ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Αγώνας δρόμου» οκτώ ημερών για τη διάσωση του ευρώ

«Αγώνας δρόμου» οκτώ ημερών για τη διάσωση του ευρώ

Αντίστροφα μετρά πλέον ο χρόνος για την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής, που καλείται να δώσει πειστικές απαντήσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη.

Οκτώ ημέρες πριν τη Σύνοδο Κορυφής, ο Μάριο Ντράγκι, παρότι άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων παρεμβάσεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στις αγορές ομολόγων, τόνισε ότι «δεν θα πρέπει να ζητήσουμε από την ΕΚΤ να κάνει πράγματα έξω από τη Συνθήκη.

Αν τελικά η ΕΚΤ δεν παίξει το ρόλο του «έσχατου δανειστή», όπως ζητούν μετ' επιτάσεως πολιτικοί και οικονομολόγοι, οι γερμανικές θέσεις θα έχουν και πάλι επικρατήσει πλήρως και η ευρωζώνη για άλλη μια φορά πιθανόν δεν θα δώσει απάντηση στην κρίση χρέους.

Από την πλευρά του, ο Νικολά Σαρκοζί θα εκφωνήσει ομιλία για το μέλλον της Ευρώπης στην Τουλόν, την ώρα που το Παρίσι επιδιώκει ένα πιο διευρυμένο ρόλο της ΕΚΤ.

Τις θέσεις της αναμένεται ότι θα διασαφηνίσει την Παρασκευή και η Άγκελα Μέρκελ, που θα μιλήσει στην Ομοσπονδιακή Βουλή, ενόψει της Συνόδου, κατά την οποία θα συζητηθεί το ενδεχόμενο πλήρους αναθεώρησης των κανόνων σύνταξης των προϋπολογισμών.