ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το 48% των πληρωμών έγινε με «πλαστικό χρήμα» - Εκρηκτική αύξηση

Το 48% των πληρωμών έγινε με «πλαστικό χρήμα» - Εκρηκτική αύξηση

Εκρηκτική αύξηση παρουσιάζουν οι πληρωμές με «πλαστικό χρήμα» στη χώρα μας, εξαιτίας της κρίσης και των capital controls.

Όπως αναφέρει το capital.gr, οι συναλλαγές με κάρτες παρουσίασαν αύξηση κατά 2 δισ. ευρώ μέσα σε μία χρονιά και το 2016 ανήλθαν σε 55 δισ. ευρώ.

Τα ανωτέρω πιστοποιούν και στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα την περασμένη εβδομάδα η ΕΚΤ. Συγκεκριμένα, το 2016 οι πληρωμές που έγιναν στην Ελλάδα με πλαστικό χρήμα υπερδιπλασιάστηκαν σε σχέση με το 2015, αφού μέσω καρτών, πιστωτικών και χρεωστικών, έγιναν 301,5 εκατομμύρια συναλλαγές από 144,4 εκατομμύρια το 2015. Πρόκειται για αριθμό συναλλαγών που αντιστοιχεί στο 47% των συνολικών πληρωμών χωρίς μετρητά και ο οποίος προφανώς θα συνεχίσει να κινείται ανοδικά, καθώς η χρήση καρτών προωθείται και για το «χτίσιμο» του αφορολόγητου.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία πληρωμών της ΕΚΤ, στη δεύτερη θέση (45,4%) πέρυσι ήταν οι πληρωμές με μεταφορά χρημάτων (credit transfer), οι οποίες αυξήθηκαν σε 291,6 εκατομμύρια από 243,4 εκατομμύρια το 2015, ενώ πολύ μικρότερη ήταν η αναλογία των πληρωμών με άμεση χρέωση (direct debit) και με επιταγές που αντιστοιχούσαν στο 4,1% και 1,2% αντίστοιχα των συνολικών συναλλαγών χωρίς μετρητά.

Σχετικές ειδήσεις