ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πλειστηριασμοί: Χάνουν την περιουσία τους και οι εγγυητές

Πλειστηριασμοί: Χάνουν την περιουσία τους και οι εγγυητές

Εγκλωβισμένοι στη χιονοστιβάδα των κατασχέσεων φαίνεται ότι θα βρεθούν σύντομα και οι εγγυητές των διανειολειπτών που αδυνατούν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους απέναντι στην αποπληρωμή των ακινήτων τους.

Πρόκειται για συζύγους, γονείς, αδέλφια και εν γένει συγγενείς ακόμη και φίλους οι οποίοι εγγυήθηκαν για δάνειο που έλαβε ένας δικός τους άνθρωπος τα χρόνια της «οικονομικής ευημερίας».

Νομικοί αλλά και τραπεζίτες κάνουν γνωστό ότι ολοένα και περισσότεροι είναι εκείνοι που χάνουν το σπίτι τους για δάνεια τα οποία δεν έχουν πάρει οι ίδιοι, είναι δηλαδή εντελώς απροστάτευτοι αφού ο νόμος δεν τους καλύπτει.

Τους επόμενους μήνες πρόκειται να βγει στο σφυρί μεγάλος αριθμών περιουσιακών στοιχείων των εγγυητών των δανειοληπτών «κόκκινων δανείων».

Στις αρχές του 2018 αναμένονται μέχρι και 700 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί το μήνα, με σκοπό να φθάσουν τους 1.000 στο τέλος του πρώτου τριμήνου.

Καθημερινά γίνονται νέες αναγγελίες, ενώ σύμφωνα με νεότερες εκτιμήσεις το επόμενο έτος θα πρέπει να γίνουν 15.000- 20.000 πλειστηριασμοί, αριθμός που υπερβαίνει το αρχικό σχέδιο των 10.000 πλειστηριασμών.

Οι εγγυητές είναι ξεκάθαρα εγκλωβισμένοι καθώς μετατρέπονται σε ισόβιους οφειλέτες δανείων που δεν πήραν. Η «τραγωδία» δε φαίνεται όμως να έχει τέλος καθώς για να εξοφληθεί μία οφειλή λαμβάνεται υπόψη το τελικό πλειστηρίασμα και σε πολλές περιπτώσεις η οφειλή δεν καλύπτεται.

Κατά συνέπεια, o εγγυητής μπορεί να χάσει το σπίτι του και να συνεχίσει ακόμη να χρωστάει.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τους πλειστηριασμούς

Πηγή: εφημερίδα Τα Νέα

Σχετικές ειδήσεις