ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συνεδριάζει το EuroWorking Group: Όλα τα σενάρια στο τραπέζι για την Ελλάδα

Συνεδριάζει το EuroWorking Group: Όλα τα σενάρια στο τραπέζι για την Ελλάδα

Με στόχο την επίτευξη μιας πολιτικής συμφωνίας για το ελληνικό ζήτημα που θα είναι αποδεκτή από όλες τις πλευρές προσέρχονται σήμερα, Πέμπτη (15/06/2017) στο Λουξεμβούργο οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης.

Πριν από το Eurogroup, θα πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση των επιτελών των υπουργείων Οικονομικών, του λεγόμενου EuroWorking Group. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης οι εκπρόσωποι των θεσμών θα παρουσιάσουν την εισήγησή τους σχετικά με την εφαρμογή των προαπαιτούμενων. Σύμφωνα με τις δηλώσεις αξιωματούχων τις περασμένες ημέρες αυτή αναμένεται να είναι θετική, ξεκλειδώνοντας την επόμενη δόση δανείων.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, στο τραπέζι θα τεθούν επίσης, τα διαφορετικά σενάρια για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, συμπεριλαμβανομένης και της γαλλικής πρότασης. Σε ό,τι αφορά το ΔΝΤ, θα συζητηθεί η λύση της σταδιακής συμμετοχής του στο ελληνικό πρόγραμμα, δηλαδή η έγκριση «επί της αρχής» ενός προγράμματος χωρίς χρηματοδότηση σε πρώτη φάση. Τέλος, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας αναμένεται να υποβάλει πρόταση σχετικά με το ύψος της δόσης που θα εκταμιεύσει στην Ελλάδα, το οποίο, σύμφωνα με πηγή της ευρωζώνης θα κυμαίνεται μεταξύ 7,5 και 9,5 δισ.

Η εκταμίευση αυτή καθαυτή αναμένεται να γίνει εγκαίρως για την εξυπηρέτηση των δανειακών υποχρεώσεων της Ελλάδας, δηλαδή στις αρχές Ιουλίου, μετά την ολοκλήρωση των εθνικών διαδικασιών έγκρισης της συμφωνίας, συμπεριλαμβανομένων των ψηφοφοριών σε ορισμένα κοινοβούλια.

Στις 13:30 ώρα Ελλάδας θα πραγματοποιηθεί η ετήσια σύνοδος του ΔΣ του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας στην έδρα του Μηχανισμού στο Λουξεμβούργο.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο επικεφαλής του ΕSM, Κλάους Ρέγκλινγκ θα παρουσιάσει στους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης -και μέλη του Συμβουλίου- την ετήσια έκθεση του ESM για τις χώρες της ευρωζώνης που πέρασαν από πρόγραμμα.

Στις 15:30 ώρα Ελλάδας θα γίνει η συνέντευξη Τύπου, στην οποία θα συμμετάσχει εκτός από τον Κ. Ρέγκλινγκ, ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ και η Γερτρούδη Τάμπελ Γκούγκερελ, πρώην μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ από την Αυστρία, η οποία ηγήθηκε της έκθεσης αξιολόγησης των προγραμμάτων στήριξης του EFSM/ESM.

Η συνεδρίαση του Eurogroup αναμένεται να ξεκινήσει αμέσως μετά περί τις 16.00 ώρα Ελλάδας. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που μίλησαν την Τετάρτη στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων παρόλο που μια συμφωνία δεν έχει ακόμα επιτευχθεί, αυτή είναι εφικτή, κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης.

Βάση της ενδεχόμενης συμφωνίας, εκτιμούν πηγές της ευρωζώνης, πως μπορεί να είναι η γαλλική πρόταση για τη σύνδεση της εξυπηρέτησης του χρέους με την ανάπτυξη, αν και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το αποτέλεσμα των σημερινών διαπραγματεύσεων, καθώς τα σενάρια που υπάρχουν στο τραπέζι είναι πολλά.

Σχετικές ειδήσεις