ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κοινωνικό μέρισμα: Οι 5 φόροι φωτιά που πρέπει να πληρωθούν μέχρι την Παρασκευή

Κοινωνικό μέρισμα: Οι 5 φόροι φωτιά που πρέπει να πληρωθούν μέχρι την Παρασκευή

Εβδομάδα «φωτιά» για πάνω από 7,4 εκατομμύρια φορολογούμενους, καθώς καλούνται να πληρώσουν έως και 5 διαφορετικούς φόρους για τα εισοδήματα και την ακίνητη περιουσία τους, μέχρι την Παρασκευή (29/9).

Συγκεκριμένα, εώς την ερχόμενη Παρασκευή υποχρεούνται να εξοφλήσουν τη δεύτερη δόση των φόρων που βεβαιώθηκαν σε βάρος τους με την εκκαθάριση των φετινών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος και την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ του τρέχοντος έτους, με το συνολικό ύψος αυτών των υποχρεώσεων να υπερβαίνει τα 2,3 δισ. ευρώ.

Το κατά πόσο θα ανταποκριθούν σε αυτές τις υποχρεώσεις οι φορολογούμενοι, θα κρίνει και την τύχη του φετινού κρατικού προϋπολογισμού. Δηλαδή, εάν θα σημειωθεί υστέρηση έναντι του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% του ΑΕΠ, οπότε και θα καταστεί αναπόφευκτη η ενεργοποίηση του λεγόμενου «δημοσιονομικού κόφτη» ή εάν θα καταγραφεί υπέρβαση του στόχου αυτού, ώστε να αποδοθεί το κοινωνικό μέρισμα σε οικονομικά ασθενείς ομάδες του πληθυσμού.

Κατ' αυτόν τον τρόπο, εκατομμύρια νοικοκυριά και χιλιάδες επιχειρήσεις θα βρεθούν κυριολεκτικά στην κόψη του ξυραφιού, καθώς σε περίπτωση που δεν καταφέρουν να φανούν συνεπείς σ' αυτές τις υποχρεώσεις, δεν θα ενισχυθούν τη νέα χρονιά με πρόσθετες εισοδηματικές ενισχύσεις.

Συνολικά, έως και την ερχόμενη Παρασκευή το συνολικό ύψως των υποχρεώσεων αυτών που καλούνται να πληρώσουν εκατομμύρια φυσικά και εκατοντάδες χιλιάδες νομικά πρόσωπα υπερβαίνει τα 2,3 δισ. ευρώ και πρόκειται για 5 διαφορετικές φορολογικές οφειλές. Συγκεκριμένα, θα πληρώσουν για: τον φόρο εισοδήματος, την ειδική εισφορά αλληλεγγύης, το τέλος επιτηδεύματος και τον φόρο πολυτελούς διαβίωσης για το φορολογικό έτος 2016, καθώς επίσης και τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) για το 2017.

Αναλυτικά, μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου:

-Πάνω από 2,5 εκατομμύρια νοικοκυριά πρέπει να έχουν καταβάλει στα δημόσια ταμεία ένα ποσό συνολικού ύψους τουλάχιστον 1,2 δισ. ευρώ για να εξοφλήσουν την δεύτερη δόση των φόρων που βεβαιώθηκαν από την εκκαθάριση των φετινών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, δηλαδή του φόρου εισοδήματος, της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης και του φόρου πολυτελούς διαβίωσης. Θα ακολοθήσει άλλη μία δόση, συνολικού ύψους 1,2 δισ. ευρώ, η οποία θα πρέπει να εξοφληθεί έως το τέλος Νοεμβρίου 2017.

-Πάνω από 250.000 εταιρίες και λοιπά νομικά πρόσωπα θα πρέπει να έχουν εξοφλήσει την τρίτη δόση του φόρου εισοδήματος για τη χρήση του 2016, η οποία ανέρχεται σε ένα ποσό της τάξεως των 500 εκατ. ευρώ, ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσουν άλλες 3 μηνιαίες δόσεις, συνολικού ύψους 1,5 δισ. ευρώ, οι οποίες λήγουν στα τέλη των μηνών Οκτωβρίου, Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου 2017.

-Περίπου 7,4 εκατομμύρια φυσικά και νομικά πρόσωπα θα πρέπει να έχουν πληρώσει την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ, το συνολικό ποσό της οποίας ανέρχεται σε 637 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με το δελτίο των στατιστικών δεδομένων για τον ΕΝ.Φ.Ι.Α. του 2017 που εξέδωσε πρόσφατα Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.). Ακολουθούν άλλες 4 δόσεις, που λήγουν στα τέλη των μηνών Οκτωβρίου 2017, Νοεμβρίου 2017, Δεκεμβρίου 2017 και Ιανουαρίου 2018. Το συνολικό ποσό που έχει υπολογιστεί ότι θα καταβάλουν υπερβαίνει τα 3,1 δισ. ευρώ.