριν από λίγη ώρα επήλθε συμφωνία μεταξύ της Ελληνικής πλευράς και τους Επικεφαλής των Θεσμών ώστε να επιστρέψουν τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα αμέσως μετά την Καθαρά Δευτέρα και να ολοκληρωθεί η τεχνική συμφωνία (SLA) εντός ολίγων ημερών.

Η Συμφωνία περιλαμβάνει τελικά τον απαράβατο όρο που έθεσε η ελληνική πλευρά για «ούτε ένα ευρώ περισσότερη λιτότητα».

Η Ελληνική πλευρά δέχθηκε την νομοθέτηση μεταρρυθμίσεων που θα εφαρμοστούν από 01/01/2019 και μετά, υπό την προϋπόθεση ότι το δημοσιονομικό ισοζύγιο θα είναι απολύτως ουδέτερο.

Πρακτικά στην Αθήνα θα εξεταστεί η αλλαγή μείγματος πολιτικής από το 2019 και μετά, χωρίς περαιτέρω δημοσιονομική επιβάρυνση.

Στα θετικά της πολιτικής συμφωνίας, που μένει όμως να προσδιοριστεί σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, είναι η δυνατότητα επιστροφής της εργασιακής κανονικότητας των συλλογικών διαπραγματεύσεων νωρίτερα, δηλαδή πριν το τέλος του προγράμματος.

Επίσης πολύ σημαντική είναι η δέσμευση από πλευράς Commission, που αναμένεται να εξεταστεί σε επόμενο Eurogroup, ώστε να εξαιρεθεί από τις δαπάνες για τον υπολογισμό του πρωτογενούς πλεονάσματος ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης ύψους 3 δις ευρώ για την δημιουργία τουλάχιστον 100.000 θέσεων εργασίας τα επόμενα δυόμιση χρόνια.

Τη χρηματοδότηση ενός τέτοιου προγράμματος ήδη διαπραγματεύεται η ελληνική πλευρά με την Παγκόσμια Τράπεζα σε συνεργασία με ευρωπαϊκούς οργανισμούς».

Σόιμπλε από... άλλο πλανήτη!

«Το πρόγραμμα το οποίο συμφωνήσαμε το 2015 συμπεριλαμβάνει και τη συμμετοχή του (σ.σ Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου). Η Ευρωζώνη πάει καλά, αλλά και στην Ελλάδα τα πράγματα πάνε καλά, θα πρέπει όμως να γίνει ανταγωνιστική», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, προσερχόμενος στο Eurogroup στις Βρυξέλλες, και προσέθεσε: «Το σημαντικό δεν είναι τα χρέη, αλλά να αποκτήσει ξανά την εμπιστοσύνη των αγορών. Απαιτείται ανάπτυξη και μικρότερη ανεργία. Πιστεύω πως όλοι θέλουν να καταλήξουμε πραγματικά (σε συμφωνία). Και την περασμένη χρονιά θέλαμε να καταλήξουμε, αλλά η Ελλάδα χρειάζεται λίγο παραπάνω χρόνο. Θα τα καταφέρουμε».

Ντάισελμπλουμ: Υπάρχει πολλή δουλειά να γίνει ακόμα

Πρώτος μου στόχος είναι να επιστρέψουν οι Θεσμοί στην Αθήνα, δήλωσε ο πρόεδρος του Εurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, προσερχόμενος στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι το Eurogroup θα εξετάσει κατά πόσο οι Θεσμοί μπορούν να επιστρέψουν στην Αθήνα για τη συνέχιση της δεύτερης αξιολόγησης. «Θα πρέπει να συζητήσουν για όλα τα δύσκολα θέματα που ακόμα πρέπει να λυθούν. Έχουμε καλύψει αρκετό έδαφος, θα δούμε σήμερα αν είναι αρκετό», ανέφερε ο πρόεδρος του Eurogroup.

«Το επόμενο βήμα θα γίνει με το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα», ξεκαθάρισε ο πρόεδρος του Eurogroup. «Η θέση του ΔΝΤ δεν έχει αλλάξει, θέλει να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα, αλλά ζητά σοβαρό μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα και βιώσιμο χρέος. Όλα αυτά πρέπει να απαντηθούν πριν πάνε στο εκτελεστικό συμβούλιο. Αυτός είναι και ο στόχος μου», δήλωσε ο Ντάισελμπλουμ.

Συνεχίζοντας, ο πρόεδρος του Eurogroup ανέφερε ότι δεν υπάρχει κάποια προθεσμία, ούτε λόγος βιασύνης λόγω προεκλογικής περιόδου σε κάποιες χώρες της Ευρωζώνης. Eξήγησε ότι δεν τίθεται θέμα ρευστότητας για την Ελλάδα, τουλάχιστον ως το καλοκαίρι, και πρόσθεσε πως είναι σημαντικό να επιτευχθεί γρήγορα συμφωνία για να συνεχιστεί η οικονομική ανάκαμψη στην Ελλάδα και να σταθεροποιηθεί η ελληνική οικονομία.

Τέλος, ο κ. Ντάισελμπλουμ παραδέχτηκε ότι οι μεταρρυθμίσεις που καλείται να εφαρμόσει η Ελλάδα είναι σύνθετες. Όπως ανέφερε, χαρακτηριστικά, ακόμα και στην Ολλανδία αν προσπαθούσαν την ίδια στιγμή να περάσουν μεταρρυθμίσεις στη φορολογία, τις συντάξεις και στην αγορά εργασίας θα ήταν «σκληρή δουλειά».

