ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αχτσιόγλου: Προς ενεργοποίηση η ρύθμιση των 120 δόσεων – Θα υπάρξουν διορθωτικές παρεμβάσεις

Αχτσιόγλου: Προς ενεργοποίηση η ρύθμιση των 120 δόσεων – Θα υπάρξουν διορθωτικές παρεμβάσεις

Στη διαβεβαίωση ότι σύντομα αναμένεται να υπογραφεί η υπουργική απόφαση για την ενεργοποίηση της ρύθμισης των 120 δόσεων για τις οφειλές ελευθέρων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων προς τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, προχώρησε η Έφη Αχτσιόγλου.

Η αρμόδια υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ανέφερε, κατά τη διάρκεια παρέμβασής της στη συνεδρίαση του ΔΣ του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητήριου Πειραιώς, ότι θα υπάρξουν διορθωτικές παρεμβάσεις που θα αναγνωρίζουν τους συνεπείς εργοδότες, ενώ θα εξεταστούν και θεσμικές ρυθμίσεις για τη ναυπηγοεπισκευή.

Από την πλευρά τους, εκπρόσωποι της επιχειρηματικής κοινότητας ζήτησαν από την υπουργό την άμεση ενεργοποίηση της ρύθμισης των 120 δόσεων και έθεσαν μια σειρά από θέματα αρμοδιότητας του υπουργείου, προτείνοντας ειδικά για τη ναυπηγοεπισκευή, δύο άμεσης εφαρμογής θεσμικές ρυθμίσεις, όπως είναι η διεύρυνση των ορίων υπερωριών ανά εξάμηνο και εργαζόμενο, καθώς και ο εξορθολογισμός του μη μισθολογικού κόστους.

Εξέφρασαν, παράλληλα, επιφυλάξεις για το κατά πόσον είναι εφικτό να δηλώνονται οι υπερωρίες των εργαζομένων στο σύστημα «Εργάνη» πριν την πραγματοποίησή τους. Σχετικά με το κλείσιμο επιχείρησης σε περίπτωση παράβασης της εργατικής νομοθεσίας επισημάνθηκε ότι θα πρέπει να συνιστά ακραίο μέτρο, ότι είναι απαραίτητη η διαβάθμισή του, καθώς και να προβλέπεται δεύτερη ευκαιρία, αφού η εκ των προτέρων γνωστοποίηση του συνόλου των υπερβάσεων του ωραρίου πριν αυτές γίνουν, θα επιβαρύνει τις επιχειρήσεις σε τέτοιο βαθμό που ενδέχεται να οδηγήσει στο κλείσιμό τους χωρίς υπαιτιότητα του εργοδότη.

Σε δηλώσεις του, ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ, Βασίλης Κορκίδης ανέφερε ότι η αυστηροποίηση των μέτρων θα έπρεπε να συνοδεύεται με αντικίνητρα κατά της παραβατικότητας αλλά, κυριότερα, με μειώσεις των υψηλών ασφαλιστικών εισφορών στους συνεπείς εργοδότες. Συγκεκριμένα, έθεσε επιγραμματικά τα εξής θέματα:
1. Ένταξη στις 120 δόσεις του εξωδικαστικού για ασφαλιστικές οφειλές εργοδοτών
2. Εξορθολογισμός και διορθώσεις εισφορών
3. Επιβολή πλαφόν σε φόρους και εισφορές ελεύθερων επαγγελματιών με «κόφτη» στο 50-55%
4. Αναγνώριση και επιβράβευση της εργοδοτικής συνέπειας
5. Διεύρυνση ορίων υπερωριών ανά εξάμηνο και εργαζόμενο στον κλάδο της Ναυπηγοεπισκευής.

Πηγή: ΑΠΕ

Σχετικές ειδήσεις