ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

175 χρόνια Εθνική Τράπεζα: Ενίσχυσε τη συλλογή της με έργα 15 νέων καλλιτεχνών

175 χρόνια Εθνική Τράπεζα: Ενίσχυσε τη συλλογή της με έργα 15 νέων καλλιτεχνών

Της Σοφίας Μαυραντζά

Τα εγκαίνια της έκθεσης έργων τέχνης, με θέμα: «15 Νέοι καλλιτέχνες για τα 175 χρόνια της Εθνικής Τράπεζας» πραγματοποιήθηκαν το βράδυ της Πέμπτης, στο κτήριο της Εθνικής Τράπεζας, στο Παλαιό Χρηματιστήριο. Η έκθεση διοργανώθηκε με αφορμή τον καλλιτεχνικό διαγωνισμό που πραγματοποιήθηκε για τα 175 χρόνια από την ίδρυση της Εθνικής, ενώ τα 15 έργα που επιλέχθηκαν, εμπλούτισαν τη συλλογή της.

LP1 3513

Ο διευθύνων σύμβουλος και πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής, κ. Λεωνίδας Φραγκιαδάκης, σχολίασε σχετικά: «Αυτή η εκδήλωση δείχνει ότι το δικό μας το DNA, ως Εθνική Τράπεζα, είναι διαφορετικό, και δεν ασχολούμαστε μόνο με νούμερα. Η χώρα περνά μια δύσκολη περίοδο και η άποψή μας είναι ότι η τέχνη είναι ένα από τα λίγα πράγματα στα οποία μια δοκιμαζόμενη κοινωνία μπορεί να «πατήσει» και να έχει «άγκυρα», ώστε να έχει πνευματική ανάταση. Αλλά και ανάποδα, νομίζω ότι σε περιόδους δοκιμασίας, σαν αυτές που περνάμε τώρα, υπάρχει κατά παράδοξο τρόπο, αρκετά πρόσφορο έδαφος για τους καλλιτέχνες, να δημιουργήσουν ενδιαφέροντα πράγματα».

LP1 3718

Ο ίδιος σημείωσε πως αυτή η υποστήριξη, που παραδοσιακά η Εθνική Τράπεζα έχει στην τέχνη, γιορτάζεται με αφορμή τα 175 χρόνια λειτουργίας της Τράπεζας, για να διευκρινίσει πως η Εθνική Τράπεζα έχει μία από τις σημαντικότερες, αν όχι τη σημαντικότερη συλλογή έργων τέχνης στη χώρα και πως αυτή τη συλλογή την απέκτησε μέσα σε αυτά τα 175 χρόνια, όχι κατ΄αναγκή από καλλιτέχνες οι οποίοι ήταν στο απόγειο της δημιουργίας τους αλλά βοηθώντας καλλιτέχνες, οι οποίοι εκείνη την εποχή ήταν νέοι καλλιτέχνες. Απευθυνόμενος στους 15 νέους καλλιτέχνες των οποίων τα έργα βρίσκονται πλέον στη συλλογή της Εθνικής Τράπεζας, είπε: «Εύχομαι όταν θα γιορταστούν τα 275 χρόνια της Εθνικής Τράπεζας, εσείς να είστε οι καλλιτέχνες, οι οποίοι θα έχουν αφήσει το αποτύπωμά τους και θα θεωρούνται τότε οι στιβαρές αξίες της ελληνικής τέχνης».

Είναι σημαντικό να σημειωθεί πως ο ανταγωνισμός ήταν μεγάλος, καθώς 950 έργα καλλιτεχνών υπεβλήθησαν σε διαδικασία διαγωνισμού για να επιλεχθούν τελικά τα 15 εξ αυτών.

