ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΦΚΑ: «Στέρεψαν» τα έσοδα λόγω αβάσταχτων εισφορών - Δηλώθηκαν μόλις 12.000 μπλοκάκια

ΕΦΚΑ: «Στέρεψαν» τα έσοδα λόγω αβάσταχτων εισφορών - Δηλώθηκαν μόλις 12.000 μπλοκάκια

ΕΦΚΑ | Ειδήσεις: Ένα απίστευτο «αλαλούμ» έχει προκληθεί στα έσοδα του ΕΦΚΑ, καθώς οι αβάσταχτες ασφαλιστικές εισφορές λειτουργούν απαγορευτικά για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους, με αποτέλεσμα από τους περίπου 100.000 εργαζομένους που εκτιμάται ότι αμείβονται με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών, στην ειδική πλατφόρμα έχουν δηλωθεί περίπου 12.000 μπλοκάκια.

«ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟΣ» ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΩΝ ΜΕΙΩΜΕΝΩΝ ΕΙΣΠΡΑΞΕΩΝ

Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής», αυτό σημαίνει πρακτικά ότι πολλοί εργαζόμενοι με μπλοκάκι έχουν σταματήσει τη δραστηριότητά τους, είτε έχουν επωμιστεί το συνολικό κόστος των εισφορών και συνεπώς ασφαλίζονται ως ελεύθεροι επαγγελματίες, είτε ακόμη δεν έχουν «κόψει» απόδειξη και άρα παραμένουν απλήρωτοι!

Όπως υπογραμμίζει η ίδια πηγή, από την ανάλυση των στατιστικών δεδομένων της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για το πρώτο δίμηνο του 2017 προκύπτει ότι τα έσοδα από τον φόρο στο εισόδημα πλην μισθών και συντάξεων, εισπραττόμενα με τη μορφή παρακράτησης (20%), μειώθηκαν σε 97,74 εκατ. ευρώ από 122,59 εκατ. ευρώ τον ίδιο μήνα του 2016.

Με στόχο τη μείωση της εισφοροδιαφυγής αλλά και τον περιορισμό της καταστρατήγησης της εργατικής νομοθεσίας και κατά συνέπεια την αύξηση των εσόδων του Δημοσίου και του ΕΦΚΑ, τα συναρμόδια υπουργεία προωθούν στοχευμένους ελέγχους τον Μάιο, στην Αττική, με μεικτά κλιμάκια από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, το ΣΔΟΕ, το Περιφερειακό Ελεγκτικό Κέντρο Ασφάλισης (ΠΕΚΑ) του ΕΦΚΑ και την Οικονομική Αστυνομία.

Στο υπουργείο Εργασίας εκτιμούν ότι η ραγδαία αύξηση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης υποκρύπτει υποδηλωμένη εργασία. Συνολικά, εκτιμάται ότι η αδήλωτη, ανασφάλιστη και υποδηλωμένη εργασία αγγίζει το 30%, παρότι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του συστήματος «Άρτεμις» για το 2016, η αδήλωτη εργασία έχει περιοριστεί στο 13,5% από 16,48% το 2015 και 19,17% το 2014.

Σύμφωνα, πάντα, με την «Καθημερινή», οι έλεγχοι επιβεβαιώνουν ότι πλέον οι παραβάσεις εστιάζονται στην εργασιακή σχέση και στο ωράριο των εργαζομένων.

Μάλιστα, συνδικαλιστές προερχόμενοι από κλάδους με διαπιστωμένα υψηλή παραβατικότητα εκτιμούν ότι το 50% των εργαζομένων με μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση εργάζεται για περισσότερες από οκτώ ώρες.

Σχετικές ειδήσεις