ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχεται ΣΟΚ στις 29 Νοέμβρη με πλειστηριασμούς

Έρχεται ΣΟΚ στις 29 Νοέμβρη με πλειστηριασμούς

Για οφειλές φυσικών ή νομικών προσώπων που ξεκινούν από 300.000 ευρώ, αλλά φτάνουν ακόμα και πάνω από 2 εκατ. ευρώ, ξεκινούν πλέον χωρίς αναβολή οι πρώτοι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί στις 29 Νοεμβρίου.

Μεταξύ αυτών που θα εκπλειστηριαστούν συγκαταλέγονται μεζονέτες, κτήρια πολλών ορόφων, η ψηλή κυριότητα διατηρητέων κτηρίων, εμπορικές εγκατάστασεις αλλά και χώροι στάθμευσης.

Το ύψος των οφειλών που διεκδικούν οι τράπεζες ανέρχεται σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ και αφορά δάνεια του 2005, πριν το ξέσπασμα της κρίσης.

Η κυβέρνηση δείχνει να καταβάλλει υπεράνθρωπες προσπάθειες προκειμένου να προστατέψει τις περιουσίες ευπαθών ομάδων ή οικογενειών χωρίς άλλα περιουσιακά στοιχεία, όπως όμως εξηγούν τραπεζικοί στην Καθημερινή, δε μπορούν να αποκλειστούν σχετικές «αστοχίες».

Άλλωστε, όπως είχε αναφερθεί σε κοινή δήλωση για την άμεση εφαρμογή των μέτρων προκειμένου να προχωρήσουν οι προγραμματισμένοι πλειστηριασμοί, που είχαν δημοσιοποιήσει οι υπουργοί Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη, Σταύρος Κοντονής και Νίκος Τόσκας στις 13 Νοεμβρίου «πλειάδα ακινήτων τα οποία πρόκειται προσεχώς να εκπλειστηριαστούν ανήκουν σε μεγαλόσχημους επιχειρηματίες και γνωστούς οικονομικούς παράγοντες για υψηλά χρέη, αφ’ ετέρου δε ότι η αξία τους είναι για το μέσο πολίτη μυθική.

Αποκαλύπτεται μ’ αυτό τον τρόπο ότι οι πλειστηριασμοί ακινήτων δεν αφορούν την πρώτη κατοικία και μάλιστα φτωχών και οικονομικά αδύναμων συμπολιτών μας, αλλά ακριβώς το αντίθετο.

Όπως έχει κατ’ επανάληψη τονιστεί η πρώτη κατοικία για όσους έχουν υπαχθεί στις διατάξεις του νόμου Κατσέλη είναι απολύτως προστατευμένη και λαμβάνονται μέτρα για την επέκταση των ρυθμίσεων αυτών και μετά την 31.12.2017.

Επιπροσθέτως, οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί που θ’ αρχίσουν να διεξάγονται από την 29.11.2017 θα σχετίζονται με ακίνητα αξίας πάνω από 300.000 €».

Όλα τα ακίνητα που βγαίνουν σε πλειστηριασμό έχουν αποτιμηθεί με βάση τις εμπορικές αξίες.

Σχετικές ειδήσεις