Έφη Σπύρου

Η καλλιτέχνις κ. Έφη Σπύρου, της οποίας ένα από τα έργα βρίσκεται πλέον στη συλλογή της Εθνικής Τράπεζας, δήλωσε σχετικά: «Είναι πολύ σημαντικό να διοργανώνονται τέτοιου είδους διαγωνισμοί και ειδικά αυτή την εποχή, που δεν υπάρχει στήριξη της εικαστικής τέχνης». Όσον αφορά στο έργο της, τόνισε: «Συνήθως δουλεύω με υλικά που τα βρίσκω στην πορεία. Ανάλογα με τι με απασχολεί την εκάστοτε περίοδο, προσπαθώ να εγκλωβίσω μέσα στα υλικά κοινωνικά μηνύματα ή άλλες έννοιες που κατά καιρούς με βασανίζουν. Το συγκεκριμένο έργο προέκυψε από την ανάγκη μου να βρω υλικά ανακυκλώσιμα, με τα οποία θα μπορούσα να δημιουργήσω υφαντά προστασίας, όπως συνηθίζω να λέω. Ένα μικρό καταφύγιο».

Ράνια Μπέλλου

Η κ. Ράνια Μπέλλου με το έργο «Days of childhood», το οποίο είναι σχέδιο με μολύβι σε γαπωνέζικα χαρτιά, τόνισε στο Newsbomb.gr: «Επηρεάστηκα από ένα ημερολόγιο του 1940 με μία συλλογή ερωτικών ποιημάτων ενός άνδρα στην αγαπημένη του, το οποίο βρήκα στην Αθήνα. Παρόλο που είχαν χαθεί για 35 χρόνια, λόγω της Μικρασιατικής Καταστροφής, μέσα σε αυτό το ημερολόγιο περιγράφεται ο εφηβικός έρωτας του ζευγαριού και επηρεασμένη από όλα αυτά τα ποιήματα, προσπάθησα να αναπαριστήσω τη ζωή τους».

Η κ. Μπέλλου αναφέρθηκε και στη δράση της Εθνικής Τράπεζας: «Τέτοιου είδους δράσεις βοηθούν την καριέρα των νέων καλλιτεχνών και είμαι πολύ ευτυχής που βρίσκομαι ανάμεσα σε 15 πολύ αξιόλογους καλλιτέχνες. Είναι μία θετική ενίσχυση και ενθάρρυνση, που είναι απαραίτητη στην Ελλάδα της κρίσης, όπως συνηθίζουμε να λέμε».

Έχοντας το Αθηναϊκό τοπίο ως κύριο θέμα του, το έργο “Όνειρα μηχανικών διαμερισμάτων” δεν στοχεύει μόνο στην απεικόνιση των κλασσικών μπαλκονιών μιας κοινής πολυκατοικίας αλλά διερωτάται για τις σιωπηλές φιλοδοξίες και τα κερδισμένα η χαμένα όνειρα των κατοίκων της. «Η χρωματική γκάμα και οι λαζούρες καθώς και η χρήση του φωτός δημιουργούν ένα χάσμα ανάμεσα στην πραγματικότητα και τη φαντασία, αφήνοντας μια ακτίδα ελπίδας να περάσει μέσα από την τετριμμένη καθημερινότητα» σημείωσε σχετικά η καλλιτέχνις κ. Έμι Αβόρα.

Οι καλλιτέχνες των οποίων τα έργα αγόρασε η Εθνική Τράπεζα και εκτίθενται στο Παλιό Χρηματιστήριο Αθηνών είναι οι εξής: Αβόρα Έµι, Αλαβάνου Λουκία, Βασµουλάκης Αλέξανδρος, Βρατσάνου Μυρτώ, Ευσταθίου Ειρήνη, Κάττου Λητώ, Κοτρέτσος Γεωργία, Κουµιανάκη Χρυσάνθη, Μπέλλου Ράνια, Μώρης Πέτρος, Πολυχρονίδης Λυσίµαχος, Προδροµίδης Θοδωρής, Σπύρου Έφη, Στρούζα Στεφανία και Τουλιάτου Ίριδα.

Στην τελετή των εγκαινίων παραβρέθηκαν εκτός από το διευθύνοντα σύμβουλο και ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας, κ. Παναγιώτης Θωμόπουλος, καλλιτέχνες, και άνθρωποι του πολιτισμού. Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι τις 30 Ιουνίου.