«Ας είμαστε ρεαλιστές, πρώτος μου στόχος είναι να επιστρέψουν οι Θεσμοί στην Αθήνα και μετά υπάρχει αρκετή δουλειά να γίνει», κατέληξε ο πρόεδρος του Eurogoroup.

Μοσκοβισί: Δεν υπάρχει Grexit – Οι Έλληνες πρέπει να δουν φως στην άκρη του τούνελ

Να αντιμετωπιστεί η υψηλή ανεργία στην Ελλάδα ζήτησε ο Ευρωπαίος Επίτροπος, Πιερ Μοσκοβισί, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup.

Όπως είπε, χρειάζονται μεταρρυθμίσεις, αλλά και επιστροφή της βιώσιμης ανάπτυξης στην Ελλάδα.

«Οι Έλληνες πολίτες πρέπει να δουν φως στο τούνελ της λιτότητας», είπε χαρακτηριστικά.

«Θα έχουμε πολύ θετική σύσκεψη, έχω μεγάλη εμπιστοσύνη», κατέληξε ο κ. Μοσκοβισί.

Αφορόλογητο, συντάξεις και ειδόματα στο κρεβάτι του... Προκρούστη

Οι δανειστές έχουν ήδη δείξει τις άγριες διαθέσεις τους σχετικά με περικοπές στις συντάξεις και περαιτέρω μείωση του αφορολόγητου ορίου για το 2019, ενώ μένει να συμφωνηθούν οι αλλαγές στα εργασιακά, οι παρεμβάσεις στην αγορά ενέργειας, οι αναπροσαρμογές στα ειδικά μισθολόγια των ένστολων, και όλα όσα συνιστούν από πέρυσι το ανοιχτό πακέτο της 2ης αξιολόγησης.

Το μόνο απτό αποτέλεσμα από τις διαφαινόμενες υποχωρήσεις της κυβέρνησης θα είναι η επιστροφή των εκπροσώπων των θεσμών στην Αθήνα και η συμφωνία θα παραπεμφθεί στο Eurogroup στις 7 Απριλίου στη Μάλτα.

Για να φτάσουμε όμως σε αυτή την προσδοκία... χρειάζεται στο σημερινό Eurogroup, να συμφωνήσουν δηλαδή όλες οι πλευρές ότι είναι πρόθυμες να καταλήξουν σε συμφωνία με το υπάρχον πλαίσιο, όπως το έχει διαμορφώσει η ομάδα Ντάισελμπλουμ - Βίζερ.

Υπενθυμίζεται ότι το μήνυμα στην ελληνική κυβέρνηση εστάλη από τον επικεφαλής του EuroWorking Group (EWG), Τόμας Βίζερ ο οποίος σε συνέντευξή του σημείωσε πως η επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα είναι δυνατή μόνο αν βρεθεί σημείο εκκίνησης για τα μέτρα μετά το 2018.

Δηλώνει μάλιστα ότι θεωρεί τεχνικά εφικτή μία συμφωνία όχι στο Eurogroup της Δευτέρας αλλά σε αυτό της 20ής Μαρτίου, αν συντρέξουν πρώτα οι πολιτικές προϋποθέσεις.

Τι θα δώσει ο Τσακαλώτος

Πιο συγκεκριμένα ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών πρέπει να δώσει πράσινο φως για υποχωρήσεις σε καυτά θέματα, όπως το συνταξιοδοτικό αλλά και το αφορολόγητο που θα πρέπει (μαζί με άλλα μέτρα) να ψηφιστούν τώρα για να ισχύσουν από το 2019- 2020 με «αντάλλαγμα» παροχές που θα ενεργοποιηθούν μόνο αν υπάρχουν υπερ-πλεονάσματα (μείωση σε φορολογικούς συντελεστές, σε ΦΠΑ, στον ΕΝΦΙΑ και σε άλλα «χαράτσια», καθώς και νέο κοινωνικό επίδομα).

Επίσης οι θεσμοί επιμένουν και σε άλλες παρεμβάσεις για να κλείσει το «κενό» έως 300 εκατ. ευρώ για το 2018 οι οποίες προτείνεται να καλυφθούν από κατάργηση φοροαπαλλαγών και από άλλες περικοπές.

Αν όλα πάνε καλά, τότε τα κλιμάκια των θεσμών στην Aθήνα θα πρέπει να καταλήξουν σε μία πρώτη τεχνική συμφωνία (staff level agreement) η οποία "απαιτεί" την οριστικοποίηση των άρθρων του επικαιροποιημένου μνημονίου, τη νέα γενιά των προαπαιτούμενων (κάποια από τα οποία μαζί με τον κόφτη θα ζητηθεί να νομοθετηθούν εκ των προτέρων) και την συμφωνία με το ΔΝΤ (νέο MEFP αν μετέχει με δάνειο). Μετά θα μπορεί η συζήτηση να επιστρέψει σε επίπεδο Eurogroup που θα λάβει την τελική πολιτική απόφαση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αυτό είναι το εφιαλτικό σενάριο για το Eurogroup

Σχετικές ειδήσεις