ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχεται νέα «σφαγή»: Μείωση του αφορολόγητου και «μαχαίρι» στις συντάξεις

Έρχεται νέα «σφαγή»: Μείωση του αφορολόγητου και «μαχαίρι» στις συντάξεις

Περικοπή συντάξεων και μείωση του αφορολογήτου θα φέρει η Πρωτοχρονιά του 2019 αλλά σε χαμηλότερη… δοσολογία. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το πακέτο των μέτρων «σπάει».

«Πακέτο» από νέα επώδυνα μέτρα που θα ξεπεράσουν τα 4 δισ. ευρώ προκειμένου οι καθαρές εισπράξεις για τα ταμεία να μην πέσουν κάτω από τα 3,8 δισ. ευρώ, πρόκειται να παρουσιάσει, σήμερα, Πέμπτη (30/03/2017) η κυβέρνηση στο EuroWorking Group (EwG) επιχειρώντας με αυτό τον τρόπο να «κλειδώσει» η επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα.

Πρόκειται για νέα μέτρα – «φωτιά» τα οποία για άλλη μία φορά θα πλήξουν χιλιάδες φορολογούμενους και συνταξιούχους.

Στη σημερινή συνεδρίαση 30/3/2017 του EuroWorking Group, την οποία από ελληνικής πλευράς θα εκπροσωπήσει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, αναμένεται να «πέσουν στο τραπέζι» τα νέα μέτρα που θα τεθούν από το 2019 σε ισχύ και θα περιγράφονται αναλυτικά στο επικαιροποιημένο ευρωπαϊκό Μνημόνιο που θα υπογράψει η κυβέρνηση με τους δανειστές.

Η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν ψηφίζει κανένα από τα νέα μέτρα των δανειστών αν προηγουμένως δεν ξεκαθαρίσει το τοπίο με το χρέος η αναδιάρθρωση του οποίου αποτελεί προϋπόθεση για την συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Αυτά είναι τα μέτρα – σοκ:

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το «παζάρι» στις διαπραγματεύσεις αφορά κυρίως τρία συστατικά στοιχεία της συμφωνίας: Τα εργασιακά, το αφορολόγητο και οι περικοπές των συντάξεων.

Αναλυτικά, στο πακέτο των νέων μέτρων που θα ενεργοποιηθεί μετά το 2018 θα περιλαμβάνονται:

- Μείωση του αφορολογήτου ορίου για μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες το οποίο θα «προσγειωθεί» στα 5.600 – 5.900 ευρώ.

- «Ψαλίδι» στις συντάξεις από το 2019, το οποίο φαίνεται πως θα γίνει σταδιακά.

- Αύξηση στο 6% από 5% του μηνιαίου ορίου των απολύσεων. Να σημειωθεί ότι οι δανειστές ζητούσαν 10%.

- Πώληση από το 2018 του 40% των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ.

Σύγχυση για την κατ' αρχήν συμφωνία με τους θεσμoύς

Σύγχυση επικρατεί αναφορικά με την επίτευξη ή όχι κατ' αρχήν συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και θεσμών για τη δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, καθώς κυβερνητική πηγή τονίζει «ουδέν σχόλιον», ενώ οι Βρυξέλλες δεν επιβεβαιώνουν την είδηση.

Ερωτηθείσα για το τηλεγράφημα του πρακτορείου ειδήσεων, κυβερνητική πηγή σημειώνει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων: «Ουδέν σχόλιον. Όταν κλείσει η συμφωνία, θα το μάθετε επισήμως και όχι από τη διαρροή».

Ωστόσο, σήμερα Πέμπτη αναμένεται να συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ υπό τον πρωθυπουργό για να συζητηθούν θέματα που άπτονται της αξιολόγησης.

Το δημοσίευμα δεν επιβεβαίωσε ούτε η Κομισιόν. Η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανίκα Μπράιτχαρτ, ερωτηθείσα από δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες για το δημοσίευμα τόνισε ότι δεν επιβεβαιώνει το ρεπορτάζ του Reuters. Άλλος ευρωπαίος αξιωματούχος, μιλώντας στο ΑΠΕ, ανέφερε πως «δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία».

Σχετικές ειδήσεις