ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Eurogroup: «Πράσινο φως» για την τεχνική συμφωνία Ελλάδας - Θεσμών

Eurogroup: «Πράσινο φως» για την τεχνική συμφωνία Ελλάδας - Θεσμών

Eurogroup | Ειδήσεις:Εγκρίθηκε τη Δευτέρα (04/12/2017) από το Eurogroup στις Βρυξέλλες η συμφωνία σε υπηρεσιακό επίπεδο (Staff level agreement - SLA) για την τρίτη αξιολόγηση, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές. Είχε προηγηθεί το κλείσιμο του SLA το βράδυ του Σαββάτου (02/12/2017) μεταξύ του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και των τεχνικών κλιμακίων των Θεσμών, στην Αθήνα.

ΤΕΛΟΣ ΕΠΟΧΗΣ: ΕΦΥΓΕ Ο ΝΤΑΪΣΕΛΜΠΛΟΥΜ - ΝΕΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΣΕΝΤΕΝΟ

Η ίδια πηγή ανέφερε ότι η συζήτηση ήταν πολύ σύντομη και ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης ενέκριναν τη συμφωνία που επιτεύχθηκε το Σάββατο στην Αθήνα μεταξύ θεσμών και ελληνικών αρχών.

Στην επόμενη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, στις 22 Ιανουαρίου 2018, και αφού ψηφιστούν εγκαίρως όλα τα προαπαιτούμενα, αναμένεται και η πολιτική συμφωνία για να εκταμιευθεί η επόμενη δόση προς την Ελλάδα, αλλά και για να ξεκινήσει η συζήτηση για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους.

Ο Μάριο Σεντένο νέος πρόεδρος του Eurogroup

Παράλληλα, οι υπουργοί Οικονομικών των 19 χωρών της Ευρωζώνης εξέλεξαν το νέο επικεφαλής τους. O Πορτογάλος υπουργός Οικονομικών, Μάριο Σεντένο αναδείχθηκε νέος Πρόεδρος του Eurogroup για τα επόμενα 2,5 χρόνια, μετά από τρεις γύρους ψηφοφορίας. Ο Μάριο Σεντένο θα αναλάβει τα καθήκοντά του στις 13 Ιανουαρίου του 2018.

Ο Πορτογάλος υπουργός Μάριο Σεντένο (Mário Centeno), ο οποίος ήταν και το φαβορί είχε την υποστήριξη της Ισπανίας και θετικές αξιολογήσεις από Γαλλία και Ιταλία, αλλά και την υποστήριξη του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ (Jean-Claude Juncker).

Βεβαίως, είχε και τη στήριξη του απερχόμενου προέδρου, του Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος, με μια απίστευτη γκάφα αποκάλυψε το όνομά του νέου επικεφαλής του Eurogroup. (Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ)

(Μάριο Σεντένο)

centeno

Οι υποψήφιοι για τη θέση αυτή ήταν τέσσερις: ο Πορτογάλος σοσιαλιστής, Μάριο Σεντένο, που ήταν και το φαβορί, η κεντροδεξιά Λετονή, Ντάνα Ράιζνιτσε - Οζόλα, ο Σλοβάκος σοσιαλδημοκράτης, Πέτερ Κάζιμιρ και ο Λουξεμβούργιος φιλελεύθερος, Πιερ Γκραμένια.

Το Eurogroup θα συνεδριάσει υπό δύο συνθέσεις: αρχικά θα πραγματοποιηθεί η τακτική συνεδρίαση των υπουργών της Eυρωζώνης, η οποία είναι σε εξέλιξη και στη συνέχεια θα συνεδριάσουν, το απόγευμα, οι υπουργοί των 27 κρατών - μελών της ΕΕ, για να προετοιμάσουν τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης του Δεκεμβρίου.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις εξελίξεις για το Eurogroup

Σχετικές ειδήσεις