ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έκτακτο επίδομα θέρμανσης: Δείτε ποιοι θα το πάρουν

Έκτακτο επίδομα θέρμανσης: Δείτε ποιοι θα το πάρουν

Επίδομα θέρμανσης | Ειδήσεις: Το υπουργείο Οικονομικών προχωρά με διαδικασίες – εξπρές λίγο πριν από το τέλος του 2017 στη διάθεση μιας έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης και συγκεκριμένα ενός εκτάκτου επιδόματος θέρμανσης, με δικαιούχους τους κατοίκους συνολικά εννέα νομών της ελληνικής επικράτειας.

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε – Ποιοι νομοί της Ελλάδας το δικαιούνται – Πότε και πώς θα γίνει καταβολή - Πώς διαμορφώνεται το επίδομα θέρμανσης για τη σεζόν 2017-2018

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ναυτεμπορική», το έκτακτο μέρισμα θα λάβουν οι κάτοικοι των νομών Γρεβενών, Δράμας, Έβρου, Ευρυτανίας, Ιωαννίνων, Καστοριάς, Κοζάνης, Σερρών και Φλώρινας.

Όπως αναφέρει η ίδια πηγή, θα αφορά σε όσους είχαν υποβάλει αίτηση για το κατά τη διάρκεια της περιόδου 2016-2017, δηλαδή σε όσους είχαν κάνει τη σχετική ηλεκτρονική αίτηση από τον Δεκέμβριο του 2016 μέχρι και τον Απρίλιο του 2017.

Πόσα χρήματα θα λάβουν οι δικαιούχοι και πότε

Το έκτακτο επίδομα θέρμανσης, σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή, θα αντιστοιχεί στο 50% της επιδότησης που είχε δοθεί πέρυσι και θα διαμορφώνεται:

  • στα 250 ευρώ για τους άγαμους και
  • στα 313 ευρώ για τους έγγαμους

Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θέλει να καταβάλει άμεσα και όσο το δυνατόν πιο γρήγορα το έκτακτο αυτό μέρισμα, επειδή ακριβώς οι κάτοικοι των περιοχών αυτών θα δουν «ψαλιδισμένο» το κοινωνικό επίδομα κατά 50%.

Όπως αναφέρεται στη σχετική απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, για τους κατοίκους της πρώτης ζώνης, το επίδομα αυξάνεται για τη σεζόν 2016-2017 σε 37,5 λεπτά ανά λίτρο (από 25 λεπτά που είχε εγκριθεί πέρυσι τον Δεκέμβριο), ενώ για τις υπόλοιπες ζώνες παραμένει σταθερή στα 25 λεπτά ανά λίτρο. Έτσι, στην πρώτη ζώνη προκύπτει θετική διαφορά 12,5 λεπτών ανά λίτρο, η οποία και θα πιστωθεί άμεσα στους τραπεζικούς λογαριασμούς.

Το υπουργείο Οικονομικών προσανατολίζεται στο να καταβάλει το έκτακτο μέρισμα στους δικαιούχους μέχρι την Παρασκευή (29/12/2017), με σκοπό η δαπάνη να εγγραφεί στον Προϋπολογισμό του 2017 και να μην επηρεάσει σε καμία περίπτωση το πρωτογενές πλεόνασμα του 2018.

Ποιος θα καταβάλει το έκτακτο επίδομα θέρμανσης

Όπως έχει γίνει γνωστό, το επίδομα θα καταβληθεί από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), μέσω της πλατφόρμας που χρησιμοποιείται τα τελευταία χρόνια για τη διάθεση του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης.

Πότε θα ξεκινήσουν οι αιτήσεις για το επίδομα θέρμανσης 2017-2018 – Ποιοι και πόσα χάνουν

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα πάντα με τη «Ναυτεμπορική», οι αιτήσεις για την τρέχουσα χειμερινή σεζόν θα ξεκινήσουν να υποβάλλονται από το νέο έτος, ενώ όσοι συμπληρώσουν τη σχετική ηλεκτρονική αίτηση μέχρι το τέλος Ιανουαρίου θα πληρωθούν μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου.

Οι υπόλοιποι θα λάβουν το επίδομα την άνοιξη. Το νέο επίδομα θέρμανσης θα είναι το μισό της σεζόν 2016-2017, δηλαδή θα περιορίζεται στα 12,5 λεπτά ανά λίτρο. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξουν απώλειες:

  1. 250 έως 313 ευρώ για τους κατοίκους της 1ης ζώνης (Γρεβενά, Δράμα, Έβρος, Ευρυτανία, Ιωάννινα, Καστοριά, Κοζάνη, Σέρρες, Φλώρινα). Το νοικοκυριό του άγαμου θα επιδοτείται με 25 λίτρα ανά τετραγωνικό μέτρο επιφάνειας (και με μέγιστη επιφάνεια τα 80 τ.μ.) ενώ το νοικοκυριό του παντρεμένου επίσης με 25 λίτρα ανά τετραγωνικό μέτρο επιφάνειας, αλλά με μέγιστη επιφάνεια τα 100 τ.μ.
  2. 150 έως 188 ευρώ για τους κατοίκους της Β’ ζώνης. Σε αυτήν κατατάσσονται οι νομοί Αρκαδίας, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Καβάλας, Καρδίτσας, Κιλκίς, Λάρισας, Μαγνησίας, Ξάνθης, Πέλλας Πιερίας, Ροδόπης, Τρικάλων, Χαλκιδικής. Το νοικοκυριό του άγαμου θα επιδοτείται με 15 λίτρα ανά τετραγωνικό μέτρο και μέγιστη επιφάνεια τα 80 τετραγωνικά, ενώ η μέγιστη επιφάνεια για το νοικοκυριό του παντρεμένου θα είναι τα 100 τετραγωνικά. Το επίδομα θα φτάνει κατά μέγιστο στα 150 έως τα 188 ευρώ.
  3. Στην 3η ζώνη όπου κατατάσσονται οι νομοί Αιτωλοακαρνανίας, Άρτας, Αττικής, Αχαΐας, Βοιωτίας, Εύβοιας, Ηλείας, Θεσπρωτίας, Κέρκυρας, Κορινθίας, Λέσβου, Λευκάδας, Πρέβεζας, Φθιώτιδας, Φωκίδας και Χίου, η επιδότηση θα είναι 80 έως 100 ευρώ (για άγαμο και παντρεμένο αντίστοιχα) και η απώλεια θα είναι επίσης 80 έως 100 ευρώ.
  4. Στην 4η ζώνη, τέλος, (νομοί Αργολίδας, Δωδεκανήσου, Ζακύνθου, Ηρακλείου, Κυκλάδων, Λασιθίου, Μεσσηνίας, Λακωνίας, Κεφαλληνίας και Ιθάκης, Κυθήρων και Ρεθύμνου, Σάμου και Χανίων) το μέρισμα θα είναι 50 έως 63 ευρώ και οι απώλειες επίσης 50 έως 63 ευρώ.

Σχετικές ειδήσεις