ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επίδομα θέρμανσης: Έρχεται «μαύρος» χειμώνας για τα νοικοκυριά

Επίδομα θέρμανσης: Έρχεται «μαύρος» χειμώνας για τα νοικοκυριά

Τη στιγμή που η κυβέρνηση «ταράζει» τους πολίτες στην υπερφορολόγηση, επιμένει να δείχνει το σκληρό της πρόσωπο στους δικαιούχους τουεπιδόματος θέρμανσης, με τα νοικοκυριά να το λαμβάνουν για δεύτερη συνεχή χρονιά «πετσοκομμένο».

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο διάστημα 15/10/2017 - 30/08/2018 οι δικαιούχοι θα δουν το επίδομα θέρμανσης «κουρεμένο» κατά 50% και τούτο εξαιτίας της περικοπής των κοινωνικών επιδομάτων, τα οποία βρίσκονται στο επίκεντρο της τρίτης αξιολόγησης και αποτελούν ένα από τα μεγαλύτερα «αγκάθια» για την ολοκλήρωσή της.

Με στόχο τη μείωση του κονδυλίου από τα 110 εκατ. ευρώ στα 55 εκατ. ευρώ, το υπουργείο Οικονομικών προχωρά στον επανασχεδιασμό του επιδόματος θέρμανσης, με τη θέσπιση πιο αυστηρών εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων ή και με την επιβολή μειώσεων στο ύψος του επιδόματος ανά λίτρο πετρελαίου θέρμανσης.

Οι αλλαγές που σχεδιάζονται θα έχουν ως αποτέλεσμα το επίδομα αυτό να το λαμβάνουν λιγότερα νοικοκυριά ή οι δικαιούχοι να λαμβάνουν μικρότερο επίδομα.

Η περικοπή του επιδόματος, που γίνεται για δεύτερη διαδοχική χρονιά, θα ισχύσει την νέα χειμερινή σεζόν (15 Οκτωβρίου 2017 – 30 Απριλίου 2018). Η πρώτη δόση του «κουτσουρεμένου» επιδόματος θα χορηγηθεί τον Ιανουάριο του 2018. Τότε κάποια νοικοκυριά θα διαπιστώσουν ότι θα χάσουν τελείως το επίδομα ενώ για άλλους το επίδομα θα είναι πολύ μικρότερο.

Η πρώτη δόση του επιδόματος θα χορηγηθεί τον Ιανουάριο του 2018, όταν και ορισμένα νοικοκυριά θα διαπιστώσουν ότι θα χάσουν τελείως το επίδομα ενώ για άλλους θα κατά είναι πολύ μικρότερο, σύμφωνα με το in.gr.

Η μείωση οφείλεται στο «κούρεμα» κατά 50% της ετήσιας δαπάνης για την καταβολή του επιδόματος θέρμανσης, καθώς τα κοινωνικά επιδόματα αποτελούν ένα από τα μεγαλύτερα «αγκάθια» της τρίτης αξιολόγησης.

Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι η μείωση του κονδυλίου από τα 110 εκατ. ευρώ στα 55 εκατ. ευρώ, γεγονός που υποχρεώνει την κυβέρνηση να προχωρήσει σε επανασχεδιασμό. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόκειται να θεσπιστούν πιο αυστηρά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια ή θα επιβληθεί μείωση στο ύψος του επιδόματος ανά λίτρο αγοραζόμενου πετρελαίου θέρμανσης.