ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιδόματα: Όλες οι αλλαγές χορήγησης - Δικαιούχοι, ποσά και προϋποθέσεις

Επιδόματα: Όλες οι αλλαγές χορήγησης - Δικαιούχοι, ποσά και προϋποθέσεις

Διαφοροποιήθηκαν ριζικά τόσο τα κριτήρια όσο και τα δεδομένα στις παροχές των επιδομάτων, καθώς το 2017 αποτέλεσε τη βάση των μεγάλων αλλαγών που θα επέλθουν το 2018, με τη λειτουργία του ΟΠΕΚΑ.

Επιδόματα ύψους 8 εκατ. ευρώ καταργήθηκαν μέσα στο 2017, με τη δαπάνη τους να ενσωματώνεται στο ΚΕΑ – επειδή αλληλεπικαλύπτονται. Έτσι παρελθόν αποτελεί, για παράδειγμα, το επίδομα Ένδειας, το οποίο δίνονταν από τους Δήμους μαζί με το επίδομα φυσικών καταστροφών και το οποίο αφορούσε σε 500-1300 ωφελούμενους με προϋπολογισμό 2,8 εκατ. ευρώ. Επίσης, το επίδομα απροστάτευτων τέκνων, που αφορούσε σε 13.000 ωφελούμενους με προϋπολογισμό για το 2016 στα 5,268 εκατ. ευρώ, και το οποίο ενσωματώθηκε σταδιακά στο ΚΕΑ. Ακόμη, καταργήθηκε το επίδομα για την αντιμετώπιση της σχολικής διαρροής, το οποίο αφορούσε σε 5.000 ωφελούμενους για παρακολούθηση υποχρεωτικής εκπαίδευσης με προϋπολογισμό 1,750 εκατ. ευρώ. Οριστικό τέλος και στο επίδομα του ΟΑΕΔ για νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας, το οποίο αφορούσε σε 5.500 ωφελούμενους.

Παράλληλα, προωθήθηκε η κατάργηση μιας σειράς κατασκηνωτικών επιδομάτων που δίνονται από διάφορα ασφαλιστικά ταμεία (ΕΤΑΠ – ΜΜΕ, Τραπεζοϋπαλλήλων, ΙΚΑ, ΟΑΕΕ κα) αλλά και από τον ΟΑΕΔ. Αναδιάταξη είχαμε ως προς τις παροχές και τους δικαιούχους του επιδόματος κοινωνικού τουρισμού, ενώ ο ΟΓΑ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση φέτος, στο επίδομα για τις πολύτεκνες αγρότισσες μητέρες, τα επιδόματα Ανασφάλιστων Υπερηλίκων και στα προγράμματα της Αγροτικής Εστίας (με διεύρυνση δικαιούχων). «Ψαλιδισμένο» κατά 50%, σε σχέση με πέρυσι, είναι το επίδομα θέρμανσης. Ως προς το φοιτητικό επίδομα, το υπουργείο Παιδείας προχώρησε για πρώτη φορά φέτος, στη δημιουργία ηλεκτρονικής εφαρμογής αιτήσεων.

Σχετικές ειδήσεις