ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΛΓΑ: Τις ζημιές που προκάλεσε το χαλάζι σε καλλιέργειες στην Δυτική Ελλάδα καταγράφει η Περιφέρεια

ΕΛΓΑ: Τις ζημιές που προκάλεσε το χαλάζι σε καλλιέργειες στην Δυτική Ελλάδα καταγράφει η Περιφέρεια

ΕΛΓΑ - Όλες οι ειδήσεις: Ζημιές σε καλλιέργειες ελιάς, εσπεριδοειδών, βαμβακιού και σε κηπευτικά προκάλεσαν οι ισχυρές βροχοπτώσεις και οι χαλαζοπτώσεις που σημειώθηκαν την Τετάρτη (8/11) σε πολλές τοπικές κοινότητες της Ηλείας, στο δήμο Δυτικής Αχαΐας, αλλά και σε περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας.

Ήδη ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Κωνσταντίνος Μητρόπουλος, επισκέφθηκε τοπικές κοινότητες της Ηλείας, όπου μαζί με κλιμάκιο του τμήματος Ποιοτικού Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου, διαπίστωσαν το μέγεθος της ζημιάς στις καλλιέργειες.

Επίσης, ο αντιπεριφερειάρχης επισκέφθηκε τον ΕΛΓΑ Πάτρας, όπου κατά την διάρκεια της συνάντησης με τον διευθυντή του υποκαταστήματος Πάτρας, τονίστηκε η ανάγκη να προχωρήσουν όλοι οι ζημιωθέντες δήμοι στην έκδοση αναγγελιών ζημιών και στην άμεση υποβολή δηλώσεων ζημιάς των πληγέντων παραγωγών. Αμέσως μετά, θα ακολουθήσει η διαδικασία εξατομικεύσεων ζημιών κατά τοπική κοινότητα δίνοντας, σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις των στελεχών του ΕΛΓΑ, προτεραιότητα στα κηπευτικά και στις καλλιέργειες βαμβακιού, ελιάς και εσπεριδοειδών.

4282615

Σε δηλώσεις του ο αντιπεριφερειάρχης Κωνσταντίνος Μητρόπουλος τόνισε ότι «οι παραγωγοί της Δυτικής Ελλάδας δοκιμάζονται σκληρά το τελευταίο διάστημα από τις άκαιρες κάθε φορά για την εποχή καιρικές συνθήκες και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, χάνοντας την παραγωγή τους και τους κόπους τους λίγο πριν από τη συγκομιδή».

Ακόμη, σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη, θα ακολουθήσουν συναντήσεις στην Αιτωλοακαρνανία για τις καταστροφές που σημειώθηκαν σε περιοχές του νομού. Πάντως, το μεσημέρι της Πέμπτης ολοκληρώθηκε η αυτοψία και η πρώτη αποτίμηση από κλιμάκιο του ΕΛΓΑ Αγρινίου στις αγροτικές καλλιέργειες σε περιοχές του Νεοχωρίου Οινιαδών και του Αιτωλικού Μεσολογγίου, οι οποίες επλήγησαν από την χθεσινή έντονη χαλαζόπτωση.

Επίσης, από σήμερα (10/11) ξεκινά στα δημοτικά καταστήματα Αιτωλικού και Νεοχωρίου η υποβολή δηλώσεων ζημίας από τους καλλιεργητές της περιοχής, ενώ την προσεχή Δευτέρα αναμένονται οι γεωπόνοι του ΕΛΓΑ, προκειμένου να προχωρήσουν στην καταγραφή των ζημιών.

Σχετικές ειδήσεις