ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στη κόψη του ξυραφιού οι διαπραγματεύσεις: Συνάντηση Τσακαλώτου - δανειστών

Στη κόψη του ξυραφιού οι διαπραγματεύσεις: Συνάντηση Τσακαλώτου - δανειστών

Λίγο μετά τις 18:30 και μετά από μια ώρα καθυστέρηση ξεκίνησαν οι σημερινές διαβουλεύσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές με αντικείμενο τα δημοσιονομικά μεγέθη.

«Λέτε να επηρεάζει ένα τρίμηνο τη διαπραγμάτευση;», ήταν η απάντηση στελέχους της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας στο ερώτημα για την επίπτωση της ανακοίνωσης της ΕΛΣΤΑΤ για το ΑΕΠ, εν μέσω των διαπραγματεύσεων.

Από αυτή την απάντηση φαίνεται πως η κυβέρνηση επιδιώκει να υποβαθμίσει τα νέα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, την ώρα που βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις για τα αντισταθμιστικά μέτρα που ζητάει η Αθήνα από τους δανειστές, αλλά και των μέτρων 3,6 δισ. ευρώ που ζητούνται για το 2019-2020.

Να υπενθυμίσουμε πως οι εκπρόσωποι των θεσμών έχουν προγραμματίσει αναχώρηση από την Αθήνα για την Τετάρτη (8/3), εκτός αν προγραμματιστεί νέα συνάντηση.

Σύμφωνα με τους δανειστές υπάρχει δημοσιονομικό κενό για το 2018 το οποίο ζητάνε να καλυφθεί με «περιφερειακά» μέτρα, ενώ ζητούν εύρεση εσόδων 1% του ΑΕΠ (1,7 δισ. ευρώ) το 2019 από την μείωση του αφορολόγητου και ότι ζητούν την κατάργηση το 2020 της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις για να βρεθεί το υπόλοιπο 1,7 δισ. ευρώ.

Στη διαβούλευση με τους θεσμούς που πραγματοποιείται αυτή την ώρα συμμετέχουν ο υπουργός Οικονομίας, Ευκλείδης Τσακαλώτος, αλλά και η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου.

Σχετικές ειδήσεις