ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε τεχνική συμφωνία μέχρι τις 7 Απριλίου ελπίζει στέλεχος του ΥΠΟΙΚ

Σε τεχνική συμφωνία μέχρι τις 7 Απριλίου ελπίζει στέλεχος του ΥΠΟΙΚ

Την αισιοδοξία του για επίτευξη τεχνικής συμφωνίας μέχρι τις 7 Απριλίου, εξέφρασε στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, ο οποίος παραδέχθηκε ότι το εργασιακό δεν έχει «κλείσει», αποφεύγοντας ωστόσο να απαντήσει για το ύψος του αφορολόγητου.

«Με το ευρωπαϊκό πρόγραμμα (MOU) θα "κουμπώσει" χρονικά το πρόγραμμα που θα συμφωνηθεί με το ΔΝΤ (MEFP)», σημείωσε επίσης ο κυβερνητικός αξιωματούχος σχετικά με τις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς.

Κάτι που σημαίνει πως το πρόγραμμα του ΔΝΤ θα ολοκληρωθεί στα μέσα του 2018, ενώ κατ' επέκταση φαίνεται ότι μειώνεται και το ποσό της χρηματοδότησης από το Ταμείο.

Παράλληλα, ο ίδιος παράγοντας ανέφερε ότι «το MEFP είναι πιο εύκολο, δεν έχει τόσα πολλά θέματα», αλλά και πως «το ΔΝΤ δεν είναι "control freaks" όπως οι Ευρωπαίοι που βάζουν τόσα πολλά θέματα».

Ο συγκεκριμένος αξιωματούχος δήλωσε επίσης αισιόδοξος ότι θα υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) έως τη μεθεπόμενη Παρασκευή 7 Απριλίου και το άτυπο Eurogroup στη Μάλτα, προσθέτοντας ότι δεν είναι κρίσιμο το Euro Working Group της 30ης Μαρτίου.

«Ο σταθμός είναι η 7η Απριλίου, πρέπει να έρθουν οι επικεφαλής στην Αθήνα για να κλείσει η τεχνική συμφωνία», υπογράμμισε.

Ερωτηθείς σχετικά, ανέφερε δε ότι στα εργασιακά απομένει ανοικτό ένα πολύ μικρό θέμα, ωστόσο δεν θέλησε να απαντήσει για το ύψος στο οποίο θα διαμορφωθεί το αφορολόγητο.

Σημειώνεται ότι για να υπάρξει staff level agreement πρέπει να έρθουν εκ νέου στην Αθήνα οι επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών, ωστόσο το πέπλο μυστηρίου συνεχίζει να πλανάται πάνω από το ΔΝΤ το οποίο δεν έχει δώσει σαφή απάντηση αν θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα.

Deutsche Welle: Εφικτή η ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος

Την ίδια ώρα, «εφικτή είναι η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος μέχρι το Εurogroup της 7ης Απριλίου, υπό την προϋπόθεση ότι μέσα στις αμέσως επόμενες ημέρες θα ξεπεραστούν και τα τελευταία εμπόδια, ώστε να επιστρέψουν οι επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα», επισημαίνουν και κοινοτικές πηγές, όπως αναφέρει η Deutsche Welle.

Προσθέτουν, δε, ότι στις τετραήμερες διαπραγματεύσεις της περασμένης εβδομάδας μεταξύ της κυβέρνησης και των θεσμών, στη βελγική πρωτεύουσα, «σημειώθηκε πολύ σημαντική πρόοδος», ενώ στην ουσία έκλεισε το ζήτημα των δημοσιονομικών μέτρων για τη διασφάλιση ετήσιων πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το 2018.

Ανοικτά απομένουν πάντως δύο ζητήματα: οι αλλαγές στα εργασιακά και το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το σημαντικό είναι πως πλέον οι δύο πλευρές γνωρίζουν πολύ καλά αυτό που πρέπει να γίνει για να κλείσει η αξιολόγηση, που σημαίνει ότι οι επικεφαλής των θεσμών όταν επιστρέψουν στην Αθήνα θα χρειαστούν πολύ λίγο χρόνο για να ολοκληρώσουν τη συμφωνία.

Σε σχέση με τις αλλαγές στα εργασιακά, οι δυσκολίες έχουν να κάνουν με την άκαμπτη στάση του ΔΝΤ στην επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Αντίθετα, στο άνοιγμα της αγοράς ενέργειας, οι Ευρωπαίοι είναι αυτοί που πιέζουν την κυβέρνηση, γιατί όπως έχει αποφανθεί και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, η ΔΕΗ κατέχει δεσπόζουσα θέση στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, κάτι που αντιβαίνει στους κοινοτικούς κανόνες περί ανταγωνισμού και γι' αυτόν τον λόγο ζητούν την πώληση εργοστασίων της εταιρείας.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, έβαλε το ορόσημο της 7ης Απριλίου για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, προφανώς γιατί ανησυχεί για τις επιπτώσεις της καθυστέρησης στην πραγματική οικονομία, αλλά και γιατί εάν κλείσει η αξιολόγηση στην εν λόγω συνεδρίαση του Εurogroup, θα ανοίξει ο δρόμος για την επίτευξη, τον Μάιο, συνολικής συμφωνίας που θα περιλαμβάνει και το χρέος, ώστε να μπει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Deutsche Welle

Σχετικές ειδήσεις