ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έξοδος στις αγορές: Ο Ρέγκλινγκ «τράβηξε το αυτί» στην κυβέρνηση αλλά ο Τσακαλώτος… πανηγυρίζει!

Έξοδος στις αγορές: Ο Ρέγκλινγκ «τράβηξε το αυτί» στην κυβέρνηση αλλά ο Τσακαλώτος… πανηγυρίζει!

«Σπόντες» για τους χειρισμούς της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ την πρώτη περίοδο της διαπραγμάτευσης, το 2015, επεφύλασσε στην ομιλία του στο συνέδριο του Economist, ο πρόεδρος του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ.

Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ «ΒΟΥΛΙΑΞΕ» ΑΛΛΑ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΒΛΕΠΕΙ SUCCESS STORY

Όπως είπε, ο κ. Ρέγκλινγκ, η Ελλάδα είχε βγει στις αγορές και το 2014 «πριν από την ατυχή αναστροφή των μεταρρυθμίσεων στην αρχή του 2015, η οποία καθυστέρησε την ανάκαμψη της χώρας για αρκετά χρόνια και κόστισε πολλά δισεκατομμύρια ευρώ».

Σχετικά με την ανάπτυξη, ο κ. Ρέγκλινγκ σημείωσε ότι: «Όλα εξαρτώνται από τις πολιτικές. Με σωστές πολιτικές, η ανάπτυξη μπορεί να είναι υψηλότερη των προβλέψεων».

Μάλιστα μίλησε και για επερχόμενο success story!

Όπως είπε, η διαδικασία της δημοσιονομικής προσαρμογής για την Ελλάδα έχει πλέον ολοκληρωθεί με τα μέτρα που ψήφισε η Βουλή, και αυτό που μένει είναι ο οικονομικός μετασχηματισμός («και όχι πια η λιτότητα», είπε χαρακτηριστικά), με την ενίσχυση των μεταρρυθμίσεων στο κράτος, την επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων και τη λειτουργικότητα του Ταμείου για τις αποκρατικοποιήσεις.

Εάν εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις, συμπλήρωσε, είναι εφικτή η έξοδος στις αγορές πριν από το τέλος του προγράμματος - στο τέλος του 2017 ή στις αρχές του 2018 - καθώς η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να γίνει ένα νέο success story.

Μίλησε και για αναστροφή του brain drain λέγοντας «όταν ενισχυθεί η ανάκαμψη που βλέπουμε τώρα, αυτοί που έφυγαν στο εξωτερικό μπορεί να επιστρέψουν και αυτό θα είναι θετικό για την ανάπτυξη».

Πάντως, ο πιο αισιόδοξος όλων είναι ο κ. Τσακαλώτος που εμφανίστηκε στο ίδιο συνέδριο σίγουρος ότι η ανάπτυξη έρχεται και μίλησε και εκείνος για success story!

Όπως είπε, έλαβε ενθαρρυντικά μηνύματα στις πρόσφατες συναντήσεις του με ξένους επενδυτές στο Λονδίνο, επισημαίνοντας ότι η άποψη σημαντικών «παικτών» της αγοράς είναι πως η Ελλάδα έχει αλλάξει σελίδα.

Ο υπουργός μάλιστα κρίνει ως «εντυπωσιακά» τα στοιχεία της οικονομίας της οικονομίας, ωστόσο, όπως είπε, λείπουν οι ιδιωτικές επενδύσεις.

Αναφερόμενος στην πρόσβαση στις αγορές, ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε πως «αυτό μπορεί να γίνει με ή χωρίς το QE». Σύμφωνα με τον ίδιο «αυτήν τη φορά το QE έχει συμβολική αξία και δεν θα την τοποθετούσα πολύ υψηλά». Συμπλήρωσε δε πως «δεν θα υπάρχουν πολλά ελληνικά ομόλογα για να αγορασθούν (από την ΕΚΤ), θα ήταν καλό για τις τράπεζες αλλά δεν το θεωρώ πολύ σημαντικό. Είναι χρήσιμο, σημαντικό, αλλά συμβολικό περισσότερο».

Είπε επίσης ότι «δεν θέλουμε να πάμε υπερβολικά γρήγορα, αλλά θέλουμε οι αγορές να ξέρουν ότι έχουμε στρατηγική που θα οδηγήσει σε 2-3-4 εξόδους», τοποθετώντας χρονικά τις κινήσεις σε βραχυπρόθεσμο έως μεσοπρόθεσμο ορίζοντα. «Πολύ γρήγορα οι αγορές θα πάρουν τα σημάδια για το τι είναι πιθανόν να συμβεί. Και η πρόσβαση διευκολύνει την ΕΚΤ να δώσει νομισματική διευκόλυνση ή QE», συμπλήρωσε.

Σχετικά με τα πρωτογενή πλεονάσματα τα επόμενα χρόνια, ο υπουργός ανέφερε πως «το 3,5% του ΑΕΠ είναι πολύ υψηλό, δεν ήταν επιλογή μας. Το 2% του ΑΕΠ είναι κοντά ή λίγο καλύτερα από αυτό που αναμέναμε, είναι στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, στο πλαίσιο του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης».

Ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε ότι «υπάρχουν στοιχεία για να στήσουμε μια καλή ιστορία επιτυχίας (success story) για την Ελλάδα» και χαρακτήρισε «λίγο περίεργη» τη θέση του ΔΝΤ για ανάπτυξη μόλις 1% σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα. «Έχουν εμπλακεί σε όλο το πρόγραμμα. Γιατί τα έκαναν όλα αυτά, όταν προβλέπουν 1% μακροπρόθεσμα; Δεν έχουν εμπιστοσύνη στις δικές τους θέσεις ή προτάσεις;», είπε χαρακτηριστικά.

Με πληροφορίες από το Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Σχετικές ειδήσεις