ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μπαρόζο: Το Grexit είναι ακόμα μέσα στο κάδρο

Μπαρόζο: Το Grexit είναι ακόμα μέσα στο κάδρο

Ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και πρωθυπουργός της Πορτογαλίας και πλέον μη εκτελεστικός πρόεδρος της Goldman Sachs International,μιλώντας στο πλαίσιο της πρώτης Ευρωπαϊκής Διάσκεψης του ανεξάρτητου μη κερδοσκοπικού οργανισμού Concordia δήλωσε πώς το Grexit είναι ακόμα... μέσα στο κάδρο.

Συγκεκριμένα για το Grexit, δήλωσε ότι «πίστευα ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στην Ε.Ε., ακόμα και όταν σχεδόν όλοι οι κορυφαίοι οικονομολόγοι δήλωναν ότι η Ελλάδα θα έφευγε από την Ε.Ε. λόγω του χρέους και των αδυναμιών. Αυτές οι δηλώσεις δημιουργούσαν πολύ αρνητικό κλίμα στις αγορές και όλοι αυτοί θα πρέπει να ζητήσουν συγγνώμη κάποια στιγμή, γιατί υποεκτίμησαν την πολιτική. Παρά τις στερήσεις και τη λιτότητα που έχουν βιώσει, οι Έλληνες παραμένουν υπέρ της Ευρώπης». Όπως εξήγησε υπήρχε φόβος για διάχυση του κινδύνου από την Ελλάδα στην Πορτογαλία, την Ισπανία, ακόμη και την Ιταλία και ότι η ελληνική περίπτωση θα μπορούσε να προκαλέσει κατάρρευση σε άλλες χώρες. Από την άλλη, αν η Ιταλία έμπαινε σε πρόγραμμα, θα ήταν πολύ χειρότερο.

Για το αν το Grexit είναι εκτός κάδρου δήλωσε ότι αυτό εξαρτάται από τι θα κάνει η Ελλάδα. Υπάρχουν κάποιοι που δηλώνουν ότι θα πλήρωναν την Ελλάδα να φύγει από την Ε.Ε. και δεν είναι μόνο η Γερμανία, καθώς υπάρχουν και πιο σκληρές απόψεις από αυτές της Γερμανίας. Πλέον ένα τέτοιο σενάριο δεν θα αποτελέσει συστημικό κίνδυνο για την Ε.Ε. αλλά και από την άλλη, η κατάσταση βελτιώνεται. Ωστόσο δεν θα πρέπει να καθησυχάσουμε.

Ολοκληρώνοντας τόνισε ότι η επόμενη κυβέρνηση θεωρείται πιο μεταρρυθμιστική και πιο φιλική για τις αγορές και ότι η Ελλάδα έχει δώσει πολλά στην Ευρώπη και αυτό πρέπει να αναγνωριστεί από τους εταίρους.

Σε ότι αφορά το Brexit, ο κ. Μπαρόζο δήλωσε πως είναι λάθος, τόσο για την Βρετανία όσο και για την Ευρώπη. Η Βρετανία είναι μία από τις πιο σημαντικές χώρες στο κόσμο, ένα μεγάλο διεθνές δίκτυο, το χρηματοοικονομικό κέντρο της Ευρώπης και για αυτόν τον λόγο θα πρέπει να προσαρμοστούμε σε αυτά τα νέα δεδομένα και να δούμε τι ευκαιρίες μπορούν να υπάρξουν

Εάν ο Μακρόν εφαρμόσει το 50% με 60% αυτών που θέλει να εφαρμόσει τότε αυτό θα είναι επιτυχία για την Γαλλία και για ολόκληρη την Ευρώπη, υπογράμμισε ο κ. Μπαρόζο. Η Γαλλία είναι η μόνη χώρα στην Ευρώπη που αποτελεί και Βορρά και Νότο και τα προβληματά της είναι προβλήματα και για την Ευρώπη. Ο Μαρκόν θα πρέπει να ξεκινήσει άμεσα με τις μεταρρυθμίσεις έτσι ώστε να δώσει χρόνο στον κόσμο να δει τα οφέλη τους.

Σχετικές ειδήσεις