ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διαγράφεται η προκλητική ρύθμιση του άρθρου 99

Διαγράφεται η προκλητική ρύθμιση του άρθρου 99

Θα πρέπει ήδη να θεωρείται δεδομένο. Το άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα αποψιλώνεται από ρυθμίσεις οι οποίες παρείχαν σε όλους όσοι εντάσσονταν στις «υπηρεσίες» του από ποινικές ευθύνες για φορολογικά και ασφαλιστικά αδικήματα που είχαν διαπράξει κατά το παρελθόν. Ακόμα κι αν ήταν βαριά κι ως ένα βαθμό «ειδεχθή».

Η πίεση που ασκήθηκε τα προηγούμενα 24ωρα από τις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές, οι οποίες ασχολούνται αποκλειστικά με την καταπολέμηση του οικονομικού εγκλήματος στη χώρα μας, σε συνδυασμό με την πίεση από το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) απέφερε τελικώς καρπούς.

Συγκεκριμένα, θα καταργηθεί μια ειδική ρύθμιση, η οποία είχε «περάσει» αθόρυβα τον Σεπτέμβριο και παρείχε, κυριολεκτικά, άσυλο σε όλους όσοι προλάβαιναν να «μπουν» στο 99, για να διασώσουν υποτίθεται τις επιχειρήσεις τους.

Όπως ωστόσο είχε αποδειχθεί στην πράξη, οι περισσότεροι την αξιοποιούσαν για αλλότριους λόγους. Από κάποια στιγμή κι έπειτα αυτή η διαδικασία άρχισε να «βγάζει» μάτι και κάπως αποφασίσθηκε η ανατροπή του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου.

Στο μεταξύ, από την έως τώρα εφαρμογή του μέτρου της αυτόφωρης διαδικασίας όσων χρωστούν στο δημόσιο, μπορεί τα οφέλη να προκύψουν σε περίπου ένα δίμηνο όταν θα λήξει η σχετική προθεσμία που δίνει το δικαστήριο, ήδη, όμως, τα έμμεσα οφέλη είναι σημαντικά.

Υπολογίζεται ότι από το φόβο της κράτησης, οφειλέτες του δημοσίου κατέθεσαν στο δημόσιο ταμείο περί τα 8 με 10 εκατ. ευρώ από τα οφειλόμενα τους και έπεται συνέχεια άμεσα.

Περί τους 46 είναι ήδη αυτοί που προσήλθαν οικειοθελώς και ο αριθμός τους ήδη αυξάνει με γεωμετρική πρόοδο, προς τέρψιν του υπουργείου Οικονομικών.