ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επίδομα ενοικίου: Θα φορολογηθεί ή όχι;

Επίδομα ενοικίου: Θα φορολογηθεί ή όχι;

Με σχετική εγκύκλιο, η ΑΑΔΕ γνωστοποίησε πώς θα αντιμετωπιστεί φορολογικά η μηνιαία οικονομική ενίσχυσηπου καταβάλλεται στο πλαίσιο προγράμματος στεγαστικής συνδρομής.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο σχετικά με το επίδομα ενοικίου, ορίζεται ότι ο ΚΦΕ διακρίνει τις ακόλουθες κατηγορίες ακαθαρίστων εισοδημάτων:

α) εισόδημα από μισθωτή εργασία και συντάξεις
β) εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα
γ) εισόδημα από κεφάλαιο
δ) εισόδημα από υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου

Διευκρινίζεται ότι σε φόρο υπόκεινται μόνο τα εισοδήματα που εμπίπτουν σε μία από τις τέσσερις κατηγορίες που αναγνωρίζονται στο άρθρο αυτό και συνεπώς ότι δεν εμπίπτει στο εννοιολογικό πεδίο κανενός από τα αναφερόμενα εισοδήματα δεν υπόκειται σε φόρο. Όπως είξναι γνωστό, εγκρίθηκε η εφαρμογή προγράμματος παροχής στεγαστικής συνδρομής υπό μορφή ενοικίου σε ανασφάλιστα και οικονομικά αδύνατα μοναχικά άτομα, από 65 χρονών και άνω τα οποία αποδεδειγμένα στερούνται ιδιόκτητης στέγης. Επίσης το πρόγραμμα επεκτάθηκε η εφαρμογή του προγράμματος παροχής στεγαστικής συνδρομής και σε ζεύγη των ανασφάλιστων. Η εν λόγω οικονομική ενίσχυση (στεγαστικό επίδομα) δεν καταβάλλεται στους δικαιούχους αλλά απευθείας στους εκμισθωτές/υπεκμισθωτές που συνάπτουν συμφωνίες μίσθωσης/υπεκμίσθωσης με τους δικαιούχους στεγαστικής συνδρομής.

Η οικονομική ενίσχυση (στεγαστικό επίδομα) που χορηγείται σύμφωνα με τις ανωτέρω Αποφάσεις δεν εμπίπτει σε καμία από τις προβλεπόμενες κατηγορίες εισοδήματος, καθόσον αυτή χορηγείται για την κάλυψη δαπανών στέγασης των δικαιούχων και η οποία καταβάλλεται απευθείας στους εκμισθωτές/υπεκμισθωτές που μισθώνουν/υπεκμισθώνουν τα ακίνητα τους σε αυτούς. Συνεπώς, η εν λόγω οικονομική ενίσχυση (στεγαστικό επίδομα) δεν αποτελεί εισόδημα για τους δικαιούχους, δεν αναγράφεται σε κανέναν κωδικό στην ετήσια δήλωση φορολογίας εισοδήματος και δεν αποστέλλεται κατά την υποβολή, από τους υπόχρεους, των σχετικών ηλεκτρονικών αρχείων βεβαιώσεων.

Σχετικές ειδήσεις