ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αιτήσεις από 70 επιχειρήσεις για ένταξη στη ρύθμιση οφειλών

Αιτήσεις από 70 επιχειρήσεις για ένταξη στη ρύθμιση οφειλών

Ξεκίνησε σήμερα η λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για τη ρύθμιση οφειλών των επιχειρήσεων και σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, 70 επιχειρήσεις έχουν ήδη κάνει αίτηση.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομίας, δυνητικά επιλέξιμες είναι από 150.000 έως 400.000 επιχειρήσεις, υπό προϋποθέσεις, τις οποίες είτε πληρούν ήδη σήμερα οι επιχειρήσεις, είτε θα τις πληρούν μέχρι τα τέλη του 2018, οπότε και θα είναι σε ισχύ ο μηχανισμός.

Σε δηλώσεις του, επ’ ευκαιρία της έναρξης λειτουργίας της πλατφόρμας, ο αρμόδιος υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου εκτίμησε ότι: «ο μηχανισμός θα συμβάλλει στα ανείσπρακτα χρέη του δημοσίου, των ασφαλιστικών ταμείων και θα βοηθήσει ιδιαιτέρα τις τράπεζες που έχουν δεσμευτικούς στόχους για σημαντική μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων», τα οποία, όπως συμπλήρωσε ο υπουργός, τους τελευταίους μήνες κινούνται πτωτικά «ωστόσο η μείωση θα πρέπει να επιταχυνθεί ώστε στο τέλος του 2019 να γίνουν ρυθμίσεις σε περίπου 17 δις ευρώ ονομαστικής αξίας μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων». «Ο εξωδικαστικός μηχανισμός μπορεί να αποτελέσει εργαλείο σε αυτή την κατεύθυνση» είπε ο υπουργός.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν από σήμερα το πρωί να καταθέσουν τη σχετική αίτηση υπαγωγής στον μηχανισμό, μέσω του link που υπάρχει στην ιστοσελίδα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέουςwww.keyd.gov.gr.

Οι οφειλέτες που θέλουν να ενταχθούν στην ρύθμιση, θα πρέπει να εγγραφούν με τους κωδικούς του TAXIS στην ηλεκτρονική πλατφόρμα. Στη συνέχεια, η υπόθεση ανατίθεται σε συντονιστή, ο οποίος θα επικοινωνήσει με τους πιστωτές για λύση σχετικά με τον τρόπο διαχείρισης των χρεών.

Ο ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Φώτης Κουρμούσης, εξέφρασε την εκτίμηση πως για μία μικρή επιχείρηση, η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει μερικές εβδομάδες, ενώ για μία μεγάλη έως και 10 μήνες.

Σχετικές ειδήσεις