ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οικονομική συνεργασία Κίνας – Ιαπωνίας

Οικονομική συνεργασία Κίνας – Ιαπωνίας

Δέσμη συμφωνιών για να ενισχύσουν την οικονομική συνεργασία τους ανακοίνωσαν η κινεζική και η ιαπωνική κυβέρνηση, σύμφωνα με την εφημερίδα Wall Street Journal.

Στις συμφωνίες περιλαμβάνονται η δυνατότητα έκδοσης ομολόγων σε γουάν από ιαπωνική τράπεζα κρατικών συμφερόντων αλλά η απευθείας μετατροπή των νομισμάτων των δύο χωρών.

Σχεδόν το 60% των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ Κίνας και Ιαπωνίας πραγματοποιείται σε δολάρια.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα οι συμφωνίες θα μπορούσαν να ενισχύσουν τη θέση του γουάν στον παγκόσμιο νομισματικό χάρτη αλλά και να επιλύσουν σειρά προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ιαπωνικές εταιρίες στις συναλλαγές τους με τις κινεζικές ή όταν επενδύουν στην Κίνα.

Παράλληλα στοχεύουν στη μείωση της χρήσης δολαρίων στις εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των δύο κρατών.

Ο ιάπωνας πρωθυπουργός συνομίλησε σήμερα με τον πρόεδρο Χου Τζιντάο, ενώ χθες Κυριακή είχε συνομιλίες με τον κινέζο ομόλογό του Τζιανμπάο. Η Κίνα είναι μεγάλος πολιτικός σύμμαχος της Βόρειας Κορέας.

Ο πρωθυπουργός Νόντα (ανέλαβε καθήκοντα στα τέλη Αυγούστου) θέλει να παρακινήσει το Πεκίνο, να μεσολαβήσει ώστε η Πιονγιάνγκ να επανέλθει γρήγορα στις πολυμερείς συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμά της. Στις ανωτέρω συνομιλίες συμμετέχουν : Ρωσία, ΗΠΑ, Κίνα, Ιαπωνία, Νότια-Βόρεια Κορέα.