ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρουμελιώτης: Μέχρι τις 7 Απριλίου θα κλείσει η αξιολόγηση

Ρουμελιώτης: Μέχρι τις 7 Απριλίου θα κλείσει η αξιολόγηση

Την πεποίθηση ότι η αξιολόγηση θα κλείσει το αργότερο στις 7 Απριλίου, διατύπωσε ο πρόεδρος της Τράπεζας Αττικής και πρώην εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ, Παναγιώτης Ρουμελιώτης.

Έχει ξεκαθαριστεί το πεδίο της διαπραγμάτευσης (...) έχουν απομονωθεί οι ακραίες φωνές, που ζητούσαν υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα για πάρα πολλά χρόνια» είπε ο κ. Ρουμελιώτης μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 Fm», και συμπλήρωσε ότι ακόμα και τα θέματα που αφορούν την ελληνική πλευρά, όπως οι μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό και τη φορολογία, θα κλείσουν.

«Έχει γίνει σαφές ότι πρέπει να κλείσουν και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος» υπογράμμισε ενώ, αναφερθείς στον εξωδικαστικό συμβιβασμό, τόνισε ότι θα βοηθήσει τις τράπεζες να κλείσουν «κόκκινα δάνεια» που δεν αναμένεται να εξυπηρετηθούν και θα ανοίξει ο δρόμος για να υπάρξει ρευστότητα στην πραγματική αγορά.

Σχετικά με το αν θα υπάρξει αλλαγή στη στάση του ΔΝΤ μετά την εκλογή Τράμπ, ο κ. Ρουμελιώτης σχολίασε ότι «ο Αμερικανός Πρόεδρος έχει δηλώσει ότι η Ελλάδα είναι θέμα της ΕΕ και της ευρωζώνης [...] από την αρχή υπήρχαν ενστάσεις για τη συμμετοχή του Ταμείου στο πρόγραμμα. Ο Ντόναλτ Τράμπ δεν θα έχει διαφωνία στις μεταρρυθμίσεις, που προτείνει το ΔΝΤ αλλά δεν θα συμφωνήσει για χρηματοδότηση της Ελλάδας εάν δεν εγγυηθούν οι Ευρωπαίοι τη διευθέτηση του χρέους».

Για τις επαφές που είχε με παραγωγικούς φορείς της Βόρειας Ελλάδας σημείωσε ότι η τράπεζα έχει εξυγιανθεί, βρίσκεται σε ανοδική πορεία και είναι έτοιμη να χρηματοδοτήσει την πραγματική οικονομία. «Η χρηματοδότησή μας θα εξαντληθεί σε μικρομεσαίες εξαγωγικές και καινοτόμες επιχειρήσεις» τόνισε ο κ. Ρουμελιώτης, ανακοινώνοντας πως το συνολικό ποσό που θα διοχετευθεί στις επιχειρήσεις θα αγγίξει τα 200 εκατομμύρια ευρώ. «Στη Βόρεια Ελλάδα υπάρχει εξαγωγική δυναμική στα αγροτικά προϊόντα που κατέγραψαν πέρσι αύξηση 30%. Φέτος και λόγω των καιρικών συνθηκών εκτιμούμε ότι θα πάνε ακόμα καλύτερα» είπε.

«Θα ενισχύσουμε όλες τις καινοτόμες προσπάθειες που αναπροσανατολίζουν την οικονομία και βάζουν άλλους στόχους. Η τράπεζα θα διαθέσει σε αυτή την κατεύθυνση 100 εκατομμύρια ευρώ, ενώ αλλά 100 εκατομμύρια αναμένεται να εξασφαλίσουμε από συνεργασία με διεθνείς οργανισμούς» σημείωσε ο πρόεδρος της τράπεζας και καταλήγοντας υπογράμμισε ότι η νέα διοίκηση κατήγγειλε, ως όφειλε, τα δάνεια των πολιτών κομμάτων και πλέον θα πάρουν το δρόμο της δικαιοσύνης. «Όλες οι υποθέσεις που προέκυψαν μετά τον έλεγχο, θα εξεταστούν στο πλαίσιο της δικαιοσύνης» είπε. «Η τράπεζα έχει εξυγιανθεί και έχει προσαρμοστεί στις εντολές του ESM και της Τράπεζας της Ελλάδος. Εν τω μεταξύ αποφασίστηκε να μην χρηματοδοτούμε επιχειρήσεις που έχουν άμεση ή έμμεση σχέση με μέσα μαζικής ενημέρωσης» πρόσθεσε.

Σχετικές ειδήσεις