ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ντομπρόβσκις: Ιδανικά έως το 2019 η συμφωνία για το ευρωπαϊκό σύστημα ασφάλισης καταθέσεων

Ντομπρόβσκις: Ιδανικά έως το 2019 η συμφωνία για το ευρωπαϊκό σύστημα ασφάλισης καταθέσεων

Συμφωνία το ταχύτερο δυνατόν, ιδανικά έως το 2019, όσον αφορά το ευρωπαϊκό σύστημα ασφάλισης καταθέσεων, ώστε να τεθεί σε εφαρμογή και να είναι πλήρως επιχειρησιακή έως το 2015, «βλέπει» ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή Δημήτρη Παπαδημούλη, αναφορικά με τα επόμενα βήματα στην κατεύθυνση εμβάθυνσης της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν υπογράμμισε την ανάγκη «να επιτευχθεί ευρεία πολιτική συναίνεση όσον αφορά την συνολική κατεύθυνση της πορείας» προς την εμβάθυνση αυτή και υπενθύμισε πως «η πρόταση υποβλήθηκε από την Επιτροπή τον Νοέμβριο του 2015 και οι διαπραγματεύσεις με τους συννομοθέτες βρίσκονται επί του παρόντος σε εξέλιξη».

Σε ό,τι αφορά στους τους δείκτες διαφάνειας και δημοκρατικής λογοδοσίας σε όργανα όπως το Eurogroup, ο κ. Ντομπρόβσκις απάντησε πως ρυθμίσεις όπως αυτές που περιγράφονται σε πρόσφατη έκθεση της Επιτροπής -λ. χ. η αλληλεγγύη μεταξύ κρατών-μελών ή ο επιμερισμός του κινδύνου- «θα μπορούσαν να επεκταθούν περαιτέρω στα άλλα όργανα και οργανισμούς που λαμβάνουν αποφάσεις για τη ζώνη του ευρώ ή εξ ονόματος αυτής, αρχής γενομένης από το Eurogroup, της οποίας τα μέλη θα παρέμεναν επίσης υπόλογα στα εθνικά τους κοινοβούλια».

Σχετικές ειδήσεις