ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μεταβιβάσεις ακινήτων: Η γραφειοκρατία «βασιλεύει» - 23 δικαιολογητικά για ένα συμβόλαιο

Μεταβιβάσεις ακινήτων: Η γραφειοκρατία «βασιλεύει» - 23 δικαιολογητικά για ένα συμβόλαιο

Μεταβιβάσεις ακινήτων | Ειδήσεις: Απίστευτη ταλαιπωρία θα βιώνουν στο εξής όσοι πολίτες επιθυμούν να προχωρήσουν σε μεταβίβαση του ακινήτου τους, καθώς η εφαρμογή του νόμου για τους ΟΤΑ έρχεται να γιγαντώσει το «τέρας» της γραφειοκρατίας, προσθέτοντας επιπλέον «χαρτούρα» στην ήδη βεβαρημένη διαδικασία εκτέλεσης των μεταβιβαστικών συμβολαίων.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Δημοκρατίας», πλέον βάσει νομοθετικής διάταξης καθίσταται υποχρεωτική η επισύναψη βεβαίωσης του εκάστοτε δήμου περί μη οφειλής του Τέλους Ακίνητης Περιουσίας σε κάθε μεταβιβαστικό συμβόλαιο και μάλιστα θα ισχύει αυτόματα, χωρίς καμία μεταβατική περίοδο.

Η σχετική διάταξη θα περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος για την αυθαίρετη δόμηση, η οποία κατατίθεται στη Βουλή στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Όπως αναφέρει η ίδια πηγή, αυτό έχει ως άμεση συνέπεια να μην έχει εκδοθεί η σχετική εγκύκλιος του υπουργείου Εσωτερικών και άρα η διαδικασία των μεταβιβάσεων να βρίσκεται στον «αέρα».

Την ίδια στιγμή, όπως καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), η απουσία της συγκεκριμένης εγκυκλίου οδηγεί σε ακύρωση των συμβολαίων, ενώ παράλληλα λύνει τα χέρια σε μικρούς κυρίως δήμους να μη χορηγούν τη βεβαίωση περί μη οφειλής του Τέλους Ακίνητης Περιουσίας σε ιδιοκτήτες οικοπέδων, για να μην ανοικοδομούν ή να τα εκχωρούν στον ίδιο το δήμο με μικρό ή χωρίς κανένα απολύτως αντάλλαγμα.

Σε κάθε περίπτωση, η γραφειοκρατία στις μεταβιβάσεις ακινήτων καθίσταται πραγματικός εφιάλτης για τους πολίτες: 23 διαφορετικά δικαιολογητικά απαιτούνται για τη σύναξη ενός και μόνο συμβολαίου.

Σχετικές ειδήσεις