ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λαγκάρντ: Η Ελλάδα χρειάζεται μεταρρυθμίσεις και όχι «κούρεμα» - Τι είπε για τη συμμετοχή του ΔΝΤ

Λαγκάρντ: Η Ελλάδα χρειάζεται μεταρρυθμίσεις και όχι «κούρεμα» - Τι είπε για τη συμμετοχή του ΔΝΤ

Το απόγευμα της Τετάρτης (22/2) ολοκληρώθηκε η συνάντηση μεταξύ της Καγκελαρίου Μέρκελ και της Σιδηράς Κυρίας του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, στο Βερολίνο, με την τελευταία να δηλώνει αισιόδοξη για την εξεύρεση λύσης.

Η Καγκελάριος της Γερμανίας φαίνεται πως άκουσε το πολυπόθητο «ναι» από την Κριστίν Λαγκάρντ για την συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, αλλά το ΔΝΤ παραμένει αμετακίνητο στα θέματα της ελάφρυνσης χρέους και των μεταρρυθμίσεων.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι πλέον «πολύ πιο αισιόδοξο» για την εξεύρεση μιας λύσης για το ελληνικό χρέος, δήλωσε πριν από λίγο η γενική διευθύντρια του διεθνούς χρηματοοικονομικού θεσμού Κριστίν Λαγκάρντ.

Όπως υπογράμμισε η διευθύντρια του ΔΝΤ, «δεν χρειάζεται κούρεμα του ελληνικού χρέους επί του παρόντος. Χρειάζονται περισσότερες μεταρρυθμίσεις, πριν παρουσιάσουμε τη συμφωνία στο ΔΣ του ΔΝΤ».

Από κοινού Μέρκελ-Λαγκάρντ τόνισαν πως τα πράγματα πλέον είναι πιο σίγουρα μετά την πρόοδο που σημείωσε η Ελλάδα.

Παράλληλα η Κριστίν Λαγκάρντ διευκρίνισε πως για την συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα είναι απαραίτητες οι μεταρρυθμίσεις σε συνταξιοδοτικό και αναδιάρθρωση χρέους, «οι συνθήκες όσον αφορά στις μεταρρυθμίσεις δείχνουν καλές» συμπλήρωσε.

Εξάλλου, η Λαγκάρντ είπε στην ίδια συνέντευξη πως ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνούτσιν τη διαβεβαίωσε πως θέλει να συνεργαστεί με τον διεθνή χρηματοπιστωτικό θεσμό κατά τρόπο ώστε να διασφαλιστεί η οικονομική σταθερότητα. «Δεν είναι προς το συμφέρον κανενός να έχουμε χάος, να έχουμε οικονομική αστάθεια», υπογράμμισε η Λαγκάρντ.

«Η Ελλάδα έχει υποστεί υπερβολική λιτότητα. Οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να διασφαλίσουν ότι η χώρα μπορεί να σταθεί στα πόδια της. Χρειάζεται πολλή δουλειά, προτού μπορέσουμε να παρουσιάσουμε ένα σχέδιο για την Ελλάδα στο συμβούλιο του ΔΝΤ» κατέληξε.

Να υπενθυμίσουμε πως στη συνάντηση Μέρκελ - Λαγκάρντ με θέμα συζήτησης την Ελλάδα και το χρέος, δεν υπήρχε κανένας εκπρόσωπος της χώρας μας.

Σχετικές ειδήσεις