ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το παρασκήνιο του Eurogroup: Τι είπε ο Τσίπρας στον Τσακαλώτο στο τηλέφωνο

Το παρασκήνιο του Eurogroup: Τι είπε ο Τσίπρας στον Τσακαλώτο στο τηλέφωνο

Να μη δεχτεί τη συμφωνία που είχαν κάνει το ΔΝΤ με τον Σόιμπλε, πριν το κρίσιμο Eurogroup της 22ας Μαΐου, κάλεσε τον Ευκλείδη Τσακαλώτο ο Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα «Handelsblatt».

Σύμφωνα με τα όσα επικαλείται το mignatiou.com και τα οποία βασίζονται σε δημοσίευμα της Handelsblatt, «ο πιθανός συμβιβασμός του κ. Σόιμπλε με τον Πολ Τόμσεν στις Βρυξέλλες περιγράφεται ως εξής: Το Δ.Σ. του ΔΝΤ θα εγκρίνει ένα πρόγραμμα. Αλλά το ΔΝΤ δεν θα βάλει χρήματα μέχρι να συμφωνηθούν αργότερα όλα τα στοιχεία για την ελάφρυνση του χρέους. Έτσι, οι συζητήσεις για το χρέος θα αναβληθούν μέχρι το τέλος του έτους, τουλάχιστον μέχρι τις εκλογές του Σεπτεμβρίου στη Γερμανία».

Με βάση πληροφορίες που επικαλείται το mignatiou.com, λίγο μετά τις 11 το βράδυ της Δευτέρας 22 Μαΐου ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος έλαβε τηλεφώνημα από την Αθήνα και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος του διαμήνυσε πως δεν θα πρέπει να συμφωνήσει με τους άλλους υπουργούς στην πρόταση για συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα με όρο ότι δεν θα προσφέρει χρηματοδότηση μέχρι η ευρωζώνη να παράσχει μεγαλύτερη σαφήνεια για το χρέος.

«Το νέο σχέδιο του ΔΝΤ να παρακρατήσει τα δικά του δάνεια διάσωσης θα άρει αυτή την επείγουσα κατάσταση και θα επιτρέψει οι συζητήσεις για το χρέος να συνεχιστούν μετά τις γερμανικές εκλογές τον Σεπτέμβριο. Αυτό ευνοεί την Γερμανία η οποία θα ξεπεράσει τον εκλογικό σκόπελο χωρίς δεσμεύσεις για το χρέος και κρατώντας μέσα στο πρόγραμμα το ΔΝΤ», αναφέρει το mignatiou.com.

Σχετικές ειδήσεις