ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποια ακίνητα κινδυνεύουν με πλειστηριασμό

Ποια ακίνητα κινδυνεύουν με πλειστηριασμό

Αντιμέτωποι με το «σφυρί» φαίνεται να έρχονται οι οικονομικά αδύναμοι δανειολήπτες που δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στις δόσεις των στεγαστικών τους δανείων.

Τραπεζικά στελέχη επισημαίνουν πως αρκετές είναι και οι περιπτώσεις που αφορούν σε κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια, όπου έχουν ήδη προγραμματιστεί ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί της ακίνητης περιουσίας των επιχειρηματιών.

Στην περίπτωση αυτή πρόκειται για επαγγελματικές στέγες, γραφεία, θέσεις στάθμευσης, και οικόπεδα.

Τα εν λόγω ακίνητα είναι αξίας κάτω των 300.000 ευρώ, αφού το συγκεκριμένο όριο ισχύει ως κατώτατο πλαφόν μόνο για τις κατοικίες.

Στο στόχαστρο βρίσκονται ακόμη βίλες, οι οποίες μάλιστα έχουν ήδη προσελκύσει το ενδιαφέρον ξένων funds, που επιθυμούν να τις μετατρέψουν σε πολυτελείς εξοχικές κατοικίες.

Από την πλευρά τους οι τράπεζες έχουν δεσμευτεί να ανακτήσουν περίπου 11,5 δισ. ευρώ μέσα από πλειστηριασμούς ακινήτων (ρευστοποιήσεις) έως το 2019.

Λαμβάνοντας υπόψη, ωστόσο, πως η πλειονότητα των κόκκινων δανείων δε συνδέεται με κατοικίες άνω των 300.000 ευρώ, όπως φαίνεται θα ακολουθήσουν νέα κύματα πλειστηριασμών που θα αφορούν σε σπίτια χαμηλότερης αξίας.