ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πλειστηριασμοί ακινήτων: Προσοχή! Έρχεται άγρια επιδρομή – Ποιους αφορά

Πλειστηριασμοί ακινήτων: Προσοχή! Έρχεται άγρια επιδρομή – Ποιους αφορά

Τις υπογραφές του Ευκλείδη Τσακαλώτου και του Γιώργου Πιτσιλή περιμένουν οι εισπρακτικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ για να ξεκινήσουν την πιο άγρια επιδρομή στα ακίνητα των οφειλετών του Δημοσίου.

Πώς; Βγάζοντας στο «σφυρί» κατοικίες, οικόπεδα, καταστήματα, αγροτεμάχια και αποθήκες, για ένα κομμάτι ψωμί. Έως τώρα η πρακτική των πλειστηριασμών για χρέη στην Εφορία ήταν μάλλον σε αχρησία, καθώς σε όσες περιπτώσεις – κυρίως μεγάλων οφειλετών – έβγαιναν προγράμματα πλειστηριασμών, ως επί το πλείστον κηρύσσονται άγονοι.

Τι αλλάζει

Κι αυτό επειδή βάσει του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων και του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας η τιμή εκκίνησης ήταν η αντικειμενική αξία των ακινήτων, η οποία σε αυτή την περίπτωση λειτουργούσε ως «ασπίδα» και απέτρεπε τα «κοράκια» να «χτυπήσουν» σε εξευτελιστικές τιμές τα ακίνητα των φορολογούμενων. Όλα αυτά αποτελούν πλέον παρελθόν.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελευθερία του Τύπου», με φαρδιά – πλατιά την υπογραφή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και σε αυτή τη διάταξη, που απαιτούσαν εδώ και καιρό οι δανειστές, οι κατασχέσεις και εν συνεχεία οι πλειστηριασμοί ακινήτων και για τα χρέη προς το Δημόσιο – ήδη ισχύει για χρέη προς τις τράπεζες – θα γίνονται με βάση την εμπορική τιμή των ακινήτων.

Και ποιος θα ορίζει αυτή την τιμή; Σύμφωνα με τη διάταξη που ψηφίστηκε το Μάιο, με το νομοσχέδιο – σκούπα για να κλείσει η αξιολόγηση «με Κοινή Απόφαση του υπουργού Οικονομικών και του διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων καθορίζεται ο τρόπος προσδιορισμού της εμπορικής αξίας του ακινήτου που κατάσχεται, το αρμόδιο όργανο προσδιορισμού της αξίας αυτής, ο τρόπος καθορισμού της αμοιβής του, καθώς και κάθε άλλο ειδικό θέμα». Μόλις υπογραφεί αυτή η Απόφαση, δεν θα γίνει γνωστό μόνο το πώς και ποιος θα υπολογίζει την εμπορική αξία ενός ακινήτου, αλλά θα ενεργοποιηθεί και η αλλαγή για τους πλειστηριασμούς. Αυτό σημαίνει πως όποιο ακίνητο κατάσχεται εφεξής για χρέη προς το Δημόσιο θα μπορεί να βγει στο «σφυρί» σε «σκοτωμένη» τιμή.

Με βάση τον ΚΕΔΕ, αν ο οφειλέτης δεν έχει εντάξει τις οφειλές του σε πρόγραμμα ρύθμισης, μετά την παρέλευση των 40 ημερών και το αργότερο σε τέσσερις μήνες από την κατάσχεση, ορίζει ημερομηνία πλειστηριασμού το αργότερο σε πέντε μήνες από την ημερομηνία έκδοσης του προγράμματος.

Στο «e-σφυρί» 3.671 σπίτια για οφειλές σε τράπεζες

Όπως αναφέρει «η Ελευθερία του Τύπου», το Ειρηνοδικείο Αθήνας θα κάνει «ποδαρικό» στο νέο σύστημα πλειστηριασμών, οι οποίοι θα γίνονται εφεξής με το πάτημα ενός κουμπιού.
Ανατρέχοντας στις σχετικές αναρτήσεις, θα διαπιστώσει κανείς ότι από τις 30 Αυγούστου έως τις αρχές του επόμενου Απριλίου θα τρέξει ένα πρόγραμμα πλειστηριασμού 3.671 ακινήτων, κυρίως για χρέη προς τις τράπεζας.

Σχετικές ειδήσεις