ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οίκος Moody’s: Υποβάθμισε το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο του Ηνωμένου Βασιλείου

Οίκος Moody’s: Υποβάθμισε το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο του Ηνωμένου Βασιλείου

Το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο του Ηνωμένου Βασιλέιου κατά μία βαθμίδα υποβάθμισε την Παρασκευή (22/9) ο οίκος αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας Moody's Investors Service.

Πλέον το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο είναι Aa2, από Aa1 που ήταν πριν.

Παράλληλα ο οίκος μετέβαλε την προοπτική του κρατικού αξιόχρεου της Βρετανίας σε σταθερή (από αρνητική).

Ο οίκος Moody's, σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπό του επικαλείται ως σημαντικούς λόγους για την υποβάθμιση αυτή την επιδείνωση των βρετανικών δημοσιονομικών και τις συνέπειες που αναμένει να έχει το Brexit.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters που αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση για την υποβάθμιση η κυβέρνηση της Βρετανίας επέκρινε την απόφαση του Moody's υπογραμμίζοντας ότι βασίστηκε σε μια ήδη «ξεπερασμένη» από τα πράγματα αποτίμηση των σχεδίων του Λονδίνου για το διαζύγιο με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Οι εκτιμήσεις οι οποίες γίνονται σχετικά με το Brexit σε αυτό το έγγραφο είναι ξεπερασμένες», δήλωσε εκπρόσωπος της κυβέρνησης σε μια ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από το βρετανικό υπουργείο Οικονομικών, αναφερόμενος στο δελτίο Τύπου του οίκου στο οποίο παρουσιάζεται το σκεπτικό της απόφασής του.

Σχετικές ειδήσεις