ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αιχμές Παπαδημητρίου κατά ΔΝΤ - Ζητάνε από την Ελλάδα τα αντίθετα από αυτά που λένε

Αιχμές Παπαδημητρίου κατά ΔΝΤ - Ζητάνε από την Ελλάδα τα αντίθετα από αυτά που λένε

Σαφείς αιχμές κατά του ΔΝΤ άφησε κατά την ομιλία του στην εκδήλωση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, ο υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου, λέγοντας χαρακτηριστικά πως από την Ελλάδα ζητάει τα αντίθετα από αυτά που προτείνει γενικότερα.

Ο Δημήτρης Παπαδημητρίου σημείωσε ότι το ΔΝΤ προτείνει συχνά, η εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων να συμπληρώνεται με πολιτικές ενίσχυσης της ζήτησης, υπογραμμίζοντας στη συνέχεια ότι:

«Παρά την γενική αυτή παραδοχή του το ΔΝΤ σήμερα ζητά για την Ελλάδα πρόσθετα μέτρα λιτότητας τα προσεχή έτη, θεωρώντας τα ικανά να συμπληρώσουν τις μεταρρυθμίσεις. Ζητεί το ακριβώς αντίθετο από αυτό που γενικά προτείνει».

Παράλληλα ανέφερε πως οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα δεν απέδωσαν αναπτυξιακά, τα αναμενόμενα, ενώ υπογράμμισε ότι πρέπει να αποφεύγεται η ταυτόχρονη άσκηση σκληρής περιοριστικής δημοσιονομικής πολιτικής με την υλοποίηση βαθιών διαρθρωτικών αλλαγών εξαιτίας της σχέσης υποκατάστασης μεταξύ της δημοσιονομικής περιστολής και των μεταρρυθμίσεων.

Αναφερόμενος στο Βερολίνο, σημείωσε ότι το γερμανικό Υπουργείο οικονομικών υποστηρίζει ότι «η εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων είναι συμπληρωματική της δημοσιονομικής προσαρμογής, δηλαδή του περιορισμού της ζήτησης».

Πρόσθεσε ότι στην πολιτική αυτή έχουν σήμερα ενδώσει το ΔΝΤ και οι θεσμοί με όσα ζητούν για το ύψος (3,5% του ΑΕΠ) των πρωτογενών πλεονασμάτων επί σειρά ετών, τα πρόσθετα μέτρα λιτότητας και τις μεταρρυθμίσεις (φορολογικό, συντάξεις, αγορά εργασίας κ.α.).

Σχετικές ειδήσεις