ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το «μαχαίρι» στο λαιμό: «Κόψτε συντάξεις το 2019 και μειώστε αφορολόγητο το 2020!»

Το «μαχαίρι» στο λαιμό: «Κόψτε συντάξεις το 2019 και μειώστε αφορολόγητο το 2020!»

Μπροστά σε επώδυνο συμβιβασμό η κυβέρνηση - Στυγνοί εκβιασμοί από τους τοκογλύφους δανειστές - Πανικός στο Μαξίμου για το βαρύ πακέτο μέτρων - Όλο το σχέδιο συμφωνίας για άρση του αδιεξόδου.

Είτε εφάπαξ είτε σε δόσεις τη «νύφη» για άλλη μια φορά θα πληρώσουν οι Έλληνες πολίτες. Σύμφωνα με πληροφορίες Ευρωπαίων αξιωματούχων, οι δανειστές φέρεται να δίνουν ένα υποτιθέμενο εναλλακτικό σχέδιο στην ελληνική κυβέρνηση που αφορά είτε στη λήψη μέτρων ύψους 1% του ΑΕΠ στο ασφαλιστικό το 2019 και ύψους 1% του ΑΕΠ το 2020 στο φορολογικό τομέα, είτε να τεθούν όλα τα μέτρα άμεσα σε εφαρμογή από το 2019, στην περίπτωση που οι προβλέψεις για το 2018 δεν βγουν αληθινές και η οικονομία βρεθεί σε χειρότερη κατάσταση.

Το σχέδιο συμφωνίας για άρση του αδιεξόδου στην αξιολόγηση έχει επί της ουσίας μία μόνο όψη. Την σκληρή. Αφού είτε έτσι, είτε αλλιώς και οι συντάξεις θα μειωθούν αλλά και το αφορολόγητο θα πέσει στα «τάρταρα». Σήμερα (5/4/2017) συνεχίζονται οι συνομιλίες εξ αποστάσεως από τις βάσεις των θεσμών μέσω τηλεδιάσκεψης, με σκοπό να παρουσιαστεί το παραπάνω σχέδιο κατά την διάρκεια του Eurogroup της ερχόμενης Παρασκευής (7/4/2017) και να αποφασιστεί η επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα άμεσα.

Πώς ερμηνεύεται στην πράξη η πρόταση-συμβιβασμού

Όσα συζητούν αυτή την ώρα, κυβέρνηση και πιστωτές αναφορικά με τις περικοπές 1,8 δις ευρώ στις συντάξεις και 1,8 δις ευρώ στο αφορολόγητο, βασίζονται στο σενάριο αύξησης του ΑΕΠ κατά 2,7% και επίτευξης πλεονασμάτων 1,75% φέτος και 3,5% το 2018, δεδομένα που ασφαλώς θα ανατραπούν αν εκτροχιαστεί το χρονοδιάγραμμα της αξιολόγησης.

Πρόταση για... συμβιβασμό με «μαχαίρι» 1,8 δισ. στις συντάξεις από το 2019

Η συμβιβαστική αυτή λύση παρότι κρύβει τον κίνδυνο να ληφθούν μέτρα ύψους 3,6 δισ. ευρώ από το 2019 για τις συντάξεις αλλά και το αφορολόγητο αν το 2018 δεν επιτευχθεί ο στόχος, θεωρείται ότι καλύπτει τις ανησυχίες του επικεφαλής Ευρώπης του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν, ο οποίος φέρεται να επιμένει ότι η Ελλάδα θα πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 2,5% του ΑΕΠ αντί για 3,5% που είναι ο στόχος για το 2018.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbomb.gr, στο δείπνο των Βρυξελλών, Τσακαλώτος-Αχτσιόγλου-Χουλιαράκης πρότειναν στους δανειστές μέτρα με δόσεις, προκειμένου να αποφύγει η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα να περάσουν σκληρά μέτρα από τη Βουλή μέσα στο εκλογικό έτος 2019.

Σχετικές ειδήσεις