ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λαγκάρντ: Επιμένει για λογικά πρωτογενή πλεονάσματα – «Παραμένουν ανοιχτά θέματα για την αξιολόγηση»

Λαγκάρντ: Επιμένει για λογικά πρωτογενή πλεονάσματα – «Παραμένουν ανοιχτά θέματα για την αξιολόγηση»

Στα πρωτογενή πλεονάσματα της Ελλάδας και στην… αιώνια κόντρα με τον Σοίμπλε γι΄αυτά αναφέρθηκε για μία ακόμη φορά η Κριστίν Λαγκάρντ.

«Τα πρωτογενή πλεονάσματα που θα αποφασιστούν για το ελληνικό πρόγραμμα θα πρέπει να είναι πιο λογικά, διότι αυτά θα καθορίσουν το μέγεθος της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους που απαιτείται, προκειμένου αυτό να καταστεί βιώσιμο», τόνισε χαρακτηριστικά η «Σιδηρά Κυρία» του ΔΝΤ, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου στην Ουάσινγκτον.

Η Λαγκάρντ επανέλαβε ότι το ΔΝΤ θα πρέπει να εξετάσει τα πρωτογενή πλεονάσματα του ελληνικού προγράμματος πριν το Ταμείο αποφανθεί για τη βιωσιμότητα του χρέους, που, όπως είπε, αποτελεί μία από τις δύο προϋποθέσεις για τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα. Σε κάθε περίπτωση, υποστήριξε ότι «τα πρωτογενή πλεονάσματα θα πρέπει να είναι λογικά (reasonable)».

Η δεύτερη προϋπόθεση είναι η εφαρμογή ενός αξιόπιστου πακέτου μεταρρυθμίσεων. Σε αυτό το μέτωπο, η γενική διευθύντρια του Ταμείου παραδέχθηκε ότι έχει σημειωθεί πρόοδος. Ωστόσο, όπως διευκρίνισε, υπάρχουν ακόμη ανοικτά ζητήματα στο φορολογικό και ασφαλιστικό, τα οποία θα πρέπει να κλείσουν όταν θα επιστρέψουν οι εκπρόσωποι των δανειστών στην Αθήνα.

«Εφικτή η συνεργασία με την κυβέρνηση Τραμπ για να βελτιωθεί το διεθνές εμπόριο»

Από εκεί και πέρα, η γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε πως πιστεύει στη συνεργασία με την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ για να βελτιωθεί το παγκόσμιο εμπορικό σύστημα, συμπληρώνοντας ωστόσο πως το ελεύθερο εμπόριο πρέπει να προστατευθεί καθώς αποτελεί μηχανή ανάπτυξης.

Η Λαγκάρντ, στη συνέντευξη Τύπου κατά την έναρξη των εαρινών συνόδων του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσινγκτον, ανέφερε επίσης ότι το Ταμείο βλέπει την ανάγκη να μειωθούν οι κρατικές ενισχύσεις και άλλοι τρόποι στρέβλωσης του εμπορίου και του ανταγωνισμού, ωστόσο επέμεινε στο ότι χρειάζεται να αποφευχθούν «μέτρα προστατευτισμού».

«Από τις διάφορες επαφές που είχα με την κυβέρνηση (σ.σ. των ΗΠΑ) μέχρι στιγμής, έχω κάθε λόγο να πιστεύω ότι θα κάνουμε πρόοδο, ότι θα συνεργαστούμε όλοι μαζί για να υποστηρίξουμε και για να βελτιώσουμε πράγματι το σύστημα που έχουμε», κατέληξε η Λαγκάρντ.

«Η νίκη της Μαρίν Λεπέν θα δημιουργήσει μείζονα αναταραχή»

Η Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ εκτίμησε επίσης ότι η νίκη της Μαρίν Λεπέν στις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία θα δημιουργούσε «μια μείζονα αναταραχή», ενώ θα μπορούσε να οδηγήσει στη «διάλυση» της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Αυτό θα συνεπαγόταν ασφαλώς μια μείζονα αναταραχή και έναν κίνδυνο διάλυσης της ΕΕ», έκρινε η Λαγκάρντ ερωτηθείσα από το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC σχετικά με τους κινδύνους να ξεσπάσει οικονομική κρίση στην περίπτωση που η πρόεδρος του ακροδεξιού κόμματος Εθνικό Μέτωπο (FN) επικρατήσει στις προεδρικές εκλογές και αποφασίσει να αποχωρήσει η Γαλλία από την Ευρωζώνη.

«Το ευρωπαϊκό σχέδιο προσέφερε προστασία από τη φρίκη του πολέμου. Χρειάζεται να το έχουμε στο μυαλό μας», υπενθύμισε η Λαγκάρντ, η οποία μίλησε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο στο περιθώριο των εαρινών συνόδων του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Μετά τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν το Νοέμβριο στις ΗΠΑ, εν μέρει λόγω των εξαγγελιών του περί μιας πολιτικής προστατευτισμού, αλλά και την ψήφο υπέρ της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ τον Ιούνιο, συμμετέχοντες στην εαρινή σύνοδο των χρηματοοικονομικών θεσμών της συναίνεσης της Ουάσινγκτον εκφράζουν ανησυχία για το ποσοστό της πρόθεσης ψήφου που συγκεντρώνει η Λεπέν στις δημοσκοπήσεις, τρεις ημέρες πριν διεξαχθεί ο πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία.

Σχετικές ειδήσεις